Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Global Children΄s Designathon στις 16 Νοεμβρίου

Στις 16 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη διοργανώνει εκδήλωση για το Φαγητό και την Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο του Global Children΄s Designathon 2019.

Στις 16 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα είναι μία από τις 40 πόλεις σε όλο τον κόσμο που θα λάβει χώρα το Global Children΄s Designathon 2019. Την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει η εταιρεία Stimmuli που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας μέσα από την εκπαίδευση, με την υποστήριξη του Labattoir project όπου και θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας παιδιά από όλο τον κόσμο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για πέμπτη συνεχή φορά με στόχο να σχεδιάσουν λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο. Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι το «Φαγητό και η Κλιματική Αλλαγή», που αποτελούν βασικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης σε όλον τον πλανήτη. Τα παιδιά θα βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει με στόχο να σχεδιάσουν λύσεις και να κατασκευάσουν πρωτότυπα με τη χρήση διαφόρων υλικών. Από χαρτόκουτα και κόλες μέχρι αισθητήρες, κινητήρες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Στο τέλος της ημέρας τα παιδιά θα παρουσιάσουν μεταξύ τους τις λύσεις που ανέπτυξαν μέσω ζωντανής σύνδεσης καθώς και στο πάνελ των ειδικών που θα βρίσκεται μαζί τους εκείνη τη μέρα.

Στο πάνελ θα συμμετέχουν:

⦁    Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Συνιδρυτής του Μπορούμε, μίας ΜΚΟ που καταπολεμά τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα
⦁    Νάνσυ Κουταβά, Συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων της WWF Ελλάς στα σχολεία
⦁    Γιώργος Γριτζάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης,  ΆΠΘ
⦁    Άγγελος Πατσιάς, Δάσκαλος και συνιδρυτής του Big Bang School

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα εφαρμοστεί η εκπαιδευτική μέθοδος «designathon», η οποία έχει σχεδιαστεί από τον ολλανδικό οργανισμό Designathon Works και εφαρμόζεται με επιτυχία σε εκατοντάδες σχολεία σε όλο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για τη μέθοδο «designathon»

Η μέθοδος «designathon» συνδυάζει βασικές αρχές της μεθοδολογίας «Design Thinking» με την μέθοδο εκπαίδευσης «Maker Education». Επικεντρώνεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με στόχο να καλλιεργήσει στα παιδιά τις λεγόμενες «δεξιότητες που απαιτούνται για τον 21ο αιώνα» όπως η δημιουργική επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, το επιχειρηματικό πνεύμα, η συνεργασία, η εν-συναίσθηση καθώς και τεχνολογικές γνώσεις. Στην πράξη, η μέθοδος εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός ειδικά σχεδιασμένου εργαστηρίου που διαρκεί περίπου 6 ώρες και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: 1) έμπνευση, 2) διερεύνηση, 3) παραγωγή ιδεών, 4) σχεδιασμός, 5) κατασκευή και 6) παρουσίαση και αναστοχασμός.  Συντονίζεται από εκπαιδευτικούς, designers και από μία ομάδα ειδικά καταρτισμένων ατόμων στη συγκεκριμένη μέθοδο.  

Χρήσιμες πληροφορίες
Σάββατο 16 Νοεμβρίου
Ώρα: 09.30 – 16.30
Ηλικίες: 8-12
Είσοδος: δωρεάν – Απαιτείται κράτηση θέσης συμπληρώνοντας τα στοιχεία για το παιδί σας εδώ
Πληροφορίες: Stimmuli, 2316010683 (Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 17.00) και info@stimmuli.eu
Facebook: Global Children's Designathon Thessaloniki 2019
Πώς να φτάσετε:
Διεύθυνση: Labattoir Project, 26ης Οκτωβρίου 35, Θεσσαλονίκη
Λεωφορεία: 31 (Βούλγαρη - ΚΤΕΛ) και 40 (Ν.Σ. Σταθμός-Καλοχώρι )
Στάση: [01280] (Σφαγεία