Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φοιτητές ζητούν την αποχώρηση της αστυνομίας από το ΑΠΘ

Ζητούν να εισακουστούν τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων καθώς και να αποσυρθεί ο νόμος 4777/2020 για την Ανώτατη Παιδεία.

Να πέσουν οι τόνοι, να αποχωρήσει η ΕΛΑΣ από το Πανεπιστήμιο και να ακουστεί η φωνή των φοιτητών για όσα διαδραματίστηκαν χθες το πρωί στην επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της πρυτανείας ζητούν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι έξω από την πρυτανεία.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας καταδικάζουν τη χθεσινή επιχείρηση της ΕΛΑΣ, ζητούν να εισακουστούν τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων καθώς και να αποσυρθεί ο νόμος 4777/2020 για την Ανώτατη Παιδεία. Στο ίδιο κλίμα, απαιτούν να ανοίξουν οι σχολές με μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, την παραίτηση του πρύτανη του ΑΠΘ καθώς και να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. Επίσης, ζητούν να επιτρέπεται η είσοδος των φοιτητών στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Μάλιστα, οι φοιτητές καταγγέλουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν σε φοιτητές ιατρικής να εισέλθουν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του ΑΧΕΠΑ. Το βήμα, εκτός από φοιτητές πήραν και καθηγητές, όπως ο κοσμήτορας των Πολιτικών Επιστημών Άρης Στυλιανού καθώς και διοικητικοί υπάλληλοι, όπως ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του σωματείου Διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ οι οποίοι διαμήνυσαν με τη σειρά τους την αντίθεσή τους στις πρακτικές της κυβέρνησης και της αστυνομίας καθώς και δήλωσαν τη στήριξη τους στον αγώνα των φοιτητών.

«Επιβεβαιώνεται ότι η επόμενη μέρα είναι δυστοπική για το πανεπιστήμιο, επιμένουμε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να λύσει μόνη της διαφορές της» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Κουρμούλης.

Μετά τη λήξη της συνέντευξης τυπου, φοιτητές και καθηγητές ζήτησαν από εκπροσώπους της αστυνομίας και από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να τους απαντήσουν τον λόγο παραμονής του στον χώρο του Πανεπιστημίου, ακόμα και μετά την εκκένωση της κατάληψης.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές καταγγέλλουν πως αντιπροσωπεία τους παρευρέθηκε και χθες στον χώρο του Πανεπιστημίου για να μάθουν τον λόγο παραμονής της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να λάβουν απάντηση. Σημειώνεται πως η αστυνομική παρουσία είναι έντονη, τόσο στον χώρο έξω από την πρυτανεία, όσο και στον υπόλοιπο χώρο του Πανεπιστημίου και πέριξ αυτού.