Skip to main content

Thessaloniki Forum:Οι αμερικανικές καινοτόμες επενδύσεις και τη μεταμόρφωση της οικονομίας

Το Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου θα συνεχίσει να στηρίζει την αλλαγή που συντελείται και τις πρωτοβουλίες για επενδύσεις καινοτομίας

Την ύπαρξη ενός σημαντικού οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει προοπτικές να επεκταθεί περαιτέρω υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλης Καφάτος, ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του 3ου Thessaloniki Helexpo Forum. Τα πάνελ της σημερινής ημέρας αποτελούν συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στην ομιλία του ο κ. Καφάτος εστίασε στις αμερικανικές καινοτόμες επενδύσεις και τη μεταμόρφωση της περιφερειακής και εθνικής οικονομίας. Τόνισε δε πως το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει την αλλαγή που συντελείται και τις πρωτοβουλίες για επενδύσεις καινοτομίας. Αναφέρθηκε μάλιστα στην επιτυχημένη διοργάνωση της συμμετοχής των ΗΠΑ ως Τιμώμενης Χώρας στην 83η ΔΕΘ το 2018, που αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την έλευση μιας σειράς σημαντικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και τη χώρα.

Το πώς μπορεί μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός να μετατρέψει την κρίση μετά από μια επίθεση Ransomware σε ευκαιρία παρουσίασε ο partner, technology leader στην PwC Ελλάδας, κ. Γιώργος Κολλιδάς. Όπως ανέφερε, διαπιστώνεται μια εκθετική άνοδος των επιθέσεων αυτών χρόνο με τον χρόνο. Μάλιστα, συχνά τα κακόβουλα αυτά σχήματα του διαδικτύου αλλάζουν τη δομή τους, για να εξαπολύσουν αποτελεσματικότερες επιθέσεις. Εκτιμάται δε πως τα εν λόγω περιστατικά είναι πολυέξοδα για τους οργανισμούς, με το κόστος της άμεσης απόκρισης να φτάνει κατά μέσο όρο το 1,4 εκατ.δολ. Σύμφωνα με τον κ. Κολλιδά, μια τέτοια επίθεση μπορεί να γίνει ευκαιρία, για να χτίσει ένας οργανισμός τη σχέση με τους πελάτες του, να κεφαλαιοποιήσει τα μαθήματα που διδάχθηκε, να αλλάξει την κουλτούρα του όσον αφορά στην κυβερνοασφάλεια, να δει με φρέσκο μάτι τη στρατηγική και το budget του και τέλος να πετύχει μια σχέση μεταξύ των business και IT τμημάτων του, που θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

Το cloud βρίσκεται στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Κέντρου Τεχνολογίας της Accenture στη Θεσσαλονίκη, Αλέξανδρος Μηνάς, στη θεματική Take the World by Cloud. Ο ίδιος σημείωσε πως το 2020 για πρώτη φορά επενδύθηκαν περισσότερα κεφάλαια σε υποδομές cloud από ότι σε συμβατικές, ενώ εκτιμάται ότι οι cloud υπηρεσίες θα ξεπεράσουν τις μη cloud μέχρι το 2025. Πάντως, αν και πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει το cloud… ταξίδι τους, υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις στη μετάβαση αυτή. Οι βασικότερες είναι οι εξής: πολλές επιχειρήσεις φοβούνται ότι τα δεδομένα τους δεν είναι ασφαλή στο cloud, υπάρχουν ζητήματα στην ευθυγράμμιση των IT με τα business τμήματα, διαπιστώνεται συχνά αδυναμία των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τα δεδομένα, δεν υιοθετούν εργαλεία αυτοματισμού που είναι διαθέσιμα στο cloud και τέλος υπάρχει έλλειψη ικανοτήτων ή ενός ξεκάθαρου οργανωτικού μοντέλου στο cloud.

Με τη σειρά του ο SAP Practice Lead στην Accenture, κ. Δημήτρης Αθανασιάδης, αναφέρθηκε στο SAP, κορυφαίο ERP λογισμικό της ομώνυμης γερμανικής εταιρείας και στη σύνδεσή του με το cloud. Τόνισε δε πως η ανάγκη για μετάπτωση στο… σύννεφο είναι πλέον στρατηγική, με τις επιχειρήσεις να δέχονται πολλές πιέσεις από τις αλλαγές στην τεχνολογία και από την αύξηση του όγκου των δεδομένων, πολλά εκ των οποίων δεν είναι απαραίτητα, αλλά και την πίεση να είναι ηγέτες και να οδηγούν την αλλαγή.