Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένας... μισός δρόμος κολλάει -πού αλλού- στη γραφειοκρατία (φωτο)

Στα Ασβεστοχωρίτικα, μεταξύ δήμων Πυλαίας-Χορτιάτη και Νεάπολης-Συκεών, ένας στενός τσιμεντένιος δρόμος αποτελεί ζήτημα για κατοίκους και αρμόδιους

Μεταξύ των δήμων Νεάπολης - Συκεών και του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη βρίσκεται η περιοχή Ασβεστοχωρίτικα. Πριν λίγα χρόνια φάνταζε ως ένα ιδανικό σημείο για ορισμένους Θεσσαλονικείς να εγκατασταθούν εκεί, αφού επρόκειτο για μια ήσυχη οικογενειακή περιοχή, μέσα σε πυκνή βλάστηση.

Τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν, η οικοδόμηση συνεχίστηκε και σήμερα τα Ασβεστοχωρίτικα αποτελούν μια κανονική συνοικία. Όσο όμορφο όμως είναι ένα μέρος, δεν εκλείπουν ποτέ τα προβλήματα και τα παράδοξα.

Έτσι και εκεί, στα όρια των δύο δήμων, ένας δρόμος παραμένει στρωμένος με... τσιμέντο και όχι με άσφαλτο, ενώ η διαπλάτυνσή του αποτελεί μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Ο λόγος για την πάροδο Βυζαντίου και Αγίων Πάντων, που πέραν της τοποθέτησης μιας προστατευτικής μπάρας δεν έχει επιδεχθεί καμίας άλλης παρέμβασης.

Η επικινδυνότητα

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Ασβεστοχωρίτικων με τον συγκεκριμένο δρόμο είναι χρόνιο. Αυτό άλλωστε το αποδεικνύει και η αλληλογραφία που υπάρχει με τις υπηρεσίες του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη όπου υπάγεται το σημείο.

Όπως αναφέρεται σε όλες τις επιστολές, πρόκειται για έναν δρόμο όπου παρατηρείται σημαντική κακοτεχνία, που δυσχεραίνει ή, ακόμα χειρότερα, δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων.

Παράλληλα τονίζεται ότι στον συγκεκριμένο δρόμο παίζουν πολλά παιδιά και με τη σημερινή μορφή του είναι τουλάχιστον επικίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα.



Τέλος σημειώνεται ότι δεν υπάρχει φωτισμός, κάτι για το οποίο πρέπει να μεριμνήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες.

Βέβαια οι κάτοικοι θέτουν και το ζήτημα της βλάστησης, η οποία τους θερινούς μήνες μετατρέπεται σε ξηρά χόρτα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το επικίνδυνο ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς, που, σε συνδυασμό με το μικρό πλάτος της παρόδου, μπορεί να αποβεί καταστροφικό, αφού από εκεί δεν χωράει να περάσει μεγάλο πυροσβεστικό όχημα.

Ωστόσο, τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη όσο και του δήμου Νεάπολης Συκεών προχωρούν σε καθαρισμό της περιοχής, όπως επισημάνθηκε στη Voria.gr. Γίνεται, εντούτοις, έκκληση και από τις δύο δημοτικές αρχές να υπάρχει σχολαστικότητα από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων ώστε να καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους.

Η λύση του προβλήματος

Μπορεί να μιλάμε για έναν δρόμο λίγων μέτρων, καθώς πρόκειται για πάροδο, ωστόσο η λύση δεν αποδεικνύεται και τόσο εύκολο ζήτημα, αλλά αντίθετα είναι κάπως περίπλοκο.

Σε απάντηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, αναφέρεται ότι ο δρόμος συνορεύει με ρέμα και για τη σύνταξη μελέτης θα πρέπει να υπάρχουν τοπογραφικά στοιχεία φυσικού αναγλύφου περιεχομένου προκειμένου να μελετηθεί η αντιστήριξη της οδού καθώς και διοικητικά στοιχεία όπως όρια ρέματος, ρυμοτομία κλπ.


Σύμφωνα με τον δήμο, η διαπλάτυνση της οδού θα υλοποιηθεί κατόπιν ένταξης των σχετικών μελετών και εργασιών στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

«Δυστυχώς οι διαπλατύνσεις τέτοιων δρόμων εμπεριέχουν αρκετές δυσκολίες. Υπάρχει υψομετρική διαφορά, περίεργη γεωμορφολογία που περιέχει και ρέμα. Είναι χρονοβόρα διαδικασία παρά το γεγονός ότι μιλάμε για έναν μικρό δρόμο», αναφέρει στη Voria.gr o αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Μπαμπαράτσας.

Όπως τονίζει μάλιστα οι τεχνικές υπηρεσίες θα επιδιώξουν τη στενή συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημά τους.