Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γκράφιτι στο Ιπποκράτειο για τα παιδιά με ρευματοπάθειες

To έργο υλοποιείται από τον street artist Life In Colour και εντάσσεται στο πρόγραμμα της UrbanAct «Χρώμα στα Νοσοκομεία».

Στο πλαίσιο της Παγκόσμια Ημέρας για τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα που έχει θεσπιστεί να είναι στις  18 Μαρτίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες σε συνεργασία με την UrbanAct ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας δημόσιας τοιχογραφίας στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

To έργο υλοποιείται από τον street artist LifeInColour και εντάσσεται στο πρόγραμμα της UrbanAct «Χρώμα στα Νοσοκομεία» το οποίο υλοποιείται σε χώρους Νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα.



Τα ρευματικά νοσήματα θεωρούνται, από πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, νοσήματα των ενηλίκων και ιδίως της τρίτης ηλικίας. Αυτό που πολλοί όμως αγνοούν είναι ότι και τα παιδιά σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ακόμη και μόλις συμπληρώσουν τους δώδεκα πρώτους μήνες της ζωής τους μπορεί να προσβληθούν από κάποια ρευματοπάθεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που κάποιες φορές μπορεί να έχει σοβαρότερη εκδήλωση από την αυτή που συναντούμε σε ενήλικους ασθενείς.

Το 2019 για πρώτη φορά κρίνοντας την αναγκαιότητα που υπάρχει για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (PReS) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Παιδιά με Αρθρίτιδα (ENCA) ότι η 18η Μαρτίου θα είναι πλέον αναγνωρισμένη ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων και θα πλαισιώνεται με διάφορες δράσεις από τους συλλόγους ανά τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία για τη φετινή  δράση του συλλόγου αναφορικά με την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων προέκυψε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσκολίες που αναβλύζουν λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό SARS COV 2 για δεύτερη χρονιά. Θα φιλοξενηθεί από το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου βρίσκεται και το μοναδικό για την Ελλάδα Παιδιατρικό Ανοσολογικό Ρευματολογικό Κέντρο Αναφοράς. Η σύμπραξη αυτή στόχο έχει να δώσει χρώμα και ομορφιά στο περιβάλλον περίθαλψης των μικρών ασθενών,ενώ παράλληλα προάγει την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα.

Η δράση πραγματοποιείται με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και την φιλοξενία και συνεργασία της διοίκησης του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Χορηγοί στην υλοποίηση του προγράμματος είναι οι εταιρείες Genesis Pharma, Glaxosmithkline AEBE, Mateco Hellas, ONOMA Hotel - Anatolia Hospitality, Isomat, Flame και Rollex.