Skip to main content

Πρεμιέρα εκπτώσεων: Η ακρίβεια βάζει χειρόφρενο στα ψώνια των Θεσσαλονικέων

Απογοητευτική η πρώτη ημέρα των θερινών εκπτώσεων - Θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Μικρό καλάθι κρατούν για τις θερινές εκπτώσεις, που ξεκίνησαν σήμερα και θα ρίξουν αυλαία στις 31 Αυγούστου, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης καθώς η πρώτη ημέρα, αλλά και η περίοδος των προεκπτώσεων κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρες μοιάζουν.

Η κίνηση στα καταστήματα στην καρδιά της πόλης από το πρωί ήταν υποτονική παρά τις γενναίες εκπτώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 60% ειδικά στα ενδύματα. Ελάχιστες ήταν οι σακούλες στα χέρια, ενώ λιγοστοί ήταν οι καταναλωτές που... χάζευαν τις προθήκες των καταστημάτων.

«Η πρώτη ημέρα των εκπτώσεων επιβεβαιώνει αυτό που περιμέναμε, μία σχεδόν ανύπαρκτη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Δυστυχώς η ακρίβεια και οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών δεν τους αφήνουν περιθώρια για ψώνια» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά είναι πολύ χειρότερη από αυτή που κατά καιρούς περιγράφεται.

Όπως τονίζουν έμποροι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης «κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων οι καταναλωτές μπορούν να βρουν προϊόντα σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές», ωστόσο εκτιμούν πως δεν θα κινηθεί η αγορά. «Όλοι φοβούνται τι θα τους ξημερώσει, καθώς το πληθωριστικό σοκ και οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών δεν αφήνουν περιθώρια για περιττά έξοδα και ψώνια» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

-Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

-Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.

-Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

-Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

-Μην διστάζετε να ενημερώνεστε ακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

-Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος ή αλλαγής του.