Skip to main content

Άρπα, τρομπέτα και κοντραμπάσο στη... διαμπαλκονική συναυλία της Σβώλου (vid)

Τέσσερις γείτονες με τα όργανά τους, ο καθένας από το μπαλκόνι του, ξεσήκωσαν όσους σταμάτησαν για να τους ακούσουν, μέχρι, όμως, να επέμβει η ΕΛΑΣ

Με γλυκές μελωδίες που σχημάτιζαν οι καλοκουρδισμένες χορδές από την άρπα μίας γυναίκας στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας επί της Ιπποδρομίου 9, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε στις 7 απόψε η διαφορετική, διαμπαλκονική συναυλία που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία της γειτονιάς της Σβώλου, μία ενεργή κίνηση γειτόνων που μετρά επτά χρόνια δράσης, ενόψει της αλλαγής του ιδιαίτερου αυτού έτους και η οποία διακόπηκε εν τέλει μετά από επέμβαση της αστυνομίας για συνωστισμό.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο που ένωσε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τους ανθρώπους ανά τις χώρες, τη μουσική, οι κάτοικοι της γειτονιάς της Σβώλου επιχείρησαν να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ενότητας, καθώς και ελπίδας για την πραγματική αλλαγή που όλοι παγκοσμίως επιθυμούν να έρθει, αλλά και να διασκεδάσουν τους κατοίκους της γειτονιάς που λόγω των περιοριστικών μέτρων παραμένουν στα σπίτια τους.

Με το άκουσμα της άρπας, ως δια μαγείας οι εξωτερικοί θόρυβοι σίγησαν και γείτονες βγήκαν στα μπαλκόνια τους, κόσμος που περνούσε από το στενό του κέντρου της πόλης κοντοστάθηκε να δει τι γίνεται, ενώ κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έσπευσαν να ακούσουν τη συναυλία.

Με το πέρας του μισαώρου, το μουσικό δρώμενο μεταφέρθηκε στους δύο πρώτους ορόφους της παλιάς πολυκατοικίας επί της οδού Σβώλου 7, όπου οι τέσσερις ένοικοι, με κοντραμπάσο, τρομπέτα, κλαρινέτο και τρομπόνι, ο καθένας από το μπαλκόνι του, ξεσήκωσαν τους θεατές που έσπευσαν να μεταβούν στη νέα τοποθεσία της διαφορετικής αυτής συναυλίας.

Ωστόσο, περίπου ένα τέταρτο από την έναρξη της δεύτερης μουσικής πράξης, στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της αστυνομίας προκειμένου να διαλύσουν τον κόσμο που είχε αρχίσει να πυκνώνει στα γύρω πεζοδρόμια.

Μετά από εκκλήσεις των ενοίκων που έπαιζαν μουσική για να τηρηθούν οι αποστάσεις, αλλά και συστάσεις και ελέγχους της ΕΛΑΣ, οι διοργανωτές σταμάτησαν τη δράση.

Όταν ο κόσμος αποχώρησε, το πρόγραμμα της συναυλίας συνεχίστηκε κανονικά. Ένα ακορντεόν, μία ηλεκτρονική κιθάρα αλλά και μία... σοπράνο, μεταξύ άλλων, έντυσαν το τέλος της ευρηματικής μουσικής βραδιάς που διοργάνωσε η γειτονιά.