Skip to main content

Δέσμευση Τζιτζικώστα-Ζέρβα για άρση των εμποδίων για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Οι τρεις άνδρες στη συνάντησή τους εξέτασαν την πορεία υλοποίησης και τις δυνατότητες επίσπευσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση για το μουσείο Ολοκαυτώματος στη δυτική Θεσσαλονίκη είχε τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Αλλατίνι) και είχε ως αντικείμενο την εξέταση της πορείας υλοποίησης του έργου, ενώ υπήρξε δέσμευση από όλες τις εμπλοκόμενες πλευρές για άρση των εμποδίων στην υλοποίησή του.

«Συζητήσαμε για την πορεία των διαδικασιών υλοποίησης του εμβληματικού έργου για την ανέγερση μουσείου Ολοκαυτώματος, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Εξετάσαμε με τους κ.κ. Ζέρβα και Σαλτιέλ τις δυνατότητες επίσπευσης των διαδικασιών και άρσης των εμποδίων στην έναρξη υλοποίησης του έργου. Το μουσείο Ολοκαυτώματος προχωράει και διερευνούμε από κοινού τις δυνατότητες χρηματοδότησης και τη συμβολή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ευρωπαϊκούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ. Τον τελευταίο χρόνο, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας του κορωνοϊού, με προσωπική προσπάθεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα έχουν λυθεί πολλά από τα ζητήματα που ‘λίμναζαν’ εδώ και καιρό και με τη στενή συνεργασία όλων μας θεωρώ ότι θα λυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες και θα αρχίσει το κατασκευαστικό μέρος, για να γίνει πράξη ένα σπουδαίο έργο, συνυφασμένο με την Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η βούληση όλων μας και θα γίνει πράξη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι «η δέσμευσή μας για επιτάχυνση και επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στο Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ενεργή και λαμβάνει σάρκα και οστά. Παραχωρήσαμε ως δήμος Θεσσαλονίκης δέκα στρέμματα γης, ώστε να υπερκεραστούν ζητήματα χωροταξίας και επιλύσαμε μια σειρά άλλων θεμάτων, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών. Σε αυτή την προσπάθεια οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και παραμένουν καθοριστικές. Σήμερα, μαζί με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την υλοποίηση αυτού του project, που θα προσδώσει διεθνή ακτινοβολία στη Θεσσαλονίκη».

Από την πλευρά του ο κ. Σαλτιέλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σταθερή δέσμευση των κ.κ. Τζιτζικώστα και Ζέρβα στην υλοποίηση του σημαντικού έργου για την Ισραηλιτική Κοινότητα και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.