Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Σε τραγική κατάσταση το Εθνικό Κολυμβητήριο»- Τι καταγγέλλουν γονείς αθλητών

Γονείς αθλητών κάνουν λόγο για απελπιστική κατάσταση, εικόνα εγκατάλειψης, φθορές και... ποντίκια - Τι απαντά ο πρόεδρος των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης

Ποντίκια και κατσαρίδες στα αποδυτήρια, σπασμένοι βατήρες και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις καταγγέλλουν γονείς ότι αποτελούν τη σημερινή εικόνα στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους αθλητές.

Ο Σταύρος Σοφιανίδης, πατέρας δύο παιδιών που αθλούνται στο κολυμβητήριο, μαζί με 19 ακόμη γονείς, προέβησαν σήμερα στη δημοσιοποίηση επίσημης καταγγελίας, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία κάνουν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη του κολυμβητηρίου, του οποίου την ευθύνη για τη συντήρηση φέρουν τα ΕΑΚ Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Σοφιανίδης αναφέρει ότι «η τραγική αυτή κατάσταση» επικρατεί στο Εθνικό τον τελευταίο χρόνο . «Η κατασταση είναι απελπιστική. Το κερασάκι στην τούρτα και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι ένας βατήρας που ξεριζώθηκε από τη θέση του πριν τρεις εβδομάδες. Απορώ πώς δεν έχει χτυπήσει σοβαρά κάποιο παιδί. Θα πρέπει να φτάσουμε στο αμήν, να έχουμε κάποιο σοβαρά ατύχημα και μετά θα ασχοληθούν; (σσ οι υπεύθυνοι). Πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», τονίζει οργισμένος ο ίδιος.



Ο κ. Σοφιανίδης σημειώνει ότι πολλοί γονείς μεμονομένα έχουν παραπονεθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα πολλαπλά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου, ωστόσο δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Μετά το τελευταίο περιστατικό με τον βατήρα, οι γονείς αποφάσισαν να καταγγείλουν μαζικά τις εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά οι ίδιοι και τα παιδιά τους στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης. «Πριν φτάσουμε στο σημείο να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή μας, την κοινοποιήσαμε πρώτα στο πρόεδρο των ΕΑΚΘ, κ. Πέτρογλου Τριαντάφυλλο, και τον ενημερώσαμε ότι η επιστολή μας θα φύγει προς τα έξω. Ο κ. Πέτρογλου μας είπε το προηγούμενο Σάββατο, 11 Ιουνίου, ότι "θα κοιτάξω να κλείσουμε ένα ραντεβού", κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ».

Ο κ. Σοφιανίδης κάνει λόγο για τραγικές συνθήκες εντός των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου, μέσα στο οποίο, όπως αναφέρει, υπάρχουν σπασμένα πλακάκια, σπασμένα καθίσματα, κατεστραμμένοι βατήρες, σκισμένες τέντες, χαλασμένες διαδρομές εντός της πισίνας, ακόμα και ποντίκια και κατσαρίδες μέσα στα αποδυτήρια. Μάλιστα, το καλοκαίρι, όταν τα παιδιά κάνουν την προπόνησή τους στους βατήρες της εξωτερικής πισίνας, οι προπονητές ρίχνουν με το λάστιχο στους βατήρες κρύο νερό, γιατί διαφορετικά οι βατήρες υπερθερμαίνονται και τα παιδιά δεν μπορούν να ακουμπήσουν τα πόδια τους επάνω τους χωρίς να καούν.



Όπως σημειώνουν οι γονείς, αυτή η κατάσταση επικρατεί σε ένα κολυμβητήριο το οποίο καθημερινά φιλοξενεί εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μικρούς και μεγάλους αθλητές, ενώ έχουν σημειωθεί και μικροτραυματισμοί, όπως γρατζουνιές, σε μικρά παιδιά. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, αυτήν την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες «Η γιορτή του κολυμβητή» που αφορά μικρά παιδιά. «Είναι παρατημένο εντελώς», τονίζει ο κ. Σοφιανίδης στη Voria.gr για το Εθνικό Κολυμβητηρίο Θεσσαλονίκης, και προσθέτει: «Δεν θέλουμε να γίνει πιο όμορφο, θέλουμε να γίνει ασφαλές για τα παιδιά μας και λειτουργικό, άμεσα».

«Υπάρχουν προβλήματα, όμως είναι όλα δρομολογημένα»

Απάντηση στα όσα καταγγέλλουν οι γονείς των αθλητών στην έκθεσή του δίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΕΑΚΘ Τριαντάφυλλος Πέτρογλου, ο οποίος αναφέρει ότι αν και υπάρχουν προβλήματα στις εγκαταστάσεις, σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται τις καταγγελίες γονέων για «τριτοκοσμικές καταστάσεις».

«Τα προβλήματα στα κολυμβητήρια είναι υπαρκτά. Tα γνωρίζουμε, αλλά υπάρχει τόσος μεγάλος φόρτος από τις τόσες πολλές εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να λυθούν, δυστυχώς, όλα άμεσα. Σε ό,τι αφορά τους βατήρες εκκίνησης και τις διαδρομές, ναι, υπάρχουν κάποια προβλήματα που πασχίζουμε να τα λύσουμε», αναφέρει ο κ. Πέτρογλου και δηλώνει ότι σύντομα αναμένεται να αλλαχθούν οι βατήρες στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο και οι μεταχειρισμένοι βατήρες πιθανόν θα αντικαταστίσουν τους χαλασμένους που υπάρχουν στο Εθνικό Κολυμβητήριο.

«Τις λύσεις αυτές τις έχουμε συζητήσει πολλάκις με τους θεσμικούς παράγοντες, για αυτό και εντυπωσιάζομαι πως τώρα υπάρχει αυτή η "έλλειψη ενημέρωσης" των γονιών...», σημειώνει ο πρόεδρος των ΕΑΚΘ στη Voria.gr και τονίζει ότι «δεν μπορούν να γίνουν όλα τώρα, αυτόματα, σε μία στιγμή».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΕΑΚΘ αναφέρει ότι στο Εθνικό Κολυμβητήριο έχει γίνει υβριδική ανακατασκευή τα τελευταία δύο χρόνια σε όλες τις σωληνώσεις και ότι αν και υπάρχουν προβλήματα στις εγκαταστάσεις, για τις οποίες γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν, οι πισίνες μέσα είναι πεντακάθαρες. «Καλά κάνουν οι γονείς και διαμαρτύρονται... Αλλά αυτή η εικόνα εγκατάλειψης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Όσον αφορά τα σπασμένα πλακάκια, ο κ. Πέτρογλου δηλώνει ότι τέτοιες μικροφθορές καταγράφονται σε καθημερινή βάση και ότι αντικαθίστανται άμεσα, καθώς είναι αναμενόμενες.

Τέλος, αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για ποντίκια και κατσαρίδες στα αποδυτήρια και τονίζει πως δεν έχει υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα υγιεινής. «Είναι τουλάχιστον υπερβολή αυτό», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «θέματα υγεινής δεν έχουμε αντιμετωπίσει».

«Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια. Εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν. Ωστόσο, όλα είναι δρομολογημένα. Μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν φθαρμένες διαδρομές και βατήρες και σπασμένα πλακάκια, όμως δεν μπορώ να δεχθώ αιτιάσεις περί τριτοκοσμικών εγκαταστάσεων και περί επικίνδυνων εγκαταστάσεων», τονίζει ο κ. Πετρόγλου.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την επιστολή των γονέων.