Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι πληβείοι της Άνω Πόλης και οι πατρίκιοι του κέντρου

Αν ο συγχρωτισμός αντιμετωπίζεται με καταστολή στην Άνω Πόλη πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και στην Προξένου Κορομηλά

Η άνιση μεταχείριση από μέρους της Αστυνομίας των συγχρωτιζόμενων στην Άνω Πόλη με εκείνους στην Προξένου Κορομηλά είναι ακατανόητη για να μην δώσω άλλο χαρακτηρισμό πολύ πιο σκληρό.

Στην ΕΛΑΣ οφείλουν να είναι πιο προσεχτικοί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, διότι δημιουργούν ένα κλίμα στην κοινωνία, η οποία έπρεπε να έχει πάψει προ πολλού να είναι κοινωνία πατρικίων και πληβείων. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη.

Με τέτοιες διακρίσεις και τέτοιες συμπεριφορές δημιουργείται το αίσθημα στην κοινωνία ότι υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Κι αυτές οι ανισότητες με τη σειρά τους διαλύουν την κοινωνική συνοχή και προκαλούν αντιδράσεις. Όταν όλα αυτά μάλιστα αφορούν στη νέα γενιά, τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Θυμίζω ότι εδώ, στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζουμε πολύ καλά πού οδήγησαν αυτές οι νοοτροπίες. Σκεφτείτε πώς καλλιεργήθηκε η νοοτροπία της άνισης μεταχείρισης της ανατολικής και κεντρικής Θεσσαλονίκης με τη δυτική. Ανάλογα παραδείγματα έχουμε σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη είναι έντονα, καθώς οι πολίτες εδώ μεγάλωσαν για γενιές και γαλουχήθηκαν με μια άλλη νοοτροπία ανισότητας, με το «αθηνοκεντρικό κράτος», με την προσχηματική κόντρα πρωτεύουσας – «συμπρωτεύουσας», με τη δεύτερη να είναι μονίμως αδικημένη. Ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει ως τοπική κοινωνία να αποβάλουμε αυτό το συναίσθημα της αδικίας και της ανισότιμης συμπεριφοράς της Πολιτείας...

Στα δικά μου μάτια η Αστυνομία (και όλες οι αρχές, φορείς και δομές της Πολιτείας) οφείλει να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος, πεποιθήσεων, χρώματος κτλ. με τον ίδιο τρόπο. Αν ακόμη σε ορισμένους δεν έχει γίνει συνείδηση η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι τραγικό. Το γνωρίζουν όσοι έζησαν τα χρόνια των προσπαθειών εκδημοκρατισμού των σωμάτων ασφαλείας.

Την περάσαμε εκείνη την εποχή. Ας μην την επαναφέρουν ορισμένοι. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται από όλους άμεσα και η ΕΛΑΣ να προχωρά σε πειθαρχικό έλεγχο όσων λαμβάνουν τέτοιες ανισόρροπες αποφάσεις. Η εσωτερική κάθαρση έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αρκεί να είναι ειλικρινής.

Αν στέλνεις τα ΜΑΤ για να διαλύσεις συγκεντρωμένους νεαρούς στην Άνω Πόλη, οφείλεις την ίδια ώρα να κάνεις ακριβώς το ίδιο χωρίς την παραμικρή έκπτωση στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι ανεκτό να χρησιμοποιείς καταστολή στα κοριτσάκια με τα «Σταράκια» και τα σανδάλια στην Άνω Πόλη και συστάσεις χάδι στα κοριτσάκια με τις «Λουί Βιτόν» και τα «Γκούτσι» στην Προξένου Κορομηλά. Δεν μπορείς να κυνηγάς τον νεαρό με το κουτάκι μπίρας στο χέρι και να νουθετείς τον νεαρό με το μπουκάλι στο τραπεζάκι.

Οφείλουν όλοι να προσέξουν, σε μια κοινωνία που πλήττεται ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια, να μη δημιουργούν τέτοιες εστίες έντασης, να μη χωρίζουν την πόλη σε προνομιούχες περιοχές και σε γκέτο ανεπιθύμητων. Αρκετό ρατσισμό και αρκετές διακρίσεις έχουμε ζήσει. Αρκετά προβλήματα έχουμε ως κοινωνία για να επανέρχονται τέτοιες παλιές, ξεπερασμένες, κακές συνήθειες.

Δεν μπορεί να παλεύουμε χρόνια να πείσουμε για άρση των ανισοτήτων μέσα στο ίδιο πολεοδομικό συγκρότημα και να τα γκρεμίζουμε όλα με μια άνιση συμπεριφορά, την οποία αδυνατώ να εξηγήσω.

Είναι δηλαδή ταραχοποιοί (ως τέτοιοι αντιμετωπίστηκαν) οι νεαροί στην Άνω Πόλη ή στα πεζοδρόμια της Αγίας Σοφίας και απλώς χαβαλετζήδες οι νεαροί στην πυρίκαυστη ζώνη του εμπορικού κέντρου; Εξαντλούμε την αυστηρότητά μας στους μεν και την επιείκειά μας στους δε;

Ελπίζω να ήταν μια άτυχη στιγμή, που δεν έγινε σκόπιμα από την Αστυνομία. Θεωρώ επίσης πως πρέπει να αποτελέσουν αυτά τα γεγονότα μέρος ενός γόνιμου προβληματισμού μέσα στο Σώμα των αστυνομικών και να αποφευχθούν ανάλογες ενέργειες στο μέλλον.

Δεν κρίνω την επέμβαση της Αστυνομίας στην Άνω Πόλη. Κρίνω την απόφαση να μην γίνει ανάλογη επέμβαση και στο κέντρο της πόλης. Αν η καταστολή του είδους είναι αναγκαία στη μία περίπτωση, είναι αναγκαία και στην άλλη. Τόσο απλά. Για μένα η καταστολή είναι απευκταία σε κάθε περίπτωση και θεωρώ ότι όπως συμπεριφέρθηκαν οι αστυνομικοί στους νεαρούς του κέντρου έπρεπε να συμπεριφερθούν και στους νεαρούς στην Άνω Πόλη.

Ούτε η ίδια η Αστυνομία έχει νομίζω την πολυτέλεια να δημιουργεί γενιές αντιπαθούντων και νέους «αντίπαλους». Έγιναν πολλά βήματα για να αισθανθεί ο Έλληνας πολίτης σύμμαχό του τον αστυνομικό. Πισωγυρίσματα δεν επιτρέπονται...