Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία πίσω από την κυκλική αίθουσα λουτρού στην αρχαία Αγορά

Η κατασκευή που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο της Αγοράς αποδεικνύει πως ήδη από την πρώτη διαμόρφωσή της υπήρχε ολοκληρωμένο συγκρότημα για την υγιεινή

Για την κυκλική αίθουσα λουτρού στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης ενημερώνει το κοινό σήμερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, μέσω των αναρτήσεών της με θέμα «Ιστορίες της Πόλης» που κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει η Εφορεία, στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτου, αφού διασχίσουμε την πολύβουη οδό Αριστοτέλους και ανηφορίζοντας προς τον ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, δίπλα στην είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς συναντούμε ένα κτήριο, το οποίο προσελκύει συχνά την προσοχή των περαστικών και των επισκεπτών με τους κυκλικά τοποθετημένους λουτήρες του.

Το 1996 αποκαλύφθηκε η κυκλική αίθουσα εφίδρωσης (laconicum ή πυριατήριο) με ψηφιδωτό δάπεδο και είκοσι έξι λουτήρες, που γέμιζαν και άδειαζαν με τη βοήθεια αγγείων. Η παραγωγή ατμού γινόταν με ρίψη νερού σε πυρακτωμένες πέτρες που τοποθετούνταν στην κυκλική κατασκευή στο κέντρο του χώρου, όπως συμβαίνει στη σύγχρονη σάουνα ή στα spa. Στην οροφή του οικοδομήματος πιθανώς υπήρχε κινητό κάλυμμα για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και του ατμού στο εσωτερικό του χώρου. Η αίθουσα ήταν μέρος ενός συγκροτήματος του τέλους του 2ου και του 1ου αι. π.Χ., το οποίο διέθετε επίσης δύο πισίνες, μία για το θερμό και μία για το ψυχρό λουτρό, έναν θερμαντικό κλίβανο και μία ορθογώνια αίθουσα αμέσως μετά την κυκλική, που χρησιμοποιούνταν για εστίαση και άλλες διασκεδάσεις.

Υπήρχε λοιπόν στην περιοχή αυτή, σημειώνει η Εφορεία, στην εποχή της πρώτης διαμόρφωσης της Αγοράς, ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα για τη σωματική υγιεινή, τη χαλάρωση, τις κοινωνικές συναναστροφές και τη διασκέδαση.