Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΕΧΡΙ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

Τα νερά έχουν «βαφτεί» στις αποχρώσεις του πράσινου και καφέ, ενώ την εικόνα της θάλασσας που αντικρίζουν οι επισκέπτες συμπληρώνουν σκουπίδια.

Την εμφάνισή του έκανε ξανά και μάλιστα με ένταση το φυτοπλαγκτόν στον όρμο του Θερμαϊκού με το φαινόμενο να είναι πιο ορατό στο πιο τουριστικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο. Τα νερά έχουν «βαφτεί» στις αποχρώσεις του πράσινου και καφέ, ενώ την εικόνα της θάλασσας που αντικρίζουν κάτοικοι και επισκέπτες συμπληρώνουν σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες κλπ.

Όπως τονίζει μιλώντας στη Voria.gr, η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια Υδροβοτανικής - Υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ το φαινόμενο με την άνθιση του φυτοπλαγκτού ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες και είναι καθαρά θέμα ευτροφισμού και υψηλών συγκεντρώσεων αζώτου. Η ίδια σημειώνει ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που διαρκεί το φαινόμενο και έχει την ίδια εικόνα με άφθονο ζωντανό και νεκρό υλικό και δυσοσμία κατά διαστήματα, ενώ παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής πόσο θα κρατήσει και πώς θα εξελιχθεί. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 το φαινόμενο με το φυτοπλαγκτόν είχε ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου και κράτησε μέχρι τον Ιούνιο αλλά παρουσίαζε εναλλαγές και βέβαια είχε λάβει μεγάλη έκταση και ένταση τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Από τις δειγματοληψίες που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα της κυρίας Μουστάκα μέχρι στιγμής στον όρμο του Θερμαϊκού καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις του μικροοργανισμού vicicitus globosus, πρωτόζωα που ήταν υπεύθυνα πέρσι για την ερυθρά παλίρροια, πολλοί άλλοι ζωικοί πλαγκτικοί οργανισμοί και υπολλείμματά τους και μικρά βλενώδη συσσωματώματα. Σύμφωνα με την κυρία Μουστάκα, δειγματοληψίες θα γίνουν τη Δευτέρα στον κόλπο του Θερμαϊκού μέχρι και την Επανωμή, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση του φαινομένου.

Το φυτοπλαγκτόν έχει πάρει χαρακτηριστικά μόνιμου επισκέπτη στον Θερμαϊκό τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια. Οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης μπορεί να το αντιλαμβάνονται και οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιούνται μόνο όταν εμφανίζεται στα παράλια και υπάρχει δυσοσμία, ωστόσο πλέον είναι παρόν καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου στον Θερμαϊκό και όχι μόνο όταν υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας.

Όπως αναφέρει η κυρία Μουστάκα τον Δεκέμβριο του 2017 σε απόσταση 100 μέτρα από την παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως και στις αρχές του Ιανουαρίου του 2018 τα νερά ήταν κατακόκκινα εξαιτίας της ερυθράς παλίρροιας.

«Στον Θερμαϊκό έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου, εξαιτίας των υπολειμμάτων της ανθρώπινης δραστηριότητας που καταλήγουν στον κόλπο. Το άζωτο μας παραπέμπει σε νιτρορύπανση, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ το φώσφορο σε αστικά λύματα. Με το φυτοπλαγκτόν είναι σαν να έχουμε μία γεννήτρια που πολλαπλασιάζει το άζωτο και το φώσφορο στον Θερμαϊκό. Πρέπει να αποτιμηθούν οι τιμές αζώτου και φωσφόρου, ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ρύπανσης. Ο Θερμαϊκός μπορεί να έχει τιρκουάζ νερά, φανταστείτε το», καταλήγει η κυρία Μουστάκα.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ