Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Η Κίνηση Πολιτών κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ

Αίτηση για την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 50 μέλη της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη».

Όπως υποστηρίζουν, «η αίτηση ακύρωσης ήταν μια επιβεβλημένη ενέργεια,προκειμένου να αποτραπεί η επιζήμια για τη Θεσσαλονίκη ψευδοανάπλαση και να δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα της διεξαγωγής μιας ουσιαστικής συζήτησης για την πραγματική ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, η οποία συνειδητά και συστηματικά αποθαρρύνεται έως σήμερα».

Σύμφωνα με την Κίνηση, «η αίτηση για την ακύρωση στηρίζεται σε επτά νόμιμα λόγους» οι οποίοι και θα παρουσιαστούν αύριο Τρίτη σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εδώ και πάνω από έναν χρόνο η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» διεξάγει έναν πολύπλευρο αγώνα για να αποτρέψει την εφαρμογή του ανεδαφικού πρότζεκτ της λεγόμενης «ανάπλασης» της ΔΕΘ και να προωθήσει τη μοναδική εναλλακτική που εξυπηρετεί ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα της ΔΕΘ και της πόλης της Θεσσαλονίκης: Αυτή της πραγματικής ανάπλασης με τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα αποτελέσει αφενόςένα σύγχρονο εργαλείο οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας της Θεσσαλονίκης καιαφετέρουτο αναγεννημένο φυσικό περιβάλλον μιας αναβαπτισμένης ΔΕΘ που θα παραμείνει στον ιστορικό της χώρο με τη διεξαγωγή ελαφρών εκθεσιακών δραστηριοτήτων στα αρχιτεκτονικής αξίας, ιστορικά εκθεσιακά κτίρια της, ενώ οι βαρύτερες εκθεσιακές της δραστηριότητες θα μεταφερθούν εκτός του κέντρου της πόλης, αποκεντρώνοντας την ανάπτυξη του μητροπολιτικού συγκροτήματος και αποφορτίζοντας το κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις πιέσεις που υφίσταται λόγω της ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνηση Πολιτών έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις, ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις, έχει έρθει σε επαφή με πολιτικές δυνάμεις, αυτοδιοικητικούς παράγοντες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ενώ έχει επεξεργαστεί επιστημονικά τις πτυχές που άπτονται του θέματος, κοινοποιώντας τα σχετικά πορίσματα και θέτοντάς τα στην κρίση του κοινού.

Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσει σε άλλο ένα σημαντικό βήμα. Ασκώντας το κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, 50 μέλη της Κίνησης Πολιτών κατέθεσαν πρόσφατα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) στην περιοχή της ΔΕΘ, αναδεικνύοντας επτά νόμιμους λόγους ακύρωσης που άπτονται τόσο τεχνικών όσο και νομικών ζητημάτων αναφορικά με την έγκριση του ΕΠΣ.

Η αίτηση ακύρωσης ήταν μια επιβεβλημένη ενέργεια,προκειμένου να αποτραπεί η επιζήμια για τη Θεσσαλονίκη ψευδοανάπλαση και να δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα της διεξαγωγής μιας ουσιαστικής συζήτησης για την πραγματική ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, η οποία συνειδητά και συστηματικά αποθαρρύνεται έως σήμερα.

Η παρουσίαση των λόγων ακύρωσης του ΕΠΣ και της τεκμηριωμένης σχετικής επιχειρηματολογίας της Κίνησης Πολιτών θα πραγματοποιηθεί σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11.00 π.μ. στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace (Σαλαμίνος 3).

Λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων των ξενοδοχείων η είσοδος στη συνέντευξη Τύπου επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης».