Skip to main content

Θεσσαλονίκη - NANOTEXNOLOGY 2021: Από τέντες με φωτοβολταϊκά έως ανθρώπινα μέλη

Αυτά που πριν χρόνια φάνταζαν σενάριο χολιγουντιανής ταινίας όπως οι τρισδιάστατη εκτύπωση ενός προσθετικού μέλους μπορούν να γίνουν εφικτά στο μέλλον

Η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα στο πλαίσιο του συνεδρίου «NANOTEXNOLOGY 2021» που λαμβάνει χώρα σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Εύκαμπτοι ηλιακοί συλλέκτες οι οποίοι εκτυπώνονται και μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε επιφάνεια και να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα σε μια οικιακή τέντα, ένα κούφωμα, μέχρι και για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και άλλων νοσημάτων, έξυπνες στάσεις, τρισδιάστατες εκτυπώσεις ανθρωπίνων μελών και οργάνων και άλλα πολλά μικρά και μεγάλα θαύματα στον τομέα της νανοτεχνολογίας, δημιουργούν την πεποίθηση ότι το μέλλον στις νέες τεχνολογίες και το αποτύπωμά τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι ήδη εδώ.

Αυτά που πριν χρόνια φάνταζαν σενάριο χολιγουντιανής ταινίας όπως οι τρισδιάστατη εκτύπωση ενός προσθετικού μέλους ή ακόμη και ενός οργάνου, πλέον μπορούν να γίνουν εφικτά στο άμεσο μέλλον.

Ήδη τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να δημιουργήσουν πιστά αντίγραφα, όπως ένα δάχτυλο, μια μύτη, ακουστικά για τη βαρηκοΐα, τεχνητές οδοντοστοιχίες κ.α. με την έρευνα για τη δημιουργία οργάνων να συνεχίζεται, ωστόσο μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον άνθρωπο, μπορεί να έχουν προηγηθεί σημαντικές ανακαλύψεις όπως η εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή με βάση τις τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις ενός οργάνου που νοσεί. 

Rapid test με νανοτεχνολογία

Τα θαύματα στον κόσμο της νανοτεχνολογίας δεν έχουν τέλος καθώς για πολλές εφαρμογές, είναι μόνο η αρχή, όπως για παράδειγμα τα γρήγορα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού και άλλων νοσημάτων.

Μοιάζει με το κοινό rapid test που τελευταία μπήκε στην καθημερινότητα μας, ωστόσο έχει αμέτρητες δυνατότητες. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί με την μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και είναι ενισχυμένη με νανοτεχνολογία γεγονός που την καθιστά πιο αξιόπιστη καθώς μπορεί να ανιχνεύει ακόμη και μια μικρή συγκέντρωση του ιού.

Με μια μικρή σταγόνα αίματος το τεστ μπορεί με μεγάλη αξιοπιστία να δείξει αν κάποιος είναι θετικός στον ιό, ενώ στην εξέλιξή του, μπορεί να λειτουργεί και με άλλο υγρό όπως επίχρισμα από τη μύτη και να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση άλλων λοιμώξεων όπως η ηπατίτιδα, ο hiv ακόμη και ο καρκίνος, καθώς μπορεί να ανιχνεύει διάφορες πρωτεΐνες που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη και να αναπτυχθεί κάποια νόσο.

Ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Μια σημαντική καινοτομία που παρουσιάζεται στο NANOTEXNOLOGY 2021 είναι ο έξυπνος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων βασισμένος σε εύκαμπτα οργανικά εκτυπωμένα φωτοβολταικά 3ης γενιάς (OPVs), που παράγει ελληνική εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για εκτυπώσιμα πάνελ τα οποία είναι κατασκευασμένα σε εύκαμπτα υποστρώματα, με προδιαγραφές σύγχρονου design, φιλικά στο περιβάλλον και με ανακυκλώσιμα υλικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε επιφάνεια, από ένα κολωνάκι μέχρι ένα παρκινγκ αυτοκινήτων.

Η μοναδικότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να παράγουν ενέργεια και από διάχυτο φως, όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο προβολέα και φυσικά να μπορούν να αποδίδουν ακόμη και όταν δεν υπάρχει ήλιος, ενώ το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι λόγω των εύκαμπτων υλικών να χρησιμοποιηθούν σε κάθε επιφάνεια, χωρίς να απαιτείται να γίνει μια ξεχωριστή κατασκευή.

Ο σταθμός φόρτισης είναι μια κατασκευή όπου στην οροφή του είναι τοποθετημένα τα οργανικά πάνελ, με την παραγόμενη ενέργεια να μπορεί να διοχετεύεται μέσα από μια συσκευή φόρτισης για να γεμίσει το ρεζερβουάρ ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα το παρκινγκ μπορεί να παραμείνει σκιερό και δροσερό ενώ μπορεί η ενέργεια να διοχετεύεται σε τομείς ασφάλειας όπως κάμερες, φωτισμός ακόμη και για παροχή wifi.

Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς έχουν ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό αλλά και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έξυπνη στάση

Η έξυπνη στάση που παρουσιάστηκε πέρυσι στο αντίστοιχο συνέδριο και είχε αντίκτυπο και άμεση εφαρμογή από το Δήμος Νεάπολης – Συκεών, είναι μια απόδειξη ότι η τεχνολογία μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη. Η στάση που μεταφέρθηκε προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο για τις ανάγκες του συνεδρίου και θα επιστρέψει στη βάση της, έξω από το Δημαρχείο Νεάπολης, διαθέτει παροχή για wifi και φόρτισης κινητών τηλεφώνων. Το πλεονέκτημα της έξυπνης στάσης είναι ότι είναι ενεργειακά αυτόνομη, λειτουργεί με οργανικά φωτοβολταϊκ πάνελ τα οποία δημιουργούν ταυτόχρονα και σκίαση, ενώ διαθέτει φωτισμό που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια τη νύχτα, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν και φωτιζόμενες επιγραφές για διαφημιστικούς λόγους.

Παγκόσμια πρωτότυπα στη Θεσσαλονίκη

Τα καινοτόμα προϊόντα που παρουσιάζονται στο «NANOTEXNOLOGY 2021» δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «RealNano», «SmartLine» και «CORNET», συντονιστής των οποίων ήταν το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Ο επικεφαλής του τμήματος κ. Στέργιος Λογοθετίδης σημειώνει πως στο φόρουμ παρουσιάζονται εκθέματα τα οποία είναι πρωτότυπα τα οποία δεν υπάρχουν σε όλον τον κόσμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα σε μεγάλες αντίστοιχες εκθέσεις ανά τον κόσμο και θα προσελκύσουν επενδυτές. Τονίζει ότι αυτές οι εφαρμογές δεν απέχουν πολύ από το να μπουν στην καθημερινότητα των πολιτών φέρνοντας για παράδειγμα την «Έξυπνη στάση» που παρουσιάστηκε πέρυσι, προσέλκυσε το ενδιαφέρον και μετά από ένα διάστημα τοποθετήθηκε στο δρόμο.

Ο ίδιος τονίζει ότι μέσα από τη δημιουργία οικοσυστημάτων και συνεργιών με εταιρείες, παράγονται πολλαπλά οφέλη με το μεγαλύτερο να είναι η δημιουργία κινήτρων για τους έλληνες επιστήμονες ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό αλλά να μένουν εργαστούν στην Ελλάδα.

Τα οφέλη για την οικονομία

Το πολυσυνέδριο Nanotexnology 2021 διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο είναι ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας που κατευθύνει την Έρευνα και την Τεχνολογία στα Θέματα και Εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας και των ΤΠΕ στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του, μέχρι τις 10 Ιουλίου, θα συζητηθούν τα αποτελέσματα 35 και πλέον ευρωπαϊκών και εθνικών R&D προγραμμάτων που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ με τη συμμετοχή 150 οργανισμών και επιχειρήσεων και περισσότερων από 500 ερευνητών από όλη την Ευρώπη. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα, εκτιμάται ότι θα «αποδώσουν» από την εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους, γύρω στα 2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή οικονομία.