Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γάμο και παιδοθεσία ζητεί η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της πόλης (vid)

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Θεσσαλονίκη και άλλες οργανώσεις πραγματοποιούν εκδήλωση στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, στη Νέα Παραλία

Αφιερωμένη στη διεκδίκηση του δικαιώματος στον γάμο και στην υιοθεσία είναι αφιερωμένη η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Θεσσαλονίκη και άλλες οργανώσεις πραγματοποιούν εκδήλωση στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία για την παρουσίαση των δικαιωμάτων τους και τη διεκδίκηση ίσως δικαιωμάτων τόσο στον γάμο όσο και στην παιδοθεσία.

Ο Ιγνάτιος Χατζηεμανουήλ, μέλος της ομάδας Sylvia Rivera, δηλώνει ότι πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες στην Ελλάδα για να θεσπιστεί ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων και ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά και της υιοθεσίας παιδιών από αυτά τα ζευγάρια.

Σημειώνει ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ζητά τον νόμο για τον γάμο εδώ και χρόνια και καλεί την κυβέρνηση, να προχωρήσει στην πρωτοβουλία, όπως έγινε στο παρελθόν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στην Ολλανδία. Η Μαρία Γαϊτάνη, μέλος του συλλόγου γυναικών "8 Μάη", αναφέρει πως οι γυναίκες έχουν δεχθεί πάρα πολλές διακρίσεις και στέκονται στο πλάι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους.

Στη δράση συμμετέχουν οι οργανώσεις "Silvia Rivera", "8 Μάρτη" και "Τσουκνίδα". Η 17η Μαΐου, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, έχει σκοπό να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στον σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών.

Επελέγη η 17η Μαΐου επειδή αυτή την ημέρα του 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο όρος «ομοφοβία» ή «ομοφυλοφοβία» («homophobia») επινοήθηκε τη δεκαετία του '60 από τον Αμερικανό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ.