Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η ΔΕΘ, ο δήμαρχος και η κρίση του κορωνοϊού

Άρθρο στη Voria.gr του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Ρακκά για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ στη σκιά της κρίσης του κορωνοϊού.

*Του Γιώργου Ρακκά

Η πόλη υποδέχθηκε την ματαίωση της φετινής ΔΕΘ, με ένα μούδιασμα. Η απώλεια των εσόδων είναι εξαιρετικά σημαντική. Ακόμα περισσότερο, η αίσθηση της παλινδρόμησης στη δίνη της πανδημίας: Το μέλλον μιας τοπικής οικονομίας που τις προηγούμενες δύο δεκαετίες διάλεξε έναν δρόμο εξωστρέφειας μέσα από την σύνδεση με την διεθνή τουριστική αγορά, προδιαγράφεται πλέον δυσοίωνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιο αξιόπιστων, παγκόσμιων οίκων ανάλυσης, ο κορωνοϊός θα έχει μεσομακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Υπό την πίεσή του, το παγκόσμιο σύστημα θα διέλθει σε φάση μερικής αποπαγκοσμιοποίησης, που σημαίνει, ότι οι διεθνείς ροές, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και τις άλλες μορφές της ανθρώπινης κινητικότητας --πλην μετανάστευσης που αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο.

Όταν όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι οι αερομεταφορές θα αρχίσουν να επανέρχονται στα προ κόβιντ επίπεδα μετά το 2025, καταλαβαίνει κανείς τι περίοδος ανοίγεται μπροστά μας.

Χρειάζεται η απόκριση της πολιτικής, εθνικής και τοπικής, και εδώ είναι που στην περίπτωση της ΔΕΘ, τα αντανακλαστικά φαίνεται να... κοιμούνται.

Μέσα σε αυτήν τη συγκυρία, λοιπόν, την περασμένη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, κύρωσε σε τηλεδιάσκεψη, αφού είχε προηγηθεί ένας γύρος διαξηφισμών επί της διαδικασίας, το ειδικό σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ: Τι προβλέπει αυτό; Να αναπλάσει τους χώρους της Έκθεσης με τρόπο που επενδύουν αποφασιστικά στη... διεθνή κινητικότητα, σε μια επιλογή που στόχο έχει να αναβαθμίσει την εκθεσειακή και συνεδριακή δραστηριότητα.

Το σχέδιο θα ήταν καλό προ 15ετίας. Τώρα όμως; Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κύρωσε το ειδικό σχέδιο έπειτα από μια πρόχειρη διαδικασία της τελευταίας στιγμής. Όπου διαδοχικά προσπάθησε να πραγματοποιήσει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου του μέσω μεηλ (δια περιφοράς), και όταν μετά τις αντιδράσεις και την αποχή της αντιπολίτευσης η απαρτία δεν συμπληρώθηκε, ακολούθησε δεύτερη συνεδρίαση δια τηλεδιάσκεψης.

Η Διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα επικαλέστηκε την αναζωπύρωση του κορωνοϊού για τις διαδικασίες. Το πρόβλημα είναι ότι την έλαβε υπόψη μόνο στην διαδικασία και όχι επί της ουσίας: Πού πας μέσα στην παγκόσμια κρίση, και ενώ όλοι λένε για την υποχώρηση της διεθνούς τουριστικής, συνεδριακής και εκθεσιακής δραστηριότητας να εγκρίνεις μια επένδυση που εξαρτάται από αυτές;

Εμείς στο Μένουμε Θεσσαλονίκη, εξ αρχής θέσαμε αυτό το ζήτημα. Υποστήριξαμε ότι γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ανάπλαση πρέπει να πάρει άλλα χαρακτηριστικά, να επενδύει στα "χαρτιά" της πόλης που θα αντέξουν αυτήν τη δίνη: Ζητήσαμε η ΔΕΘ να συνδεθεί με δημιουργικό τρόπο με την εγχώρια παραγωγή και δημιουργία. Μιλήσαμε για μια μόνιμη έκθεση τοπικών προϊόντων, Μακεδονικών βέβαια για να τα προασπίσουμε από τις κακές μέριμνες της Συμφωνίας των Πρέσπων. Προτείναμε να μετεγκατασταθεί το τεχνολογικό μουσείο ΝΟΗΣΙΣ μέσα σε αυτήν για να μεταφερθούν οι εξαιρετικές του εκθέσεις στο επίκεντρο της Θεσσαλονικιώτικης ζωής, και όχι στην "εξορία" της Θερμής. Είπαμε να γίνει μια επένδυση στον πολιτισμό, δηλαδή, να φτιαχτεί δίπλα στον χώρο εκθέσεων και συνεδρίων η νέα κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης, σε μεγέθη και δραστηριότητα που να ανταποκρίνεται στα 2.300 ιστορίας και πολιτιστικού βάθους της πόλης. Πού συγκλίνουν αυτές οι προτάσεις; Σε ένα εναλλακτικό μοντέλο εξωστρέφειας, που στηρίζεται στην προβολή της εσωτερικής μας δυναμικής, και όχι στην εξάρτησή μας από τις διεθνείς αγορές.

Ποια ήταν η απάντηση; Λοιδωρηθήκαμε για μικροπολιτική, πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες. Μας κατήγγειλαν για εχθροπάθεια απέναντι στον νέο Δήμαρχο. Το χειρότερο, ο ίδιος βάφτισε το σκεπτικό και τις προειδοποιήσεις μας, "αέναη πολιτικολογία", και είπε ότι ο ίδιος προτιμάει να πράττει από το να μιλάει.

Το ζήτημα, θα του απαντούσαμε, είναι και να σκέφτεται πριν πράξει. Όταν όλοι μιλάνε για "παγκόσμιο χειμώνα" ή έστω "φθινόπωρο", αυτός, αντί να προετοιμάσει καταλλήλως, ενέκρινε μια επένδυση που προϋποθέτει την... "άνοιξη" της διεθνούς κινητικότητας.

Σήμερα, όλοι οι ιθύνοντες, που δυστυχώς επέδειξαν την ίδια συμπεριφορά, εκφράζουν τη λύπη τους, και ομολογούν τον αιφνιδιασμό τους. Ποιος τους φταίει όμως;

*Ο Γιώργος Ρακκάς είναι δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη»