Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η πτώση των κρουσμάτων και ο τηλεαστέρας που εφημερεύει από το σπίτι

Ένας εκ των τηλεαστέρων με τη λευκή μπλούζα, από τη Θεσσαλονίκη, περνά περισσότερες ώρες μπροστά στην κάμερα, παρά στο νοσοκομείο

Η εικόνα που παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες είναι κάπως ενθαρρυντική καθώς παρατηρείται μία μικρή, αλλά σαφής ανάσχεση του εκρηκτικού ρυθμού ανόδου των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα η τάση αυτή άρχισε να ανιχνεύεται από την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, τόσο πανελλαδικά όσο και στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα εδώ στα μέρη μας η ανάσχεση είναι μεγαλύτερη. Για παράδειγμα τις τρεις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι μειωμένα κατά σχεδόν 40% με 50%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες μέρες της προηγούμενης εβδομάδας. Χθες, δε, κατέγραψε λιγότερα από δύο χιλιάδες κρούσματα (1.966) κι αυτό είχε να συμβεί από τις 27 Δεκεμβρίου όταν ξεκίνησε ο φρενήρης ρυθμός της εκθετικής επέλασης της «Όμικρον». Επίσης, για πέμπτη μέρα το ποσοστό των κρουσμάτων που αφορούν στη Θεσσαλονίκη είναι κάτω του 10% σε σχέση με τα πανελλαδικά, κάτι που είχε να συμβεί από τον Αύγουστο του 2021. Ενθαρρυντικά όλα αυτά, όμως, ας κρατάμε καμιά πισινή γιατί, στο μεταξύ, περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι και η επίδραση της επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων.

Όπως συμβαίνει συνήθως, σε όλα τα πανδημικά κύματα και με όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού, οι διακυμάνσεις του αριθμού των κρουσμάτων, όπως καταγράφονται στην κοινότητα, στα νοσοκομεία περνούν με μία χρονοϋστέρηση δέκα, δεκαπέντε ημερών. Έτσι, το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, παρά την κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, εξακολουθεί να πιέζεται σημαντικά. Όπως μου αναφέρει αρμόδια πηγή, η πίεση είναι εντονότερη σε απλές κλίνες covid. Μου επισημαίνει, επίσης, ότι όλα τα περιστατικά στις ΜΕΘ αφορούν ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τη «Δέλτα».

Στο δυναμικό του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη προστέθηκαν από χθες περίπου 70 ιδιώτες γιατροί, μέσω της διαδικασίας της επιστράτευσης. Το πρόβλημα, όπως μου λένε, είναι εντονότερο στην περιφέρεια, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις αφορούν κυρίως αναισθησιολόγους οι οποίοι είναι δυσεύρετοι καθώς όσοι υπάρχουν, επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα όπου οι απολαβές είναι τουλάχιστον διπλάσιες.

Στο προσωπικό του ΕΣΥ, πέρα από τις πολλές απουσίες λόγω αναστολής εργασίας, αλλά και κρουσμάτων στις τάξεις των υγειονομικών, υπάρχει βεβαίως και η κόπωση, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια αδιάκοπης μάχης με την covid-19. Μιας μάχης μέσα από την οποία ξεπήδησαν και διάφοροι τηλεαστέρες, τους οποίους βλέπουμε καθημερινά να παρελαύνουν στους τηλεοπτικούς δέκτες μας. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν εδώ και καιρό, παραδοθεί αμαχητί στη σαγήνη της δημοσιότητας, εμφανιζόμενοι σε τηλεοπτικές εκπομπές πρωί, μεσημέρι και βράδυ, σε βαθμό που διερωτάσαι «μα καλά, πότε προλαβαίνουν να φέρουν σε πέρας τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα;». Παρακινούμενος από αυτήν την περιέργεια πληροφορήθηκα, λοιπόν, ότι ένας εκ των τηλεαστέρων με τη λευκή μπλούζα, από τη Θεσσαλονίκη, περνά περισσότερες ώρες μπροστά στην κάμερα, παρά στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, όπως μου ειπώθηκε από πολύ έγκυρη πηγή, ο εν λόγω, πραγματοποιεί όλες τις εφημερίες από το σπίτι, τις λεγόμενες δηλαδή, «εφημερίες ετοιμότητας». Πάντως, τον συγκεκριμένο, όπως και μερικούς ακόμη συναδέλφους του, είναι βέβαιο πως θα τους δούμε στα ψηφοδέλτια διαφόρων κομμάτων στις επόμενες εκλογές. Τόσες ώρες στον «αέρα», είναι κρίμα να πάνε χαμένες.