Skip to main content

Στοιχεία-σοκ: Από τα 11 η χρήση κανναβινοειδών στη Θεσσαλονίκη

Το 17ο συνέδριο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Πεντακόσιοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, 180 αθλητές, μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων από έξι διαφορετικές χώρες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών θα συγκεντρωθούν στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο 17ο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Με μότο «Τα πάντα ρει», το συνέδριο θα ασχοληθεί με τα νέα δεδομένα πάνω στις εξαρτήσεις και τις νέες προκλήσεις, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο και το online gaming, αλλά και οι δεκάδες νέες ουσίες που έχουν δημιουργηθεί οι οποίες αποτελούν παραλλαγές των μοριακών δομών των ήδη υπαρχουσών ουσιών με στόχο να είναι νόμιμες.



«Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί] είναι κάτι που τιμάει την πόλη μας η οποία γίνεται το κέντρο της απεξάρτησης και του μοντέλου θεραπευτικών κοινοτήτων», τόνισε ο Δρ. Βασίλης Γκιτάκος, Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.

Παράλληλα με τις ομιλίες που θα γίνουν, ενδιαφέρον στοιχείο του συνεδρίου είναι ότι ωφελούμενοι αθλητές θα συμμετέχουν σε τουρνουά μπάσκετ, πινγκ πονγκ και ταξίδι ιστιοπλοΐας.

Ορισμένα από τα θέματα που θα καλυφθούν στο συνέδριο είναι:
o Θεραπευτικές Κοινότητες και οικονομική κρίση: Αναστοχασμός και νέο όραμα
o Η εξέλιξη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων στη νέα εποχή
o Χρήση ναρκωτικών και τρόποι αντιμετώπισης στην Ευρωπαϊκή  Ένωση
o Εφαρμογή πολιτικών στο πεδίο των εξαρτήσεων
o Αποτελεσματικότητα των Θεραπευτικών Κοινοτήτων
o Παρεμβάσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στους πρόσφυγες
o Αντιμετώπιση των νόμιμων εξαρτήσεων
o Γυναίκες και εξάρτηση
o Η πολυπλοκότητα της εξάρτησης
o Τραύμα, εξάρτηση και θεραπεία
o Θεραπεία εξαρτημένων στη φυλακή
o Εκπαίδευση στο ΚΕΘΕΑ
 
Μεγάλο πρόβλημα τα κανναβινοειδή στη Θεσσαλονίκη

Η δημιουργία νέων ουσιών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και για τη Θεσσαλονίκη η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία των ποσοτήτων που κατάσχονται από τις διωκτικές αρχές αποδεικνύεται ότι αποτελεί κόμβο διακίνησης συνθετικών κανναβιδοειδών.

«Τα συνθετικά κανναβιδοειδή αντιγράφουν τη δομή της κάνναβης και με στόχο να γίνουν νόμιμα αλλάζουν κάτι ελάχιστο στη μοριακή αυτή δομή», αναφέρει ο Στέλιος Γκιουζέπας, κλινικός ψυχολόγος στο πρόγραμμα εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων.

Τις ουσίες αυτές μπορεί να τις βρεις κανείς εύκολα σε καπνικά μαγαζιά ενώ γίνεται χρήση τους και από μικρές ηλικίες που μπορεί να ξεκινούν και από τα 11 χρόνια. Η διάδοση γίνεται συνήθως από στόμα σε στόμα με αποτέλεσμα ο χρήστης να ξέρει τι θα πάρει και από πού θα το προμηθευτεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουζέπα, οι συγκεκριμένες ουσίες οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες προβληματικές εμφανίσεις ψυχιατρικών και ψυχωσικών  επεισοδίων.

Αναφέροντας ότι η κρίση με την εξάρτηση από τα οπιοειδή στις ΗΠΑ ξεκίνησε μετά τη νομιμοποίησή τους για θεραπευτικούς λόγους, τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση και για την κάνναβη.

«Οφείλουμε όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουμε σε προγράμματα απεξάρτησης να κάνουμε μία βαθιά και ουσιαστική συζήτηση γύρω από την κάνναβη. Η κάνναβη σαφώς έχει διαστάσεις φαρμακευτικές και θεραπευτικές όπως όλα τα ναρκωτικά και όλες οι ναρκωτικές ουσίες έχουν. Τα επίπεδα νομιμοποίησης όμως αλλά κυρίως η καλλιέργεια μιας κουλτούρας εύκολης χρήσης μιας ψυχοδραστικής  ουσίας και της καθημερινότητας αυτής της χρήσης μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές ή φοβάμαι ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια, παραπλήσιές με αυτές που ζουν οι ΗΠΑ σε σχέση με τα οπιόδη», υπογράμμισε.

Νέα προγράμματα ΚΕΘΕΑ

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ανακοινώθηκε ότι το ΚΕΘΕΑ ξεκινάει το επόμενο διάστημα 33 καινούργιες δράσεις και θα προσλάβει περίπου 150 ανθρώπους με κονδύλια 10 εκ. € μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Γκιτιάκος, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι το πρόγραμμα διαρκεί δύο με τρία έτη ενώ τέτοιου είδους παρεμβάσεις χρειάζονται σταθερότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινότητα πρέπει τώρα να προβλέψει πώς μπορούν να υπάρξουν σταθερές θέσεις εργασίας.

«Τώρα φαίνονται τα απόνερα της κρίσης», επισήμανε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι τα 10 χρόνια της κρίσης οι άνθρωποι που δούλεψαν σε αυτούς τους τομείς κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες. «Τώρα πρέπει να τους φροντίσουμε τους ανθρώπους αυτούς», σημείωσε.