Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι επενδύσεις των Ισραηλινών εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων

Ιδιοκτήτες ζητούν σημαντικά υψηλότερα ποσά προκειμένου να πουλήσουν τα ακίνητά τους ή τα κρατούν προσδοκώντας αυξημένες τιμές

Όταν πριν από περίπου μια πενταετία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με την κτηματαγορά να βρίσκεται σε λήθαργο και να αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, ξεκίνησε το κυνήγι ακινήτων από τους Ισραηλινούς στη Θεσσαλονίκη, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως σταδιακά θα εξελισσόταν, λίγο έως πολύ, σε ρυθμιστές της κτηματαγοράς, δημιουργώντας σημαντικές προσδοκίες στους ιδιοκτήτες.

Όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης, πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στον τουριστικό τομέα της πόλης, Ισραηλινοί δεν σταματούν να αναζητούν ακίνητα, από κτήρια μέχρι διαμερίσματα, για την εκμετάλλευση ή τη μεταπώλησή τους, μετά την ανακαίνισή τους.

Η Θεσσαλονίκη μοιάζει σαν… φήμη που διαδίδεται από στόμα σε στόμα με αποτέλεσμα όσοι Ισραηλινοί έρχονται να αναζητούν ευκαιρίες για τις οποίες όμως δεν είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα από αυτά που οι όροι της αγοράς προβλέπουν.

Στο στόχαστρό τους μπαίνουν παλιά βιοτεχνικά κτήρια, καπναποθήκες, διαμερίσματα στην Παραλία, όροφοι οικοδόμων και οτιδήποτε θα είχε απόδοση.

Σε όλες τις περιπτώσεις προχωρούν σε γενναίες ανακαινίσεις και όταν πρόκειται για περιπτώσεις διαμερισμάτων είτε τα νοικιάζουν (με μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση) είτε τα μεταπωλούν.

«Ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πτολεμαίων, στη Βαλαωρίτου, στον Βαρδάρη, όπου η τιμή του τμ κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ, θέλουν -βλέποντας τη ζήτηση που υπάρχει από την πλευρά των Ισραηλινών να αυξάνεται- να τα πουλήσουν προς 1.400 έως 1.600 ευρώ. Σημειωτέον πως η τιμή μεταπώλησης μετά την ανακαίνιση, συνήθως, είναι από 1.500 έως 2.000 ευρώ ανά τμ» εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος.

Όλη αυτή η αιφνιδιαστική άνοδος των αιτούμενων τιμών μοιάζει να αποθαρρύνει τους εν δυνάμει επενδυτές οι οποίοι σκέφτονται με επιχειρηματικούς όρους και δεν είναι διατεθειμένοι να αποκλίνουν από αυτό το οποίο είχαν στο μυαλό τους να καταβάλουν ως αντίτιμο για την αγορά ενός ακινήτου. Κάποιοι μάλιστα κάνουν οι ίδιοι προσφορές τιμών προς τα κάτω, ακόμη και αν πρόκειται για περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ζητούν ποσά απόλυτα συμβατά με τις προβλεπόμενες τιμές.

«Οι Ισραηλινοί έρχονται γιατί αναζητούν ευκαιρίες. Αν οι αιτούμενες τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν από κάποιους ιδιοκτήτες, πολύ φοβάμαι πως ακόμη και αν υπάρχει αυξημένη ζήτηση, τελικά θα είναι μειωμένες οι αγοραπωλησίες. Ελπίζω να μην εξελιχθεί σε επιδημία η αύξηση των τιμών γιατί τότε το μόνο που θα πετύχουν κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι να αποτρέψουν από την όποια επένδυσή τους ενδιαφερόμενους», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν και περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία της πώλησης των ακινήτων τους καθώς προσδοκούν πως μελλοντικά θα τους αποφέρουν σημαντικά αυξημένα ποσά.

Το ερώτημα είναι αν τελικά στο μέλλον τα συγκεκριμένα ακίνητα θα συνεχίσουν να είναι ελκυστικά για τους επενδυτές ή αν τελικά θα μείνουν με τον… μουτζούρη στο χέρι.