Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κύμα απολύσεων βλέπουν οι εμποροϋπάλληλοι

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης προειδοποιεί για απολύσεις εργαζομένων με πρόσχημα τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Για κύμα απολύσεων σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ από τις αρχές Ιουνίου με πρόσχημα τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων προειδοποιεί η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας παράλληλα κινητοποιήσεις τις προσεχείς ημέρες.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας της Ένωσης, Δημήτρης Μπελόπουλος, σημείωσε πως στις 31 Μαΐου λήγει η προϋπόθεση που είχε δώσει η κυβέρνηση για την απαγόρευση απολύσεων, καταγγέλλοντας παράλληλα πως αρκετοί εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και αορίστου χρόνου, θα χάσουν τις δουλειές τους.

Κι ενώ, όπως ανέφερε, «οι απολύσεις θα γίνουν με πρόσχημα τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, οι επαγγελματίες είδαν στην πραγματικότητα εν μέσω καραντίνας αύξηση του τζίρου μέσω των e-shop την ώρα, μάλιστα, που απολάμβαναν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και την απαλλαγή πληρωμής μισθών με την αναστολή εργασίας των εργαζομένων».

Όπως τόνισε, με το κυβερνητικό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θεσμοθετείται ακόμη η εκ περιτροπής εργασία, «δουλειά για ακόμα περισσότερους εργαζόμενους με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης». «Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι εργοδότες μπορούν μονομερώς να θέσουν το 50% των εργαζόμενων μιας επιχείρησης, σε εκ περιτροπής εργασία για έως και το 50% του εργάσιμου χρόνου, και επομένως να πληρώνουν το μισό μισθό. Από τον υπόλοιπο μισθό, το κράτος θα πληρώνει από τα δικά μας λεφτά, βγαλμένα από χρόνια φοροληστείας, μέχρι το 30%, δηλαδή με λίγα λόγια, ο εργαζόμενος θα χάνει το 20% του εισοδήματός του» ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Το πόσο προσωρινά είναι τέτοια είδους μέτρα φαίνεται από το γεγονός πως η κυβέρνηση μπορεί να ανανεώσει και μετά τις 30/9 την συγκεκριμένη ΠΝΠ, αλλά και από το ότι το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το 2022».

Σε πολλούς εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πρόσθεσε, «έχει ανακοινωθεί πως θα απολυθούν μόλις περάσουν οι 45 μέρες, ενώ είναι χιλιάδες και οι εργαζόμενοι που δουλεύαν εποχιακά σε καταστήματα επίπλων, παιχνιδιών κλπ, που έχουν μείνει κυριολεκτικά στον αέρα».

Καταγγελίες για αυθαιρεσίες ως προς τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τις εργασιακές σχέσεις



Ο κ. Μπελόπουλος ανέγνωσε ακόμη καταγγελίες από υπαλλήλους, που εργάζονται σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, για μη τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό. 



Κινητοποιήσεις και αιτήματα της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση προανήγγειλε σειρά κινητοποιήσεων, καλώντας παράλληλα τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ «να παλέψουν σήμερα για πλήρη απασχόληση, 8ωρο, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, και όχι δωροεπιταγές- φιλοδωρήματα» και τους εργαζομένους σε εμπορικά καταστήματα «να μην δεχτούν να μπει κανένας εργαζόμενος σε εκ περιτροπής εργασία».

Ακόμη η Ένωση:

Στις  3-4-5 Ιουνίου οργανώνει τριήμερο δράσης στις αποθήκες των μεγάλων σούπερ μάρκετ

Στις 11-12-13 Ιουνίου οργανώνει τριήμερο δράσης στα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης

Την Κυριακή 21 Ιουνίου το απόγευμα οργανώνει λαϊκό- ρεμπέτικο γλέντι στην Νέα παραλία.

Τα αιτήματα της Ένωσης αναλυτικά είναι:

Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις.

Να μετατραπούν οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρη εργασία με 40ώρο-8ώρο-  5ήμερο

Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.

Να καταργηθούν τα σπαστά ωράρια. Να εξασφαλίζεται σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας. Να αυξηθούν τα διαλλείματα στους εργαζόμενους.

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας σε κάθε χώρο δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Καμία μετακύληση του κόστους των μέσων προστασίας σε εμάς.

Να παρθούν έγκαιρα μέτρα στη διαμόρφωση των χώρων στα μεγάλα καταστήματα ώστε να εξασφαλιστεί ο τακτικός  φυσικός αερισμός.

Να υπάρχει παρουσία γιατρού εργασίας στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σουπερμάρκετ και εμπορικά κέντρα

Να σταματήσει η απαράδεκτη λεηλασία στην κανονική άδεια των εργαζομένων και οι άδειες άνευ αποδοχών. Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους οι καλοκαιρινές άδειες όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία. 

Να δοθεί σε όλους τους εργαζομένους, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Πάγωμα των οφειλών μας σε εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμιση των δόσεων των δανείων μας.