Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ (ΦΩΤΟ)

Η πρόταση από τους Πρόδρομο Νικηφορίδη και Bernard Cuomo περιλαμβάνεται στις τρεις ισότιμες εξαγορές που επέλεξε η επιτροπή του διαγωνισμού

Τη δική του πρόταση για την ανάπλαση της Αριστοτέλους, η οποία περιλαμβάνεται στις τρεις ισότιμες εξαγορές που επέλεξε η επιτροπή του διαγωνισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, έδωσε στη δημοσιότητα ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Η ομάδα μελέτης αποτελείται από τον Πρόδρομο Νικηφορίδη και Bernard Cuomo και την Δήμητρα Δόλλα και Έλλη Χαβατζά. Όπως αναφέρει ο κ. Νικηφορίδης σε ανάρτησή του, στον διαγωνισμό το ζητούμενο ήταν η ανάπλαση του Άξονα μέχρι την οδό Εγνατία.

«Σε μία εποχή που οι πόλεις που έχουν πολύ περισσότερο πράσινο από την Θεσσαλονίκη αναζητούν χώρους πρασίνου και φυτεύουν εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα, Μαδρίτη, Μιλάνο, Παρίσι, Βαρκελώνη και άλλες, στην εποχή της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαία η μεγάλη αύξηση του πρασίνου και εκεί που παλαιότερα δεν θα το κάναμε», σημειώνει.

Η πρόταση ανάπλασης της Αριστοτέλους, όπως την παρουσιάζει ο κ. Νικηφορίδης:

«Σχεδιάζουμε έναν ενιαίο άξονα τόσο σε ότι αφορά στην ενιαία μορφή του δαπέδου του, όσο και στην αντιληπτική του υπόσταση. Θέλουμε να δώσουμε πολλαπλές δυνατότητες στους χρήστες του ιδιαίτερα σημαντικού δημόσιου χώρου της Θεσσαλονίκης, θέλουμε να μην είναι μόνο ένας τόπος διέλευσης, αλλά να καλεί τους χρήστες να παραμείνουν και να νιώθουν οικεία.

Η ενιαία Αριστοτέλους είναι μία περιοχή που περιλαμβάνει την πλατεία Αριστοτέλους την οδό Αριστοτέλους και μία νέα πλατεία, την πλατεία της Κοινωνίας των Εθνών, μία αναφορά στον Ερνέστ Εμπράρ. Το συγκεκριμένο σχέδιο ενσαρκώνει τον διττό χαρακτήρα της πόλης που αντικατοπτρίζεται στην απλότητα του άξονα και την πολυπλοκότητα των αγορών.

Το δάπεδο του άξονα είναι ενιαίο, ξεκινά από την Εγνατία και χωρίς διακοπή φθάνει έως τη θάλασσα. Στις διασταυρώσεις με τις οδούς Ερμού, Βασιλέως Ηρακλείου, Τσιμισκή, Μητροπόλεως και Νίκης δεν διακόπτεται, ούτε χαμηλώνει.

Ένας ενιαίος χώρος, μία διαδοχή από ενδιαφέροντα κτίρια στο σύνολο της, ένα ενιαίο δάπεδο χωρίς διακοπές για έναν ευχάριστο περίπατο κάτω από έναν όμορφο ουρανό με φόντο τον Θερμαϊκό και τον Όλυμπο. Το δάπεδο είναι ένα μωσαϊκό με πλάκες πολλών διαφορετικών μεγεθών και αποχρώσεων που εναρμονίζονται χρωματικά με τα κτίρια.

Η πλατεία της Κοινωνίας των Εθνών είναι μία πλατεία αφιερωμένη αποκλειστικά στον άνθρωπο, με πολλά δέντρα, χαμηλό πράσινο, ένα πολυπολιτισμικό θέατρο, μία Αγορά στο κέντρο των Αγορών της Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στις αλέες ένας οριοθετημένος με ένα περιμετρικό καθιστικό χώρος, ένας χώρος πρασίνου που συνυπάρχει με σκληρά δάπεδα, γραμμές ζωής ανάμεσα στις πλάκες που ενισχύουν την πρόθεση για την απορροφητική πόλη. Καταργούμε την διέλευση και στάση των λεωφορείων και όποιων άλλων οχημάτων. Το τέρμα των λεωφορείων μεταφέρεται στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ Αγίας Σοφίας και απαλλάσσει την πλατεία από τις έντονες οχλήσεις.