Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Hot τάση η αγορά κτηρίων - Πόσο πωλούνται (παραδείγματα)

Μαγνήτης για... παχιά πορτοφόλια η αγορά κτηρίων - Οι επενδυτές επιθυμούν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη με χρονικό ορίζοντα ετών.

Κτήρια στην καρδιά της πόλης, πρώην βιοτεχνικούς χώρους, διατηρητέα ακίνητα, αλλά και σύγχρονα κτήρια επαγγελματικών χώρων αναζητούν funds, αλλά και επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στη Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον για την αγορά κτηρίων έχει αρχίσει να αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια καθώς στο μέχρι πρόσφατο παρελθόν η κινητικότητα αφορούσε κυρίως μεμονωμένα διαμερίσματα ή ορόφους.

Πλέον, δεδομένου πως υπάρχουν, όπως προκύπτει από τις αγγελίες σε μεσιτικά γραφεία, μια ευρεία γκάμα κτηρίων για όλα τα βαλάντια,  οι υποψήφιοι αγοραστές στρέφονται σε ολόκληρα κτήρια, που μπορούν να ανακαινίσουν, να αλλάξουν χρήση και τελικά να τα χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα ανακαινισμένα κτήρια βγαίνουν προς πώληση σε σαφώς υψηλότερη τιμή ή προς μίσθωση.

Τα ανακαινισμένα κτήρια έχουν το πλεονέκτημα πως έχουν «ρετουσαριστεί» στο σύνολο τους και όχι μεμονωμένα κάποιος ορόφους ή διαμερίσματα που έχουν αγοράσει οι επενδυτές. Η συνολική εξωραϊσμένη εικόνα αποτελεί δέλεαρ στις περιπτώσεις της μεταπώλησης ή ενοικίασης σε άλλους επενδυτές.

Πάντως, ένα πρόβλημα που εντοπίζουν οι μεσίτες όταν θέλουν να προωθήσουν ένα κτήριο προς πώληση είναι το ζήτημα της πολυιδιοκτησίας, που αποτελεί τροχοπέδη σε κάποιες περιπτώσεις για να ολοκληρωθεί η αγοροπωλησία.

Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν κτήρια αποτυπώνει το ισχυρό ενδιαφέρον τους για την αγορά της Θεσσαλονίκης με χρονικό ορίζοντα ετών.

Παραδείγματα κτηρίων προς πώληση - που βρίσκονται

Η Voria.gr, κάνοντας αναζήτησή σε ιστοσελίδες κτηματομεσιτικών γραφείων συνέλεξε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα κτηρίων επαγγελματικών χωρών που διατίθενται προς πώληση και σας τα παρουσιάζει.

Στην οδό Μοναστηρίου πωλείται επαγγελματικό κτήριο 8.742 τμ προς 13 εκατ. ευρώ. Εκτείνεται σε έξι επίπεδα. 

Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης επί της οδού Εγνατία, πωλείται  γωνιακό κτήριο συνολικού εμβαδού 3200 τ.μ., 8 επιπέδων, αντί του ποσού των 8,5 εκατ. ευρώ.

Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, πωλείται κτήριο επαγγελματικών χώρων 2500 τμ, με συντελεστή δόμησης 4,8. Κατάλληλο, όπως αναφέρεται στην αγγελία για εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο και διαμερίσματα. Το ποσό πώλησης είναι στα 6 εκατ. ευρώ.

Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, πλησίον της πλατείας Αριστοτέλους, πωλείται αντί 4,3 εκατ. ευρώ  αυτοτελές επαγγελματικό κτήριο συνολικής επιφανείας 1375 τμ. Το κτήριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, και τρεις ορόφους. Στο ισόγειο φιλοξενούνται εμπορικά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως αναφέρεται στη σχετική αγγελία, λόγω της κομβικής του θέσης είναι ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση (μετατροπή του σε boutique hotel έως 32 δωματίων).

Αυτόνομο κτήριο συνολικής επιφανείας 1.560 τμ στη δυτική είσοδο της πόλης, επί της οδού Μοναστηρίου, κατασκευασμένο το 1992, πωλείται προς 2,5 εκατ. ευρώ. Αναπτύσσεται σε ισόγειο, ημιόροφο, τρεις υπερκείμενους ορόφους και υπόγειο.

Στην οδό  Βασιλίσσης Όλγας πωλείται προς 2,5 εκατ.ευρώ σύγχρονο αυτοτελές επταόροφο κτήριο, 1.325 τμ, επαγγελματικής χρήσης, με υπόγειο και κατάστημα στο ισόγειο.

Γωνιακό κτήριο 580 τμ, στο ιστορικό κέντρο, αποτελούμενο από τέσσερις ορόφους, με  διατηρητέα όψη πωλείται προς 2,2 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην αγγελία το κτήριο χρήζει ανακαίνισης και είναι κατάλληλο για να κατασκευαστεί μικρό ξενοδοχείο.

Στην οδό Μοναστηρίου πωλείται κτήριο συνολικής επιφανείας 2.180 τμ σε οικόπεδο 620 τμ αντί του ποσού των 2,2 εκατ. ευρώ. Αναπτύσσεται σε 5 επίπεδα.

Στην περιοχή των Λαδάδικων πωλείται διατηρητέο κτήριο 1.410τ.μ., αποτελούμενο από ισόγεια καταστήματα, υπόγειο χώρο, πατάρια και δυο ορόφους αντί του ποσού του 1,85 εκατ.ευρώ. Το κτήριο όπως επισημαίνεται στην αγγελία χρήζει  ανακαίνισης.

Στην περιοχή της Κάτω Τούμπας πωλείται 6όροφο νεόδμητο κτήριο αποτελούμενο από 10 διαμερίσματα, lofts και studios, αντί του ποσού του 1,25 εκατ. ευρώ.