Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η ακρίβεια κόβει την... όρεξη στις ταβέρνες, μικραίνουν οι λογαριασμοί

Οι Θεσσαλονικείς επιλέγουν πια φτηνότερες μερίδες - «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει νέα αύξηση στους τιμοκαταλόγους μας», λένε εστιάτορες

Αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες, μειώνουν τα έξοδά τους, περιορίζουν εξόδους και ψυχαγωγία, βάζουν απαγορευτικό σε περιττές δαπάνες (αγορές ένδυσης, υπόδησης). Ο λόγος για τους Θεσσαλονικείς, που, πλέον, κάποιοι εξ αυτών επιλέγουν ακόμη και οικονομικότερες μερίδες στα εστιατόρια, προκειμένου να περιορίσουν όσο το δυνατόν γίνεται το κόστος των λιγοστών εσόδων τους.

Σημεία των καιρών θα έλεγε κανείς, που, ωστόσο, δημιουργούν προβληματισμό στους ανθρώπους του χώρου, οι οποίοι ναι μεν βλέπουν την κίνηση στα εστιατόριά τους να είναι αυξημένη, εκτιμώντας παράλληλα πως το φετινό καλοκαίρι θα μοιάζει με κανονικό, με τη μέση απόδειξη όμως, το τελευταίο διάστημα, να υποχωρεί σταδιακά.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, «μέχρι πρότινος, σε μια ταβέρνα μια παρέα τεσσάρων ατόμων έκανε μία απόδειξη των 60 ευρώ, τώρα η απόδειξη έχει μειωθεί στα 50 ευρώ. Για παράδειγμα, μια παρέα που θα επέλεγε χταπόδι τώρα θα στραφεί σε κάτι πιο οικονομικό».

Αναφορικά με τις αυξήσεις που έγιναν το προηγούμενο δίμηνο σε κάποια είδη τιμοκαταλόγων, της τάξης του 6%, και έχουν άμεση εξάρτηση από το ηλιέλαιο (τηγανιτές πατάτες, μύδια, καλαμαράκια, κολοκυθάκια κ.λπ.) οι πελάτες, όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης, «το δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα καθώς κατανοούν την κατάσταση».

«Αν θέλαμε να ανταπεξέλθουμε στο ξέφρενο ενεργειακό ράλι και στις αυξήσεις των πρώτων υλών θα έπρεπε να κάνουμε αυξήσεις κατά 30% έως 40%. Κάτι τέτοιο προφανώς και δεν πρόκειται να γίνει, ενώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για νέες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους μας. Οι αυξήσεις έγιναν τέλη Μαρτίου στα σάντουιτς κατά 10% και σε συγκεκριμένα τηγανητά είδη κατά 6%. Δεν έγιναν αυξήσεις σε όλα τα πιάτα των μενού μας και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες αυξήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης.

Αυτό που φοβίζει τους ανθρώπους της εστίασης είναι μήπως στα τέλη του μήνα, οπότε και θα ανοίξουν και οι καλοκαιρινές επιχειρήσεις του κλάδου, υπάρξουν νέες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή του δεκάλιτρου ηλιελαίου εκτοξεύτηκε το προηγούμενο διάστημα από τα 15 ευρώ στα 30, ενώ τα άλευρα και τα κρέατα αυξήθηκαν κατά 10%.

Πάντως δεδομένης της σημαντικής αύξησης του ηλιελαίου και υπό τον φόβο ελλείψεων οι επιχειρηματίες της εστίασης προμηθεύτηκαν μεγάλες ποσότητες από το εν λόγω λάδι με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται σημαντική ζήτηση και η τιμή του δεκάλιτρου να υποχωρήσει στα 28 ευρώ.