Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εξοφλούνται μέχρι αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Μπαίνουν οι δύο οφειλόμενοι μισθοί του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου - Για μετά τον Μάρτιο πάνε οι όποιες αλλαγές στην τιμή του εισιτηρίου

του Δημήτρη Παπανίκου

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να μπουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ οι δύο οφειλόμενοι μισθοί του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έβαλε την υπογραφή του στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να μεταφερθούν τα οφειλόμενα στον ΟΑΣΘ χρήματα από την Τράπεζα της Ελλάδας στον λογαριασμό που έχει ο Οργανισμός στην Εθνική Τράπεζα.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία έχει συμφωνήσει ότι οφείλει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΑΣΘ από τη διαφορά του ΦΠΑ. Το μόνο που απέμενε πλέον είναι η τυπική έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η οποία αναμένεται να δοθεί σήμερα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης «έως το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να δοθούν τα χρήματα οπότε αμέσως εμείς θα μεταφέρουμε στους λογαριασμούς των εργαζομένων τους δύο μισθούς που τους χρωστάμε».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη στον ΟΑΣΘ θα σταλούν 9,7 εκατ. ευρώ και άλλα 6 εκατ. θα δοθούν σε τρεις μηνιαίες δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Η αρχική συμφωνία ήταν για καταβολή 17,9 εκατ. ευρώ, όμως, όπως εξηγεί ο κ. Στεφανίδης, τελικά το ποσόν αυτό περικόπηκε κατά 2,2 εκατ. ευρώ καθώς το ελληνικό δημόσιο υπολόγισε ότι τα οφειλόμενα από την διαφορά του ΦΠΑ είναι τελικά λιγότερα. Έτσι ο ΟΑΣΘ θα εισπράξει συνολικά 15,7 εκατ. ευρώ.

Τα 9,7 εκατ. ευρώ που αναμένεται να μπουν σήμερα στο λογαριασμό του ΟΑΣΘ θα κατευθυνθούν ουσιαστικά όλα για τη μισθοδοσία αφού μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καταβληθεί και το δώρο Χριστουγέννων. Τα υπόλοιπα χρέη του Οργανισμού, προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές θα εξοφληθούν, σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Τότε, εκτός από το υπόλοιπο των 6 εκατ. που αναμένει ο ΟΑΣΘ από τη διαφορά του ΦΠΑ, πρόκειται να εισπράξει και άλλα 17,3 εκατ. ευρώ, επίσης σε τρεις μηνιαίες δόσεις, τα οποία αφορούν οφειλόμενα του ελληνικού δημοσίου για τα έτη ως το 2014.

Η αύξηση του εισιτηρίου

Στο μεταξύ εκκρεμεί ακόμη η συζήτηση για την τιμή του εισιτηρίου ενόψει της νέας χρονιάς. Παρότι μέσα στο 2016 άλλαξε ο συντελεστής ΦΠΑ και οι μεταφορές πήγαν από το 13% στο 23% αρχικά και εν συνεχεία στο 24%, η τιμή του βασικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης παρέμεινε σταθερή στο 1 ευρώ. Σε αντίθεση με την Αθήνα όπου η αύξηση του ΦΠΑ ενσωματώθηκε στην τιμή του εισιτηρίου το οποίο αυξήθηκε από το 1,2 στο 1,4 ευρώ.

Ο κ. Στεφανίδης εξηγεί στη Voria.gr ότι «ο ΟΑΣΘ έχει κάνει τις προτάσεις του στον υπουργό Μεταφορών και αναμένει την απάντησή του». Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΘ έχει προτείνει να καθιερωθεί τριζωνικό εισιτήριο η τιμή του οποίου θα αυξάνει ανάλογα με την απόσταση από το πολεοδομικό συγκρότημα (1 ευρώ, 1,2 και 2). Επίσης έχει προτείνει αύξηση στην τιμή της μηνιαίας κάρτας από τα 30 στα 50 ευρώ.

Το θέμα της τιμής του εισιτηρίου πρόκειται, πάντως, να εξεταστεί μετά τις γιορτές. Ο κ. Στεφανίδης έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη για το θέμα αυτό, αίτημα το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, έχει αποδεχθεί ο υπουργός. «Η συνάντηση θα γίνει μετά τις γιορτές οπότε εφόσον υπάρξουν αλλαγές στις τιμές των εισιτηρίων αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν νωρίτερα από τον Μάρτιο» εξηγεί ο κ. Στεφανίδης. Αυτό θα γίνει επειδή απαιτείται περίπου δίμηνη προετοιμασία για την έκδοση των νέων εισιτηρίων καθώς αυτά εκτυπώνονται σε πιστοποιημένο τυπογραφείο στην Αθήνα και σε ειδικό χαρτί ασφαλείας το οποίο προμηθεύεται ο ΟΑΣΘ από την Ελβετία.