Skip to main content

Σε κλίμα εκλογών αλλά και αποχής οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με μέλη των φοιτητικών παρατάξεων τα τελευταία χρόνια η απογοήτευση από την πολιτική έχει επηρεάσει αρνητικά και τις φοιτητικές εκλογές.

Της Αρετής Τασούλα

Κλίμα εκλογών επικρατεί σήμερα, 16 Μαΐου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ Σίνδου, καθώς οι φοιτητές καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν την παράταξη που θα τους εκπροσωπεί.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, Αριστερή Ενότητα, ΕΑΑΚ και άλλες παρατάξεις ρίχνονται στη μάχη από το πρωί προκειμένου να πάρουν τις πολυπόθητες ψήφους.

Υπενθυμίζεται πως χθες, 15 Μαΐου, μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατήγγειλαν περιστατικό βίας ενόψει των σημερινών εκλογών, με ομάδα αντιεξουσιαστών να επιτίθεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το μεσημέρι της Τρίτης, σε βάρος φοιτητών και στελεχών της φοιτητικής παράταξης, στη Σχολή Θετικών Επιστημών, την Πολυτεχνική και τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν στην ανακοίνωση, οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ένας εκ των οποίων χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα μέλη των παρατάξεων, ωστόσο, αυτό που δεσπόζει τα τελευταία χρόνια στις φοιτητικές εκλογές είναι η αποχή και η απάθεια για το πολιτικό γίγνεσθαι, μιας και κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι φοιτητές συμμετέχουν στη διαδικασία.

«Η αποχή σε σχέση με τους εγεγραμμένους φοιτητές κάθε τμήματος είναι αυτή που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι ένα πρόβλημα που αναγνωρίζουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις» επισημαίνει ο Μάνος Ματζίρης, εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος εκτιμά πως τα τελευταία 3 με 4 χρόνια και όσο περνάει ο καιρός η αποχή οξύνεται. «Πιστεύω ότι φέτος η προσέλευση των φοιτητών θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι» συμπληρώνει ο ίδιος και υπογραμμίζει πως «καθήκον όλων των φοιτητικών παρατάξεων είναι να προσπαθήσουν να φέρουν τον κόσμο, ώστε να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και μέσα από αυτό να γίνουν μαζικότερες οι φοιτητικές εκλογές και οι αποφάσεις που θα παίρνονται να έχουν μαζικότερη ισχύ».

Ομοίως και ο Γιώργος Παπαστουγιαννούδης, μέλος του Σχήματος Αριστερής Παρέμβασης (ΕΑΑΚ) στο φιλολογικό τμήμα του ΑΠΘ, ο οποίος τονίζει πως «τα τελευταία χρόνια με το κλίμα της αποχής, της απάθειας και της απογοήτευσης από την πολιτική, απέχουν όλο και περισσότερο οι φοιτητές από τις εκλογές». Όπως δηλώνει στη Voria.gr «σήμερα δεν θα υπάρξει η μέγιστη συμμετοχή, όμως αυτό που προσπαθήσαμε οι πολιτικές δυνάμεις είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή για να είναι ενεργοί οι φοιτητικοί σύλλογοι».

Τα μέλη των παρατάξεων υπολογίζουν η προσέλευση να κορυφωθεί το απόγευμα. Να σημειωθεί πως οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7, ωστόσο, σε ορισμένα τμήματα η εκλογική διαδικασία θα λήξει στις 8 το απόγευμα.