Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα μαθηματικά από την αρχαιότητα ως σήμερα στη ΔΕΘ - Η ιστορία της επιστήμης

Η έκθεση, μέσω της τεχνολογίας, έχει ως στόχο να γνωρίζει ο κόσμος με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο τη σπουδαιότητα των μαθηματικών.

Μία έκθεση για τον θαυμαστό κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και των πασίγνωστων θεωρημάτων όπως το Πυθαγόρειο Θεώρημα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι στο περίπτερο 1 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση με τη βοήθεια της τεχνολογίας και διαδραστικά παιχνίδια έχει ως στόχο να γνωρίσει ο κόσμος με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο τη σπουδαιότητα των μαθηματικών τόσο στην εξέλιξη της τεχνολογίας όσο και στην κοινωνία, ενδεικτικό και του τίτλου της έκθεσης «Υπάρχει σε όλα λύση - ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο των μαθηματικών».

Η κ. Νίκη Τσιούνη, μουσειοπαιδαγωγός του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σημειώνει στη Voria.gr ότι πρόκειται για μια εμβληματική έκθεση, την οποία στη δεκαετή της πορεία στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και τώρα έρχεται στη Θεσσαλονίκη.

«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, καλύπτοντας όλη την ιστορία τους, ξεκινώντας από τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ. για να φτάσουμε στην κλασική Αθήνα και οδηγούμαστε στους μεταχριστιανικούς αιώνες. Κομμάτι της έκθεσης είναι και τα προελληνικα μαθηματικά, των Βαβυλωνίων, των Αιγυπτίων που αποτελούν τα πρώτα βήματα στην ιστορία των μαθηματικών».

Η κ. Τσιούνη επισήμανε ότι οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν τα υπολογιστικά μαθηματικά για τις ανάγκες της κοινωνίας και του κράτους. Οι αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί έδωσαν επιστημονική υπόσταση στα μαθηματικά με την έννοια της μαθηματικής απόδειξης.

Η έκθεση έχει ως στόχο όπως λέει η κ. Τσιούνη την απομυθοποίηση ότι τα μαθηματικά είναι δύσκολα και δυσνόητα, μέσω της μύησης στην μαγεία της μαθηματικής σκέψης και των αρχαίων μαθηματικών επιστημόνων και φιλοσόφων.

Σύμφωνα με την ίδια, έχοντας ελάχιστα εργαλεία στα χέρια τους αλλά με τη διανόησή τους κατόρθωσαν να συμβάλουν στα μέγιστα επιτεύγματα του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωσρίσει την ιστορία των μαθηματικών  με τη βοήθεια διαδραστικών πειραμάτων, και ψηφιακών εικόνων αλλά και τρισδιάστατων βίντεο εικονικής πραγματικότητας.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης έχει ως εξής:
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 13:00
Σάββατο 10:00 – 20:00
Κυριακή 10:00 – 19:00