Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γλυκά χωρίς ζάχαρη από το «Γλυκοπλαστείον της Φύσης»

Το «Γλυκοπλαστείον της Φύσης» της Ιωάννας Ρεζνιώτη φτιάχνει γλυκά χωρίς ζάχαρη, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς σιτηρά, με φυσικές πρώτες ύλες.

Θυμίζει ζαχαροπλαστείο, αλλά δεν είναι. Άλλωστε, η «ζάχαρη», το πρώτο συνθετικό της λέξης, απουσιάζει, όπως απουσιάζει και από τα γλυκά που βρίσκονται στις προθήκες του.  Το «Γλυκοπλαστείον της Φύσης», το οποίο δημιούργησε πριν από μια διετία η Ιωάννα Ρεζνιώτη στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, φτιάχνει χειροποίητα γλυκά χωρίς ζάχαρη, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς σιτηρά, γλυκά για vegan, με φυσικές πρώτες ύλες, που επιτρέπουν σε άτομα με αλλεργίες και διατροφικές ιδιαιτερότητες να γευτούν απαγορευμένες γι’ αυτά γεύσεις. Το πετιμέζι, η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι αγαύης, οι βασιλικοί χουρμάδες και τα αποξηραμένα φρούτα αναλαμβάνουν τον ρόλο της ζάχαρης και το κάνουν με επιτυχία. Ένα από τα βασικά υλικά δε είναι οι ωμοί ξηροί καρποί, ενώ στα γλυκά δεν χρησιμοποιούνται τεχνικά χρώματα ή αρώματα, αλλά υλικά με φυσικές χρωστικές, όπως ο κουρκουμάς και το τσάι μάτσα, αλλά και φυσικά αρώματα, όπως η κανέλα και η βανίλια Μαδαγασκάρης.



Παγωτίνια με πετιμέζι, με φρέσκα φρούτα και κρέμα καρύδας, σοκολάτες με πετιμέζι και μέλι, κεκάκια με ζάχαρη καρύδας, cheesecake από κάσιους, αλείμματα πραλίνας με φουντούκια και μέλι, αλλά και τούρτες με φυσικά υλικά είναι μερικά μόνο από τα διαφορετικά γλυκά του Γλυκοπλαστείου της Φύσης. 

 

Το όνειρο της Ιωάννας Ρεζνιώτη είναι τα επόμενα χρόνια να καταφέρει να δημιουργήσει ένα νέο κατάστημα στο κέντρο, αφού όμως εδραιωθεί αυτό της Κάτω Τούμπας, αλλά και να γίνει γνωστή η προσπάθειά της και πέραν των συνόρων της Θεσσαλονίκης.  

«Η μεγαλύτερη μου ικανοποίηση είναι πως δίνω χαρά σε ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτέλεια, εξαιτίας κάποιων ιδιαιτεροτήτων ή αλλεργιών, να γευτούν ένα γλυκό. Ενώ όμως το Γλυκοπλαστείον της Φύσης ξεκίνησε απευθυνόμενο σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών, τελικά προσελκύει ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο θέμα, απλώς τους αρέσουν τα γλυκά μας» λέει στη Voria.gr η Ιωάννα Ρεζνιώτη.



Η έμπνευση από τα παιδιά της και το Masterchef



Η Ιωάννα Ρεζνιώτη τρύπωνε από παιδί στην κουζίνα. Είχε ανέκαθεν έρωτα με τη μαγειρική και πειραματιζόταν με τα υλικά. Όταν έκανε το πρώτο της παιδί, άρχισε να την απασχολεί σοβαρά το θέμα της διατροφής και δη της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης. Έτσι, την απέφευγε στα γλυκά που ετοίμαζε στο σπίτι, αντικαθιστώντας την με άλλες φυσικές γλυκαντικές ουσίες. Μετά την επιβεβαίωση της οικογένειάς της –και δη των παιδιών της- για τα γλυκά της, αλλά και τη θετική αποδοχή των φίλων της, η Ιωάννα Ρεζνιώτη αποφάσισε να δοκιμαστεί στις ακροάσεις του Masterchef, το 2018, πηγαίνοντας μάλιστα με ένα ξεχωριστό γλύκισμα, ένα σοκολατένιο γλυκό με βασιλικό χουρμά, κρέμα καρύδας, φουντούκια και σοκολάτα με μέλι. Οι κριτές, που δεν μπορούσαν να φανταστούν πως δεν υπάρχει ζάχαρη στο γλυκό, ενθουσιάστηκαν, όπως λέει, και της έδωσαν την ποδιά. Τελικά δεν προχώρησε στον διαγωνισμό, αφού η απόφασή της να συμμετάσχει είχε περισσότερο ως στόχο να λάβει μια επαγγελματική επιβεβαίωση για τα γλυκά της, προτού κάνει το επόμενο βήμα, που ήταν ένα δικό της εργαστήριο γλυκών.



«Χρειάστηκε μελέτη και πειραματισμός, ώστε να δημιουργήσουμε κάτι εναλλακτικό, που εμπλουτίζεται συνεχώς» λέει η Ιωάννα Ρεζνιώτη, που έχει συμπαραστάτες στο εγχείρημα τον σύζυγο και την αδερφή της.