Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έξι αιτούντες άσυλο συμμετείχαν στο πρόγραμμα EMBRACIN

Στο πρόγραμμα EMBRACIN δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων της ελληνικής γλώσσας καθώς και την ένταξη στην αγορά εργασίας.

Η Ευρώπη είναι πιθανό να παραμείνει ένας πιθανός προορισμός για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες. Το ενδεχόμενο αυτό δημιουργεί την ανάγκη οι διοικήσεις σε διαφορετικά επίπεδα στα κράτη μέλη να συνεργαστούν και να βρουν καινοτόμες λύσεις για τη δημιουργία αποτελεσματικής πολιτικής για την προώθηση της ένταξης των μεταναστών και της κοινωνικής συνοχής, βασιζόμενες επίσης στις δυνατότητες των τοπικών δικτύων και των ενεργών κοινοτήτων, όπως επισημαίνει η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ.

Μία τέτοια προσπάθεια έγινε από τον Antonio Calò στην Ιταλία, όπου έγινε οικοδεσπότης μεταναστών και ανέπτυξε το μοντέλο που ονομάζεται «6+6X6», το οποίο βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2018. Αυτό προβλέπει πολιτικές ένταξης των μεταναστών που αποφεύγουν τα μεγάλα κέντρα φιλοξενίας: 6 μετανάστες/πρόσφυγες κάθε 5.000, με εξατομικευμένη προσέγγιση και ατομική υποστήριξη στον καθένα, ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ορθή πορεία προς την κοινωνική και οικονομική ένταξη σε 24 μήνες.

Σύμφωνα με την ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, για να κινηθεί από μια αυθόρμητη δράση ενός αφοσιωμένου πολίτη σε μια τοπική πολιτική ένταξης, το έργο EMBRACIN ανέπτυξε ένα βασικό δίκτυο 4 δήμων και 2 δικτύων δήμων από 6 διαφορετικές πόλεις και χώρες (Πάντοβα Ιταλία, Hoče Slivnica Σλοβενία, Θεσσαλονίκη Ελλάδα, Έγκομη Κύπρο, Σεβίλλη Ισπανία, Σάλα Σουηδία), πρόθυμους να μοιραστούν και να εξελίξουν αυτήν την εμπειρία, αναπτύσσοντας και δοκιμάζοντας ένα ευρωπαϊκό μοντέλο ένταξης, ξεκινώντας από το σχήμα 6+6x6.

Κάθε δήμος/οργανισμός έχει προσαρμόσει και έχει αναπτύξει ένα τοπικό σχέδιο, βασισμένο στις βασικές προϋποθέσεις του μοντέλου EMBRACIN και το δοκιμάζει με δικαιούχους και φορείς που θα τον βοηθήσουν στη διαδικασία ένταξης.

Από τον Ιανουάριο του 2021, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης,  Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ) ξεκίνησε την πιλοτική φάση του έργου EMBRACIN με εξειδικευμένο προσωπικό που σχεδίασε και επέλεξε τους συμμετέχοντες/ ωφελούμενους του Έργου. Ο προβλεπόμενος αριθμός ήταν έξι δικαιούχοι, οι οποίοι και εντάχθηκαν σε δράσεις ένταξης. Ξεκινώντας και διερευνώντας τις προσωπικές τους ανάγκες, η ομάδα Έργου της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ, δημιούργησε σχέδια ένταξης προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε συμμετέχοντα ωφελούμενου.

Έτσι, όλες οι δραστηριότητες προσαρμόζονται στην ομάδα και στον βαθμό που κάθε ωφελούμενος ατομικά έχει ανάγκη από αυτές και θα βοηθηθεί στην ένταξή του στην τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων της ελληνικής γλώσσας, την ένταξη στην αγορά εργασίας, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, κυρίως υγειονομική περίθαλψη.

Τέλος, ένας σύμβουλος ψυχολόγος παρέχει ατομική και ομαδική υποστήριξη ενδυνάμωσης των μελών της ομάδας.