Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χωρίς το ρολόι της η Αριστοτέλους - Τι εξετάζει ο δήμος

Γιατί απομακρύνθηκε από την τεχνική υπηρεσία το σήμα κατατεθέν της Αριστοτέλους - Τι σχεδιάζει ο δήμος για την επαναλειτουργία του

Χωρίς ένα από τα σήματα κατατεθέντα της έχει μείνει η Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη από την οποία απουσιάζει πλέον το Ρολόι Ανθοκομίας.

Το ιστορικό ρολόι βεβαίως ούτε εχάθη, ούτε εκλάπη. Πριν από τέσσερις ημέρες, η τεχνική υπηρεσία το απομάκρυνε προκειμένου να το επιδιορθώσει καθώς για πολύ καιρό είχε σταματήσει να λειτουργεί.

Σύμφωνα με πηγές του δήμου Θεσσαλονίκης, η υπηρεσία έχει αφαιρέσει το προβληματικό εξάρτημα του μηχανισμού και προσπαθεί να το φτιάξει. Αν οι προσπάθειες επιδιόρθωσής του εξαντληθούν χωρίς κάποια επιτυχία, τότε το εξάρτημα θα αντικατασταθεί με καινούργιο το οποίο θα παραγγείλει ο δήμος.

Κατά τις ίδιες πηγές, επιθυμία του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, είναι το ρολόι να επιδιορθωθεί σύντομα ώστε να επανατοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους πριν τις γιορτές με σκοπό να αποτελέσει μέρος της εορταστικής εικόνας της Θεσσαλονίκης εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα εξετάζονται κάποιες ιδέες για την αισθητική αναβάθμιση του ρολογιού, το οποίο έχει πολλές φορές αφεθεί στην τύχη του. 

Η ιστορία του ρολογιού, ελβετικής προέλευσης, ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 1970 οπότε και κατασκευάζεται. Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει και έδωσε μάλιστα το όνομά της σε αυτό είναι πως αντί αριθμών, χρησιμοποιούνται εποχιακά λουλούδια. Το ρολόι διαθέτει ψηφιακό μηχανισμό προκειμένου να ελέγχεται μέσω δορυφόρου και να παραμένει συγχρονισμένο με το αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς. Μέχρι σήμερα, έχει υποστεί πολλές φθορές και βανδαλισμούς από απερίσκεπτους πολίτες ενώ οι δείκτες του έχουν «παγώσει» ουκ ολίγες φορές.

Το 2005 η τότε διοίκηση Παπαγεωργόπουλου είχε δώσει 30.000 ευρώ για την αναβάθμισή του. Λίγα χρόνια αργότερα παρουσίασε προβλήματα και λειτούργησε ξανά το 2012 επί διοίκησης Μπουτάρη, με καθοριστική τη συμβολή του κ. Ζέρβα από τη θέση τότε του αντιδημάρχου. Πάντως, είτε λειτουργεί είτε όχι, το ρολόι πρωταγωνιστεί σε πολλές φωτογραφίες τουριστών που επισκέπτονται την πόλη ενώ αποτελεί και ένα κλασικό σημείο ραντεβού και συνάντησης.