Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η εφαρμογή που ζωντανεύει τον Αριστοτέλη και αφηγείται 25 ιστορίες της πόλης

Μία εφαρμογή που με το πάτημα ενός κουμπιού ζωντανεύει τον Αριστοτέλη, ενώ αφηγείται ιστορίες και θρύλους της Θεσσαλονίκης

Πώς θα σας φαινόταν αν περπατώντας στην πλατεία Αριστοτέλους είχατε την ευκαιρία να συναντήσετε τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη και να φωτογραφηθείτε μαζί του; Χάριν στην εφαρμογή artelot και τις εικαστικές της παρεμβάσεις με ένα μόνο κλικ αυτό καθίσταται δυνατό.

Η Artelot Media είναι μία καινοτόμα startup επαυξημένης πραγματικότητας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από δύο αδέρφια, τον Σάββα και Παναγιώτη Μελιάδη, στη Βενετία, το μέρος όπου διαμένει ο Σάββας. Η εφαρμογή παρέχει έναν εναλλακτικό τουριστικό προϊόν καθώς δίνει μία διαφορετική ματιά στα μνημεία και στα τοπόσημα. Το όνομά της το πήρε από το AR (Augmented Reality) σε συνδυασμό με το art και την κατάληψη -lot που μαρτυρά ένα τοπόσημο, όπως το Lancelot.

Η εφαρμογή ξεκίνησε από τη Βενετία καθώς, όπως λέει ο co-founder της start up, Παναγιώτης Μελιάδης, στη Voria.gr, είναι μία αγαπημένη πόλη και για τους δύο αλλά και παράλληλα έχει πολλά να αφηγηθεί, όμως λόγω του ότι ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού απευθύνθηκε περισσότερο σε ντόπιους. «Στη συνέχεια λόγω του ότι διαμένω στη Θεσσαλονίκη θελήσαμε να μεταφέρουμε και εδώ τις εικαστικές παρεμβάσεις και να λανσάρουμε ένα ενδιαφέρον τουριστικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ντόπιους όσο κυρίως και από τουρίστες», λέει ο ίδιος.

Έχοντας λανσάρει την εφαρμογή artelot για iOS έχουν εγκαταστήσει ιστορίες και εικαστικές παρεμβάσεις στη Βενετία, ορισμένες στη Φλωρεντία, στο Βερολίνο, Μιλάνο και στη Θεσσαλονίκη. «Επόμενα πλάνα είναι το Παρίσι, το Λονδίνο και φυσικά, οι ΗΠΑ», είπε ο Παναγιώτης. Οι χρήστες θα πρέπει να μπουν στη γεωγραφική ακτίνα όπου είναι τοποθετημένες οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και να πατήσουν το κουμπί «Explore» για να δουν με επαυξημένη πραγματικότητα artworks μέσω της κάμερας του κινητού τους τηλεφώνου να στέκονται μπροστά τους.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι πως πέραν της απεικόνισης διαφόρων μορφών στα μνημεία λέγονται ιστορίες και αστικοί θρύλοι με σκοπό την εναλλακτική προβολή των μνημείων. Έτσι, εκτός από τη φωτογράφηση με τον Αριστοτέλη μπορεί κανείς να διαβάσει και για το... κόλπο με το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού του αγάλματος που είναι γυαλισμένο και λάμπει γιατί αν το τρίψει κανείς του φέρνει τύχη και τον ξαναφέρνει ο δρόμος στη Θεσσαλονίκη.

Άλλος ένας θρύλος αποτυπώνεται από τη ιστορία ενός νεόνυμφου ζευγαριού κοντά στην Καμάρα. Η ιστορία που μπορεί κανείς να διαβάζει φέρνει... ανατριχίλα. Λέγεται πως μία γυναίκα είχε αυτοκτονήσει την ημέρα του γάμου της καθώς δεν αγαπούσε τον άνδρα που παντρεύτηκε. Μάλλον όμως φαίνεται η ιστορία να είναι φτιαγμένη από τους καταστηματάρχες για να αποφεύγεται η διέλευση από την Αψίδα.

Λίγο πιο κάτω, στο Λευκό Πύργο, μπορεί κανείς να δει ένα παιδί να βάφει τον Πύργο λευκό και κάνει αναφορά στην ιστορία του αιματοβαμμένου μνημείου.

Πίσω από αυτό το εμβληματικό αρχοντικόβ της βίλα Μπιάνκα κρύβεται ένας μεγάλος έρωτας και ένα κοσμικό σκάνδαλο που έμελλε να συνταράξει την κοινωνία της εποχής- το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Ο Ντίνο Φερνάντεζ ήταν ένας πολύ εύπορος Εβραίος επιχειρηματίας, και έδωσε στην εξοχική του κατοικία το όνομα της συζύγου του Mπιάνκα για να εκφράσει τον έρωτά του. Ωστόσο το όνομα που τελικά έμελλε να συνδεθεί περισσότερο με την ιστορία του σπιτιού ήταν αυτό της κόρης του Αλίνης, η οποία ερωτεύτηκε τον Σπύρο Αλιμπέρτη, έναν έφεδρο αξιωματικού του ελληνικού στρατού.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών η Artelot εγκατέστησε μία εικαστική τοποθέτηση μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη βία κατά των γυναικών στην πλατεία Αριστοτέλους με το μήνυμα «Η τέχνη δε μπορεί να αλλάξει από μόνη τον κόσμο, μαζί σου μπορεί».

Εκτός από αυτά, η εφαρμογή διαθέτει ακόμα 21 ιστορίες από σημεία της πόλης που παρέχονται μάλιστα δωρεάν σε τουρίστες και ντόπιους, με προσφορά της Αντιδημαρχίας Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Νιάρχος με το πρόγραμμα #ThessalonikiAlive. «Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη πόλη στην οποία το προϊόν παρέχεται δωρεάν. Σε άλλες περιοχές παρά το γεγονός πως η εφαρμογή παρέχεται δωρεάν ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαβάσει μία ιστορία ημερησίως εκτός αν εγγραφεί και με την πληρωμή μίας συνδρομής αποκτήσει πρόσβαση για έναν μήνα απεριόριστα», σχολίασε ο Παναγιώτης.

Συγκεκριμένα, είναι η Αρχαία Αγορά, το Ανάκτορο του Γαλερίου, η Ροτόντα, οι Κήποι Πασά, το Αγίασμα Αγίου Ιωάννη, ο Άγιος Δημήτριος, η Παναγία Αχειροποιήτου, η Παναγία Χαλκέων, ο Πύργος Αλύσεως, η Πλατεία Ιπποδρομίου, η Βίλα Μοδιάνο, ο Όσιος Δαβίδ, η Πλατεία Ελευθερίας, η Συναγωγή Μοναστηριωτών, το Μπεζεστένι, το Μπέη Χαμάμ και Μαγεμένες, η Στήλη των όφεων, το Γιαχουντί Χαμάμ, Η Γοργόνα Θεσσαλονίκη, το Cubiculum και η Βίλα Μορντώχ.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή