Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η εμπειρία μιας πτυχιούχου από τα στερεότυπα μέχρι την καριέρα στη Pfizer

Η Βιβή Ντριγκόγια εξηγεί πώς η απόρριψη και τα φυλετικά στερεότυπα που συνάντησε στα πρώτα βήματα της καριέρας της δεν την πτόησαν

«Ήμουν 22. Μόλις είχα παντρευτεί και σε συνέντευξη κατά πρόσωπο μου είπαν: Βλέπω φοράτε βέρα, ίσως κάνετε παιδί πολύ άμεσα, δεν ξέρω αν θα τα πούμε στο επόμενο στάδιο». Η Βιβή Ντριγκόγια, σήμερα εργαζόμενη στον τομέα επικοινωνίας στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, εξηγεί πώς η απόρριψη και τα φυλετικά στερεότυπα που συνάντησε στα πρώτα βήματα της καριέρας της δεν την πτόησαν, ούτε και η μητρότητα στάθηκε εμπόδιο στο να κυνηγήσει τα επαγγελματικά όνειρά της.  

Συμμετέχοντας στην 4η Διημερίδα για τα θέματα Ισότητας των Φύλων στην Επιστήμη των Υπολογιστών, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνικό Παράρτημα της Association for Computer Machinery-Women, με τη δύναμη του παραδείγματός παρότρυνε τις νέες γυναίκες να ακολουθήσουν το επαγγελματικό δρόμο που επιθυμούν, επενδύοντας στα προσόντα τους και στις ικανότητές τους.

«Ήμουν από αυτούς που μείνανε εδώ, δεν έφυγα στο εξωτερικό. Έχω οικογένεια, έχω τρία παιδιά κι η αλήθεια είναι ότι το σκεφτήκαμε πολλές φορές να φύγουμε έξω, αλλά μείναμε εδώ, Έχουν αλλάξει όλα όμως. Θέλω πραγματικά να το λέω αυτό σε άλλες νέες κοπέλες. Έχουμε ακούσει όλοι αρνητικά σχόλια, ότι με παιδιά δεν μπορείς να δουλέψεις σε tech, δεν μπορείς να δουλέψεις σε μεγάλη εταιρεία. Όχι, μπορείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ντριγκόγια, η οποία ολοκλήρωσε τις βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτό αλλάζει και χαίρομαι πάρα πολύ που και η Pfizer αγκαλιάζει πάρα πολύ τις νέες οικογένειες και τους πατέρες και τις μητέρες και βλέπω κι άλλες εταιρείες να κάνουν το ίδιο. Είναι πολύ αισιόδοξο αυτό», εξήγησε.

Μιλώντας στους φοιτητές που παρακολούθησαν την ημερίδα επισήμανε ότι για να επιλέξει κάποιος καριέρα στο τεχνολογικό κομμάτι που του ταιριάζει καλύτερα, θα πρέπει να σκεφτεί τι είναι αυτό που επιθυμεί να κάνει, ποιες είναι οι δεξιότητές του και πώς θα τις αξιοποιήσει, ενώ είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτεί προγράμματα πρακτικής άσκησης ή προγράμματα περιοδικής αλλαγής αντικειμένου (rotational programs), όπως αυτά που υλοποιεί η Pfizer και τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα σε νέους με καθόλου ή έως δύο ετών εμπειρία να αιτηθούν να προσληφθούν με μόνιμη σχέση εργασίας και για ένα διάστημα δύο χρόνων ανά έξι μήνες να αλλάζουν ρόλους μέσα στο οργανόγραμμα της εταιρείας, ώστε να αποκτήσουν εμπειρία σε διαφορετικά κομμάτια και να σκεφτούν βάσει αυτής το επαγγελματικό μονοπάτι που θα ακολουθήσουν.

Στη σημασία του να επιλέγει ο εργαζόμενος μία εταιρεία, για το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει και την πολιτική της στα θέματα διαφορετικότητας αναφέρθηκε η σύμβουλος στον Τομέα Πόρων της Vodafone Αμαλία Σωτηροπούλου, καλώντας τους φοιτητές να επενδύσουν στις σπουδές τους, να μην φοβούνται να εκτεθούν στην εμπειρία, και να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, που προσφέρουν ένα προστατευμένο περιβάλλον για να διαπιστώσει κανείς αν κάποιο αντικείμενο του ταιριάζει για να συνεχίσει σε αυτό. Επισήμανε ακόμη πως τα προγράμματα Erasmus παρέχουν ένα ευρύ πεδίο για να κατανοήσουν οι φοιτητές πώς λειτουργούν άλλα πανεπιστήμια και σε ποια τεχνολογικά αντικείμενα εστιάζουν τα προγράμματα σπουδών τους, ενώ προέτρεψε τους νέους να είναι ειλικρινείς σε όσα γράφουν στο βιογραφικό τους σημείωμα, στη συνέντευξη και σε κάθε στάδιο της αναζήτησης νέου εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και να μην αμελούν τη διαρκή αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση (Upskilling, reskilling)

Στους διαφορετικούς τύπους διακρίσεων που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο εργασιακό περιβάλλον αναφέρθηκε ο επικεφαλής του τομέα Ένταξης και Διαφορετικότητας της Accenture, Θοδωρής Κατσίκης.

Αναφερόμενος αρχικά στις δυσκολίες και αδικίες με τις οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες γυναίκες , π.χ. σε ζητήματα προαγωγής όταν τίθεται το θέμα της μητρότητας ο κ. Κατσίκης εκτίμησε ότι «είμαστε πολύ πέρα από αυτό τώρα, έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην συμπερίληψη της διαφορετικότητας και στα θέματα ισότητας, τουλάχιστον οι μεγάλες επιχειρήσεις», σημειώνοντας πως οι πιο μικρές επιχειρήσεις έχουν δρόμο ακόμη μπροστά.

Επισήμανε δε πως αν και εστιάζουμε στη φυλετική ισότητα, υπάρχουν πολλά ακόμη είδη διαφορετικότητας στα οποία μία επιχείρηση θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική συμπερίληψης όπως τα ΑμεΑ , η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η θρησκευτική διαφορετικότητα, η διαπολιτισμική ποικιλομορφία.

«Μιλάνε πολλοί μόνο για τις γυναίκες. Θα πρέπει όμως να δούμε ολιστικά το ζήτημα, θεωρώντας πως κάθε άτομο είναι μοναδικό, καθένας μπορεί να φέρει την προσωπική του εμπειρία, τις δικές του προοπτικές. Οι έρευνες έχουν δείξει πως το περιβάλλον που προάγει την διαφορετικότητα αυξάνει την καινοτομία 7-10 φορές συγκριτικά με μη ποικιλόμορφο περιβάλλον», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ