Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι τιμές στο ηλιέλαιο καίνε τις... μερίδες σε εστιατόρια και γυράδικα

Το ράλι στις τιμές ηλιελαίου και άλλων πρώτων υλών φέρνει αυξήσεις στα μενού εστιατορίων και γυράδικων - Έως και 3,90 ευρώ πλέον το πιτόγυρο

Με νέο κύμα ανατιμήσεων στις μερίδες των εστιατορίων αλλά και των ταχυφαγείων, αυτή τη φορά, έρχονται αντιμέτωποι οι Θεσσαλονικείς καθώς οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες, με κυριότερο το ηλιέλαιο, αλλά και την ενέργεια, εκτοξεύουν την τιμή της μερίδας ακόμη και κατά 10% έναντι του πρόσφατου, προηγούμενου, διαστήματος.

Ακόμη και οι τιμές φθηνών αγαπημένων εδεσμάτων, όπως του «εθνικού μας φαγητού», των περίφημων... πιτόγυρων, έχουν πάρει φωτιά, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις πωλούνται έως και 3,90 ευρώ έναντι 3,50 που πωλούνταν μέχρι πρότινος.

«Οι αυξήσεις στην τιμή του ηλιελαίου, του κρέατος, κυρίως κοτόπουλου και χοιρινού, αλλά και της ενέργειας που καλπάζει σε ένα ξέφρενο ράλι, οδηγεί, αναπόφευκτα, εστιατόρια να αυξήσουν τις τιμές της μερίδας κατά περίπου 10%. Οι αυξήσεις αυτές θα γίνουν αισθητές μέσα στην εβδομάδα. Οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν αντέχουν να απορροφήσουν τις συνεχείς ανατιμήσεις», λέει μιλώντας στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Όπως εξηγεί, η τιμή του ηλιέλαιου ακολουθεί μια ξέφρενη πορεία εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουκρανία καλύπτει περί το 82% των αναγκών της Ευρώπης σε ηλιέλαιο.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η δεκάλιτρη συσκευασία ηλιελαίου που προμηθεύονται από μεγάλα σούπερ μάρκετ οι επιχειρήσεις εστίασης να κοστίζει τη Δευτέρα 23 ευρώ όταν την προηγούμενη Παρασκευή ήταν στα 15. Δεν αποκλείεται, όπως τονίζει ο κ. Επιτροπίδης, η τιμή του δεκάλιτρου ηλιελαίου τις επόμενες ημέρες να εκτοξευτεί στα 30 ευρώ.

Μάλιστα από την προηγούμενη Παρασκευή ισχύει πλαφόν δυο συσκευασιών δεκάλιτρου ελαιολάδου ανά ΑΦΜ επιχείρησης, γεγονός που «δένει» τα χέρια των εστιατόρων.

Εκείνο που αποτελεί ερωτηματικό είναι ποια είναι τα αποθέματα στην Ελλάδα και για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν αυτά. Το βέβαιο είναι πως οι ανοδικές τάσεις που είχαν καταγραφεί στις τιμές το προηγούμενο διάστημα και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τις εταιρείες ώστε να «δημιουργήσουν» υψηλά αποθέματα, υπό τον φόβο ότι σε μια πτώση των τιμών θα έγραφαν ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί παίκτες της αγοράς αναζητούν εναλλακτικά κανάλια προμήθειας και άλλα παρεμφερή προϊόντα, από χώρες π.χ. της Λατινικής Αμερικής, για να καλύψουν το κενό ή μέρος του κενού που έχει αφήσει η Ουκρανία.

Στις αρχές Μαρτίου η Ένωση Βιομηχανιών Φυτικών Ελαίων της ΕΕ είχε προειδοποιήσει πως τα διαθέσιμα αποθέματα ηλιελαίου στην ΕΕ -που κατανάλωνε 200.000 τόνους ουκρανικού ηλιελαίου μηνιαίως πριν από τον πόλεμο- θα διαρκέσουν για 4 έως 6 εβδομάδες.

Αυξήσεις σε κρέας και αλεύρι

Την ίδια ώρα ανατιμήσεις κατά 10% καταγράφονται στις τιμές των κρεάτων κυρίως στα κοτόπουλα και το χοιρινό, ως απόρροια της αύξησης των μεταφορικών, αλλά και στο αλεύρι, επίσης κατά 10%.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι δύο χώρες που γεμίζουν το παγκόσμιο καλάθι με σιτάρι. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις τιμές του σε υψηλά 14 ετών.

Και όλα αυτά την ώρα που το κόστος της ενέργειας, που αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο από τον περσινό Σεπτέμβριο, έχει υπερδιπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί για κάποιες επιχειρήσεις.