Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια- Πονοκέφαλος η μίσθωση σπιτιού, τιμές ανά περιοχή

Ποια είναι η μέση τιμή ενοικίασης διαμερίσματος ανά περιοχή - Ποια προαπαιτούμενα θέτουν οι εν δυνάμει ενοικιαστές στην επιλογή κατοικίας

Με την έλλειψη ακινήτων και δη νεόδμητων, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει ξαναμπεί η ανοικοδόμηση στον επιχειρηματικό βίο των κατασκευαστικών εταιρειών, στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αδυνατώντας να βρουν διαμέρισμα της αρεσκείας τους είτε πληρώνουν αδρά για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά στα προαπαιτούμενα που θέτουν για τη μίσθωση, είτε παραμένουν στο σπίτι που ήδη νοικιάζουν ανανεώνοντας το συμβόλαιο τους που σε αρκετές περιπτώσεις… βγάζει φτερά, πετώντας με «ταχύτητα» αύξησης που αγγίζει το 25%.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων γνωρίζοντας πως η προσφορά των ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση είναι σε πολλές περιοχές περιορισμένη έως ανύπαρκτη, προχωρούν σε αυξήσεις τιμών, καθώς θεωρούν πως δεν θα δυσκολευτούν να βρουν ενοικιαστή που μέσα στην ανάγκη και την αγωνία του να βρει κατοικία δεν θα διστάσει να δώσει τα παραπάνω χρήματα

Παράλληλαμ η εκ νέου αναβίωση και μάλιστα με έντονη δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης - μετά από τουλάχιστον μια διετία στην οποία βρέθηκε σε τέλμα αναγκάζοντας πολλούς ιδιοκτήτες να επανέλθουν έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην παραδοσιακή μίσθωση - περιορίζει το απόθεμα των ανακαινισμένων διαμερισμάτων, που αποτελεί σημαντικό προαπαιτούμενο για όσους επιθυμούν να μετακομίσουν σε κατοικία.

Επιπρόσθετα η γενικότερη επιστροφή στην κανονικότητα, έστω και με αγκάθια, έχει ωθήσει κάποιους ιδιοκτήτες να εκτιμούν πως η αιτούμενη τιμή που θέτουν θα βρει άμεσα αποδέκτη. Εκείνο που λησμονούν, ή δεν λαμβάνουν υπόψη τους, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης, είναι πως «το να βρεις διατεθειμένο ενοικιαστή να καταβάλει ένα υψηλό μίσθωμα δεν σημαίνει πως θα μπορέσει να είναι συνεπής κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, δεδομένης, μάλιστα, της συνεχούς αύξησης τους κόστους ζωής εξαιτίας του ράλι της ενέργειας και της γενικότερης ακρίβειας που τορπιλίζει την καθημερινότητα των νοικοκυριών».

Στο μεταξύ, η εκτόξευση των τιμών ενοικίασης, οφείλεται και στις νέες ανάγκες που αναδείχτηκαν με αφορμή την υγειονομική κρίση, μία τάση που συνεχίζεται έως σήμερα και οδηγεί στην επιλογή ακινήτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, ή η τηλεκπαίδευση που οδήγησε σε κάποιες περιπτώσεις στην αναζήτηση μεγαλύτερων κατοικιών.

Όπως λένε καλοί γνώστες της αγοράς ακινήτων, τις τιμές αναμένεται να ωθήσει εκ νέου προς τα πάνω, ειδικά σε περιοχές που υπάρχουν παλιά ακίνητα, καθώς είναι περισσότερο οικονομικά, η υλοποίηση του προγράμματος εξασφάλισης στέγης σε νέους και ευάλωτες ομάδες, που αναμένεται να ξεκινήσει να "τρέχει" από το 2023. Ο λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι το ελλιπές απόθεμα ακινήτων.

Ενδεικτικά παραδείγματα τιμών

Σύμφωνα με έρευνα της Remax, στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια, περιζήτητες είναι οι γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα επιφάνειας 51-80 τ.μ.. ανεξαρτήτως έτους κατασκευής, με μέση τιμή ενοικίου τα 540 ευρώ.

Με διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι τιμές των ενοικίων στα δυτικά και στα ανατολικά της πόλης. Στη δυτική Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι ενοικιαστές αναζητούν ακίνητα ηλικίας έως 15 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα με το μέσο ενοίκιο να είναι 330 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά της πόλης, στα ανατολικά, ο μέσος όρος ενοικίων διαμορφώνεται στα 620 ευρώ, αυτό προκύπτει γιατί τα διαμερίσματα που ζητούνται είναι μεγαλύτερου εμβαδού 81 έως 120 τετραγωνικά μέτρα ηλικίας 15-20 ετών.

 

Ποια είναι η μέση τιμή ενοικίασης του τμ ανά περιοχή

40 Εκκλησιές 7,6 ευρώ
Άνω Πόλη 7,2 ευρώ
Ιστορικό Κέντρο 9,4 ευρώ
Νέα Παραλία 9,7 ευρώ
Ντεπώ 7,0 ευρώ
Παλιά Παραλία 14,3 ευρώ
Τούμπα 6,8 ευρώ
Τριανδρία 7,5 ευρώ
Φάληρο 7,0 ευρώ
Χαριλάου 6,8 ευρώ
Μετέωρα 7,0 ευρώ
Συκιές 5,6 ευρώ
Αμπελόκηποι 5,1 ευρώ
Ευκαρπία 5,8 ευρώ
Εύοσμος 5,5 ευρώ
Ηλιούπολη 4,6 ευρώ
Κορδελιό 4,7 ευρώ
Νεάπολη 5,5 ευρώ
Πολίχνη 5,5 ευρώ
Σταυρούπολη 4,2 ευρώ
Ωραιόκαστρο 5,0 ευρώ
Βυζάντιο 7,5 ευρώ
Επανομή 3,4 ευρώ
Θέρμη 5,4 ευρώ
Καλαμαριά 7,9 ευρώ
Καραμπουρνάκι 8,0 ευρώ
Κηφισιά 7,0 ευρώ
Μηχανιώνα 4,5 ευρώ
Πανόραμα 5,8 ευρώ
Περαία 5,8 ευρώ
Πυλαία 6,8 ευρώ

Τι αναζητούν οι ενοικιαστές στη Θεσσαλονίκη

Ανακαινισμένο διαμέρισμα αναζητούν 9 στους 10 ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, κουφώματα αλουμινίου, ασανσέρ και πάρκινγκ αποτελούν προαπαιτούμενα για 6 στους 10, ενώ 4 στους 10 θέλουν το διαμέρισμα που θα μισθώσουν να βρίσκεται κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την ίδια ώρα 3 στους 10 αναζητούν επιπλωμένο διαμέρισμα, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό που θεωρεί άκρως σημαντική την ασφάλεια.

Για 2 στους 10 η θέα αποτελεί ζητούμενο, για 1 στους 10 το γρήγορο Ίντερνετ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό για όσους θέλουν το διαμέρισμα που θα νοικιάσουν να διαθέτει ησυχία και να είναι διαμπερές.