Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η κατανάλωση πάει στις... λαϊκές αγορές

Τις φτηνότερες τιμές καταγράφουν έμποροι και παραγωγοί στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης. Αύξηση 15% της κίνησης τον Ιούνιο σε σχέση με πέρσι.

Αυξημένη σε ποσοστό άνω του 15% είναι η κίνηση στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ σύμφωνα με τους εμπόρους και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, στην πόλη καταγράφονται οι χαμηλότερες τιμές, στα ίδια προϊόντα σε σχέση με τις λαϊκές των μεγάλων αστικών κέντρων όλης της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις λαϊκές της Αθήνας η ντομάτα πωλείται ακόμη και σήμερα προς 1,5 ευρώ το κιλό, όταν στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης έχει πέσει στα 50 λεπτά. «Η ίδια ντομάτα, όχι άλλη ποιότητα», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας, Άγγελος Δερετζής.

Η αυξημένη κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με πέρσι στις λαϊκές αγορές της πόλης αποδίδεται στη συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών, οι οποίοι ψάχνουν για φτηνότερες τιμές και ποιοτικά προϊόντα. «Και τα δυο τα διασφαλίζει η λαϊκή. Μπορείς να βρεις όλες τις ποιότητες και λογικές τιμές. Οι πολίτες ζητούν όλο και χαμηλότερες τιμές, αλλά κι εμείς φροντίζουμε να τις κατεβάζουμε όσο μπορούμε. Μακάρι να μπορούσαμε να πουλάμε ακόμη πιο φτηνά. Στη λαϊκή ο κόσμος θα δει το κοινωνικό πρόσωπο του επιχειρηματία. Υπάρχουν καλά προϊόντα για κάθε βαλάντιο. Πάντα, είτε στα πάνω μας, είτε στα κάτω μας είμαστε κοντά στις ανάγκες του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του άνεργου, του οικογενειάρχη, κάθε καταναλωτή. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο πιο χαμηλά γίνεται τις τιμές σε όλα τα προϊόντα αναλογιζόμενοι το οικονομικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Όταν οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν πέσει τόσο χαμηλά, η μόνη λύση για τον κόσμο είναι η λαϊκή», σημείωσε ο κ. Δερετζής.

Παρότι καλοκαίρι και κάποιος κόσμος ήδη λείπει από την πόλη, οι λαϊκές βλέπουν τους καταναλωτές να αυξάνονται. Έμποροι και παραγωγοί πάντως περιμένουν να κάνουν αποτίμηση στο τέλος του καλοκαιριού, αφού ακόμη έχουν μόνον ενδείξεις για την κίνηση. Τα σημάδια είναι θετικά, αφού οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις ημέρες απουσίας τους για διακοπές από την πόλη, ενώ περισσότεροι είναι φέτος αυτοί που δηλώνουν ότι δε θα κάνουν διακοπές...

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τις χαμηλότερες σε σύγκριση με τις λαϊκές αγορές στα υπόλοιπα αστικά κέντρα, αλλά και χαμηλότερες ακόμη κι από τα σούπερ μάρκετ.

Το επόμενο στοίχημα της Ομοσπονδίας πάντως είναι να ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει λαϊκή αγορά, παρότι συνταξιούχοι, οικογενειάρχες και εργαζόμενοι το ζητούν επιμόνως. «Υπήρχε λαϊκή. Από τότε που καταργήθηκε συνέχεια μας ζητάει ο κόσμος να γίνει μια λαϊκή και στο κέντρο, διότι αναγκάζονται να παίρνουν το λεωφορείο και να σπαταλούν πολύ χρόνο σε μετακινήσεις για να ψωνίσουν από τις λαϊκές στις παρυφές του κέντρου. Ως Ομοσπονδία το παλεύουμε και πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα κατορθώσουμε να λειτουργήσουμε τουλάχιστον μια λαϊκή αγορά στον κεντρικό τομέα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, είμαστε σε συνεννόηση και πιέζουμε τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο και την περιφέρεια, ώστε να κάνουμε κάποια βήματα αναβάθμισης των λαϊκών αγορών, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει εμφανής υποβάθμιση και δεν είναι οι χώροι μας ελκυστικοί για τους καταναλωτές. Πιστεύουμε πως με καλή διάθεση και με δουλειά θα μπορέσουμε σε λίγο καιρό να έχουμε λαϊκές με μεγαλύτερη τάξη και χωρίς τα σημερινά προβλήματα. Αρκεί όλοι να προχωρήσουν σε πράξεις και να μη μένουν στα λόγια», δήλωσε ο κ. Δερετζής.