Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα μπαρ διώχνουν τις επενδύσεις σε ακίνητα

Επενδυτές ακυρώνουν συμφωνίες όταν διαπιστώνουν πως το ακίνητο που τους ενδιαφέρει «βάλλεται» από τη δυνατή μουσική παρακείμενων καφέ και μπαρ.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο απειλούνται από ακουστικές διαταραχές επειδή ακούν υπερβολικά δυνατά μουσική, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τι γίνεται όμως όταν γίνονται αποδέκτες μίας συνεχούς ηχορύπανσης που προέρχεται από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν συμμορφώνονται ακόμη και μετά από συστάσεις, και πολύ περισσότερο τι γίνεται όταν τα υψηλά ντεσιμπέλ μουσικής, ιδιαίτερα σε ώρες κοινής ησυχίας, διώχνουν τους επενδυτές;

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του συνιδρυτή της Parthenon Real Estate και πιστοποιημένου εκτιμητή ακίνητης περιουσίας, Κώστα Γεωργάκου,  ο οποίος έχασε ενδιαφερόμενο ξένο επενδυτή όταν διαπίστωσε πως το ακίνητο, το οποίο συζητούσε βρισκόταν κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που δημιουργούσαν έντονη όχληση στην ευρύτερη περιοχή με τη δυνατή μουσική που έπαιζαν. Ο επενδυτής δυσαρεστημένος, αποχώρησε, ρωτώντας χαρακτηριστικά «πως μπορεί να επενδύσει σε μία ζούγκλα;».

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση καθώς κάνοντας μία συζήτηση με ανθρώπους της κτηματαγοράς διαπιστώνει κανείς πως όλοι τους λίγο έως  πολύ έχουν αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις με επενδυτές που έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή όταν αντιλήφθηκαν πως η φασαρία που δημιουργούνταν από καταστήματα ήταν μη διαχειρίσιμη.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για ξένους επενδυτές που αγόρασαν κατοικίες και σκέφτονται να τις πουλήσουν καθώς έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Οι περιοχές που εντοπίζεται το πρόβλημα είναι περιμετρικά από τα Λαδάδικα, σε κάθετους δρόμους στη Δωδεκανήσου αλλά και σε περιοχές όπως η δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες Βαλαωρίτου, οι γύρω από αυτή δρόμοι, οι οποίοι έχουν κτήρια, παλιές βιοτεχνίες, για τις οποίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον ξένοι και Έλληνες για να τα αποκτήσουν. Ωστόσο τους αποτρέπει το γεγονός πως επικρατεί έντονη φασαρία.

Τα εν λόγω κτήρια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε Airbnb, όμως η έντονη ηχορύπανση απομακρύνει αυτό το σενάριο.

«Δυστυχώς υπάρχουν ιδιοκτήτες cafe-bar, που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες και τις συστάσεις που τους γίνονται. Υπάρχουν περιπτώσεις που τους έχουν γίνει μηνύσεις και παρ΄ όλα αυτά εξακολουθούν να ενοχλούν με τη δυνατή μουσική.Για να αναπτυχθεί η πόλη πρέπει όλοι να τηρούν τους νόμους» τονίζει ο κ. Γεωργάκος, υπογραμμίζοντας πως ενώ υπάρχει έντονη ζήτηση στις προαναφερθείσες περιοχές, καθώς οι τιμές των ακινήτων είναι δελεαστικές, εντούτοις η επίμονη όχληση είναι αυτή που πολλές φορές ακυρώνει τις συμφωνίες.

Μάλιστα δεν λείπουν οι περιπτώσεις διαμερισμάτων του πρώτου ορόφου, που στο ισόγειο της πολυκατοικίας στην οποία βρίσκονται, λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και παραμένουν στα αζήτητα, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από μισθωτές – αγοραστές.

Διαφορετική είναι, πάντως, η εικόνα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως λένε γνώστες της αγοράς, καθώς παρόλο που είναι συγκεντρωμένος ένας μεγάλος αριθμός cafe και bars, εντούτοις οι ιδιοκτήτες τους εμφανίζονται περισσότερο προσεκτικοί με την ένταση της μουσικής, καθώς δεν θέλουν να έχουν προστριβές με τους ενοίκους των πολυκατοικιών που βρίσκονται πάνω από τα καταστήματά τους.