Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι νέες προκλήσεις για τον τουρισμό στη μετά COVID εποχή»

Οι φορείς του τουρισμού και της πόλης συζήτησαν για την επόμενη μέρα μετά τα φετινά ενθαρρυντικά μηνύματα σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Η ανάπτυξη του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, τα προβλήματα των επαγγελματιών του χώρου, αλλά και οι τρόποι προβολής της κεντρικής Μακεδονίας ως σημαντικού τουριστικού προορισμού, ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Τουρισμός- Νέες προκλήσεις στη μετά COVID εποχή», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου υπογράμμισε πως, «στη σύσκεψη που είχαμε με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, επειδή θέλουμε διεύρυνση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να προσελκύσουμε τουρίστες στην πόλη, παρακαλέσαμε, απαιτήσαμε, μαζί με την Κρήτη και τη Ρόδο, σχετικά με το ενεργειακό που θα έρθουν οι συνταξιούχοι στη χώρα καθώς η διαμονή του εδώ θα κοστίσει λιγότερο, να είναι και η Θεσσαλονίκη αποδέκτης αυτών των ανθρώπων και των πολιτών από τα βόρεια κράτη» και επισήμανε ότι, «η στρατηγική μας έδωσε καρπούς. Τον αγαπάμε τον τόπο μας, χωρίς τους ιδιώτες δεν πάμε πουθενά χρειάζεται όμως η συνεργασία. Μακάρι να μπορούμε να διευκολύνουμε περισσότερο τους ιδιώτες, λάθη μπορεί να γίνονται, αλλά παλεύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο πρόεδρος Ε.Ε.Θ και επιχειρηματίας τουρισμού Μιχάλης Ζορπίδης, ανέφερε πως, «είχαμε περισσότερους τουρίστες φέτος, είναι κάτι όμως που περπατάει μόνο του, όταν έχουμε θάλασσα ο κόσμος εκεί θα πάει, ας μας πει όμως ο τουρισμός πώς είναι στη Φλώρινα και στην Καστοριά. Δεν είναι ο τουρισμός μόνο στη Μύκονο και στην Κρήτη» και σημείωσε πως, «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για την επόμενη χρονιά και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο και παράλληλα να γίνουν και οι υποδομές που χρειαζόμαστε».

Από την πλευρά του δήμου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη, δήλωσε πως ο τουρισμός είναι οι επαγγελματίες και ο δήμος οφείλει να είναι στο πλευρό τους, να αγκαλιάζει τις προσπάθειες τους και όσο γίνεται να τις προωθεί για το καλό της πόλης και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης ΕΕΘ Νίκος Νικολόπουλος σημείωσε πως, «στη Βόρεια Ελλάδα και στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε φορείς που στέκονται στο πλευρό των επιχειρήσεων και προσπαθούν με τους πόρους που διαθέτουν να σταθούν κοντά στους επιχειρηματίες και να πετύχουν το καλύτερο δυνατό. Χρειάζεται τοπικό στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με σύμπραξη επιχειρηματιών, τοπικών φορέων επιμελητηρίων και ενώσεων με στόχο κάθε περιοχή να αποκτήσει δικό της στρατηγικό πλαίσιο που θα κινούνται οι επιχειρηματίες».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Τουριστικών Γραφείων FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης, τόνισε πως, «η τοπική διοικητική αρχή κάνει καταπληκτικά τη δουλειά της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι πολύ υψηλά σε επίπεδο» και πρόσθεσε πως «η Θεσσαλονίκη έχει μία δυναμική εκτός των γραφείων του εξερχόμενου τουρισμού, έχει και μεγάλη ιδιαιτερότητα σε γραφεία τα οποία βοηθούν και την περιοχή γύρω από την Μακεδονία του εισερχόμενου τουρισμού. Ο εισερχόμενος τουρισμός είναι μία ξεχωριστή δουλειά. Δεν είχαμε φέτος συνέδρια, corporate account. Όλα αυτά θα έρθουνε στην πορεία. Γι' αυτό και οι αεροπορικές εταιρείες λένε ότι μετά το 2023 στα μέσα του 2024 θα επανέλθουνε σε θετικά δεδομένα».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, επισήμανε πως «μαζί με τη Θεσσαλονίκη είναι και η Χαλκιδική, η Πιερία και οι υπόλοιποι νομοί και θεωρώ πως ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν οργανισμό, να γίνουμε μια γροθιά και να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που έχει η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και γιατί όχι αργότερα και οι υπόλοιποι νομοί. Είμαστε ένα προϊόν πάρα πολύ αξιόλογο και ο ένας προορισμός θα κουβαλήσει στην πλάτη τον άλλο και έτσι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, εκπρόσωπος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό με το αρμόδιο υπουργείου μιας κανονιστικής διάταξης που θα δώσει τη δυνατότητα το δημόσιο μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, να μπορέσουν να στήσουν ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής από κοινού σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς έτσι όπως προκύπτουν κάθε φορά».

«Ο τουρισμός έχει θρέψει γενεές και γενεές Ελλήνων και είναι κάτι που σίγουρα δεν θα τελειώσει με την πανδημία. Προσαρμόζεται, προσαρμοζόμαστε και εμείς. Θα ανακάμψουμε γρήγορα, καθώς η ανάγκη του ταξιδιού και η αναζήτηση νέων εμπειριών είναι έμφυτες στον άνθρωπο και δεν πρόκειται να εκλείψουν ούτε να σταματήσουν ποτέ» υπογράμμισε ο πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης Θεολόγης Βύρων και τόνισε πως, «τα μαθήματα που λάβαμε από την πανδημία είναι ότι πρέπει να διαθέτουμε μεγάλη υπομονή, να είμαστε προετοιμασμένοι για το πιο απίθανο σενάριο όπως το ζήσαμε τα προηγούμενα δύο τρία χρόνια. 'Αρα ‘'ουδέν κακόν αμιγές καλού'' η πανδημία μπορεί να έβαλε απότομο φρένο σε μία μεγάλη περίοδο μεγέθυνσης του τουριστικού κλάδου, ανέδειξε όμως τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα μπορούμε να στηριχτούμε για να έχουμε το νέο κύκλο της ανάπτυξης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ