Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η αστυνομία ρίχνεται στη μάχη για τον αντικαπνιστικό

Δημοτική αστυνομία αλλά και Ελληνική Αστυνομία δηλώνουν πανέτοιμες για τον έλεγχο εφαρμογής του νέου αντικαπνιστικού νόμου.

Τραπεζάκια μέσα από χθες για τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, μετά τα πρωτοβρόχια και τη συνεπακόλουθη πτώση της θερμοκρασίας, γεγονός που θέτει πλέον επί τάπητος την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, του τρίτου κατά σειρά από το 2008. Δημοτική αστυνομία αλλά και Ελληνική Αστυνομία δηλώνουν πανέτοιμες για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου, ο οποίος είναι αυστηρότερος σε σχέση με τους δύο προηγούμενους.

Διπλάσιοι έλεγχοι

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δαγκλή, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης, αρμόδιο για τη δημοτική αστυνομία, “εμείς είμαστε πανέτοιμοι για τους ελέγχους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου”. Όπως εξήγησε στην Voria.gr, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής έχουν διπλασιαστεί οι έλεγχοι σε σχέση με πριν και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα, μετά και την ψήφιση του νέου νόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγκλή τον μήνα Σεπτέμβριο η δημοτική αστυνομία διενήργησε 236 ελέγχους σε καταστήματα και επέβαλε 33 πρόστιμα, ενώ προχώρησε και σε δεκάδες συστάσεις. Οι εντατικοί έλεγχοι συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο όπου, μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο έγιναν 196 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 33 πρόστιμα για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου.

“Δυστυχώς η δύναμή μας είναι περιορισμένη, διαθέτουμε μόλις 84 άτομα στη δημοτική αστυνομία τα οποία μάλιστα είναι επιφορτισμένα και με πολλές ακόμη αρμοδιότητες όπως ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, τα τραπεζοκαθίσματα κ.ο.κ. Ωστόσο, η εντολή που έχουμε και από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα είναι να εντείνουμε τους ελέγχους για το κάπνισμα”, δηλώνει στην  Voria.gr ο κ. Δαγκλής.

Σημειώνει, δε, πως τώρα που μπαίνει στο παιχνίδι και η ΕΛ.ΑΣ. θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. “Έχουμε ήδη συζητήσει με τους εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ. για το πως θα συνεργαστούμε ώστε να καλύπτουμε όσο γίνεται περισσότερες περιοχές. Προφανώς θα συγκροτήσουμε ξεχωριστά συνεργεία προκειμένου να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι”.

Έτοιμη δηλώνει η ΕΛ.ΑΣ.

Τον συντονισμό εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. για τους ελέγχους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου έχει ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Τούμπας Τριανδρίας, Νίκος Μπογατίνης. Όπως εξήγησε στην Voria.gr “πλέον με το νέο νόμο μπαίνουμε και μεις στο παιχνίδι, καθώς μέχρι τώρα, δεν είχαμε αρμοδιότητα. Δεχόμασταν πολλές φορές κλήσεις από πολίτες αλλά δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε καθώς δεν μπορούσαμε να επιβάλουμε πρόστιμα”.

Η συναρμοδιότητα και της ΕΛ.ΑΣ. δίνει τη δυνατότητα να γίνονται έλεγχοι καθόλο το 24ωρο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα καθώς η δημοτική αστυνομία δεν έχει 24ωρη λειτουργία. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα ελέγχων και σε δήμους οι οποίοι δεν διαθέτουν δημοτική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπογατίνη το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα αναλάβει τους ελέγχους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου έχει ήδη ενημερωθεί για το τι προβλέπει ο νόμος, ποια είναι τα πρόστιμα κ.ο.κ. και επιπλέον έχουν εκτυπωθεί ήδη και τα μπλοκ βεβαίωσης της παράβασης. “Ωστόσο, το πρώτο διάστημα σκοπεύουμε να προβούμε σε συστάσεις, αλλά στη συνέχεια θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε τα προβλεπόμενα πρόστιμα”, εξηγεί ο κ. Μπογατίνης. Εκτιμά, δε, πως ο θόρυβος ο οποίος έγινε τελευταία, έχει συμβάλει στην ενημέρωση του κόσμου, “οι καταστηματάρχες φροντίζουν και ενημερώνονται και παίρνουν τα μέτρα τους”.

Ο κ. Μπογατίνης εφιστά την προσοχή στους καταστηματάρχες καθώς ο νέος νόμος είναι αυστηρότερος σε σχέση με τους δύο προηγούμενους, επιβάλλει περισσότερους περιορισμούς, δεν επιτρέπει ειδικούς χώρους στα καταστήματα για καπνιστές, απαγορεύει πλήρως το κάπνισμα στα καζίνο, ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν παιδιά (π.χ. παιδικές χαρές) κ.λπ.

Κίνδυνος για τα αργιλάδικα

Μια ξεχωριστή κατηγορία καταστημάτων για τα οποία εάν εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος θα κινδυνέψουν με λουκέτο είναι τα λεγόμενα αργιλάδικα, δηλαδή καταστήματα ψυχαγωγίας στα οποία υπάρχουν αργιλέδες και συνεπώς η λειτουργία τους είναι συνυφασμένη με το κάπνισμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν περίπου είκοσι τέτοια καταστήματα. “Το 80% των πελατών μας έρχεται αποκλειστικά και μόνον για να καπνίσει αργιλέ”, εξηγεί στην Voria.gr ο Σωκράτης, υπάλληλος στο κατάστημα Hookah, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σημειώνει, επίσης, πως “οι αργιλέδες καίνε στη συντριπτική τους πλειονότητα αποξηραμένα φρούτα, δηλαδή ο καπνός τους δεν είναι επιβλαβής για τους θαμώνες. Εκτός αυτού, στο μαγαζί δεν μπαίνουν ποτέ ανήλικοι”.

Αίτημα για την πλήρη εξαίρεση των αργιλάδικων από τον αντικαπνιστικό νόμο έθεσε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης. Η ΠΑΣΚΕΔΙ προετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας συγκεκριμένες εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος του κλάδου της Εστίασης. Την ίδια στιγμή αντιπροτείνει για τις επιχειρήσεις, να υπάρχουν «ξεχωριστοί χώροι με υαλοπετάσματα, με εξαερισμό εκεί που προβλέπεται με βάση τα τετραγωνικά» καθώς και «ξεχωριστές είσοδοι και να μην υπάρχει πάγκος σερβιρίσματος εντός τους».