Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έτοιμες επενδύσεις logistics περιμένουν 3 χρόνια μια ΚΥΑ

Αδρανής ο νόμος από το 2014, την ώρα που υπάρχουν εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη - Συνάντηση Γιουτίκα αύριο με επενδυτές

Συνάντηση ενημερωτικού και προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, με εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών εταιρειών στον κλάδο των logistics, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει για αύριο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, κάλεσε τους εκπροσώπους αυτών των εταιρειών αύριο το πρωί στο γραφείο του, στο νέο κτήριο της Περιφέρειας, εν όψει της ενεργοποίησης τις επόμενες μέρες, του νόμου που ρυθμίζει θέματα λειτουργίας μεταφορικών εταιρειών, logistics, και αποδίδει την αρμοδιότητα για την έκδοση νέων αδειών στις Περιφέρειες.

Ο νόμος ψηφίστηκε από το 2014, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Η καθυστέρηση οφείλεται στη μη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, που θα έθετε το νόμο σε ισχύ.

Την ίδια ώρα, που ο νόμος καθυστερούσε, μια σειρά από εταιρείες του κλάδου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αδειοδοτήσεις, με στόχο να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη και ακόμη... περιμένουν.

Ο κ. Γιουτίκας πρόκειται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των εταιρειών για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο νόμος και να αρχίσει η υλοποίηση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αντιπεριφερειάρχη, η ΚΥΑ έχει πλέον συνταχθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υπογραφής της.

Στην αυριανή συνάντηση θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση – καταγραφή του βαθμού προετοιμασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των εταιρειών, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων, αλλά να υπάρχει ετοιμότητα ώστε να εκδοθούν οι άδειες αμέσως μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος και να μην υπάρξουν περαιτέρω χρονοτριβές.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τον κλάδο των μεταφορών με την εφαρμογή του νόμου εκτιμάται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

«Ενδιαφέρον υπάρχει και μάλιστα μεγάλο για επενδύσεις στον κλάδο των logistics, ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης και γι' αυτό δεν πρέπει να παραμείνει άλλο αδρανής ο νόμος. Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και θα προχωρήσουμε στις αδειοδοτήσεις, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση, θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν το τοπικό εισόδημα, με θετικές επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις, μέσα στην κρίση κι εμείς να καθυστερούμε την υλοποίησή τους. Με την υπογραφή της ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία, πλέον τίθεται ο νόμος σε ισχύ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα με όλα τα μέσα, χρηματοδοτικά και άλλα, που έχουμε στη διάθεσή μας, διότι θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο με την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, θα επιτύχουμε την ανάκαμψη», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.