Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα εκτός στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Ελλάδα έχει πετύχει μόλις δύο από τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη – Ιδρύθηκε δίκτυο πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας

Σε χαμηλά επίπεδα εξελίσσεται η συμμόρφωση της Ελλάδας με τους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΗΕ με ορίζοντα το 2030. Η χώρα μας έχει πετύχει μόλις δύο από τους στόχους, και συγκεκριμένα τον έβδομο (φθηνή και καθαρή ενέργεια) και τον 13ο (δράση για το κλίμα).

Στους υπόλοιπους είτε βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση (όπως στον στόχο 10, για λιγότερες ανισότητες), είτε οι όποιες δράσεις έχουν αναληφθεί δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι, η Ελλάδα, για το 2018, έχει πετύχει ποσοστό συμμόρφωσης 70,6%, όταν ο μέσος όρος της περιοχής της Μεσογείου είναι 76,9%. Μάλιστα, βρίσκεται στην 48η θέση σε σύνολο 156 χωρών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που παρουσίασε η επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Solutions Network – SDSN), καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φοίβη Κουντούρη, κατά την ομιλία της σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), για την ίδρυση του νεοσύστατου Δικτύου για την Επίλυση Προβλημάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (SDSN Black Sea), στο οποίο προεδρεύει το ΑΠΘ, ως τμήμα του υφιστάμενου παγκόσμιου δικτύου των Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Solutions Network-SDSN Global).

Η κ. Κουντούρη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, καθώς, όπως είπε, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, είναι επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η θερμοκρασία κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμό Κελσίου. «Έχουμε μόλις 12 χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή. Είναι κάτι που αφορά τη δική μας γενιά, όχι κάποιους στο μακρινό μέλλον. Η καταστροφή είναι μπροστά μας. Υπάρχουν ήδη ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα χειροτερεύσουν εάν δεν αναλάβουμε δράση. Έχουμε την τεχνολογία και τα κεφάλαια για να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση», υπογράμμισε η κ. Κουντούρη.

Για εξαιρετικά σημαντικές και επείγουσες προκλήσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έκανε λόγο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ, Τζέφρι Σακς, διευθυντής του SDSN Global, ο οποίος χθες αναγορεύθηκε σε επίτιμος καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ (δείτε εδώ). «Πρέπει να αναλάβουμε δράση και πρέπει να το κάνουμε τώρα. Υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Το σημαντικότερο είναι η συνεργασία των χωρών, κάτι που προσπαθεί να πετύχει το Δίκτυο, σε μια περιοχή πολέμων, όπου γειτονικές χώρες δεν έχουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα η περίπτωση Ελλάδας-Τουρκίας», σημείωσε.

Στις σημαντικότερες προκλήσεις της περιοχής ο κ. Σακς έθεσε τις εξής: τον λαϊκισμό, την κακή περιβαλλοντική κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, τη μεγάλη ανεργία των νέων και την ανάπτυξη του τουρισμού σε περιφερειακό και όχι εθνικό επίπεδο.

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, τόνισε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κέντρο των Βαλκανίων, σημειώνοντας πως τα πανεπιστήμια έχουν μία μοναδική θέση εντός της κοινωνίας και μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγοί για να τεθούν οι βάσεις επίτευξης των στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κοσμήτορας του τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαροτιάδης, υπογράμμισε την ανάγκη να «αποδείξουμε ότι οι αναλύσεις των οικονομολόγων είναι σημαντικές για το σύνολο της ανθρωπότητας. Υπάρχει πλήθος ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν και απαιτείται διεθνής συνεργασία. Η βιωσιμότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτόματα. Είναι αναγκαία η παρέμβαση στις κυβερνήσεις».

Ο επικεφαλής της έδρας του SDSN Black Sea, Νικόλαος Θεοδοσίου, τόνισε πως η ίδρυση του δικτύου αποτελεί μία σημαντική ημέρα για το ΑΠΘ. «Πρέπει να αφυπνίσουμε τον κόσμο. Το κλίμα δεν αλλάζει αύριο, αλλά σήμερα. Είναι λυπηρό ότι οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού. Πρέπει να ενωθούμε διεθνώς σε έναν κοινό σκοπό», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στο πεδίο της συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, παρουσίασε το πρόγραμμα SUCRE, με αντικείμενο τη στήριξη προσφύγων για την ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Δημήτρης Καρπούζος παρουσίασε το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΑΠΘ με το πανεπιστήμιο RUDN της Ρωσίας στο πεδίο της οργανικής γεωργίας, και ο Παναγιώτης Δαυίδ το πρόγραμμα AIESEC.