Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ονειρική τοιχογραφία ύψους 8 μέτρων σε Γυμνάσιο(φωτο+vid)

Αφιερωμένη στα 150 χρόνια του σιδηροδρόμου η τοιχογραφία στο 12ο Γυμνάσιο που ανέλαβε το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Πειραιώς και φιλοτέχνησε η Urban Act.

Μία ιδιαίτερη τοιχογραφία που ταξιδεύει τους Θεσσαλονικείς ενάμιση αιώνα πίσω κοσμεί από εχθές το 12ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Δύο καλλιτέχνες ζωγράφισαν με σπρέι και μπογιές επί τέσσερις ημέρες την πρόσοψη του σχολείου ύψους 8 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων στο πλαίσιο του Thessaloniki Desing Week, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην πόλη.

Ένα τρένο που κινείται πάνω στις ράγες και ο οδηγός του σε χαρακτικό ύφος, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με πολύχρωμα σχήματα, μνημονεύουν τη δημιουργία του ελληνικού σιδηρόδρομου, που συμπληρώνει φέτος τα 150 χρόνια.

Τη δημόσια τοιχογραφία ανέλαβε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με φορέα υλοποίησης τη γνωστή καλλιτεχνική ομάδα Urban Act, συμμετέχοντας στη δράση «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτήρια» του Design Week.



Στόχος του Γιώργου, ενός εκ των δύο καλλιτεχνών, που φιλοτέχνησαν τον τοίχο και ο οποίος υπογράφει τις εικαστικές του παρεμβάσεις με το ψευδώνυμο Life in Colour, ήταν να δημιουργήσει μία «ταξιδιάρικη και ονειρική τοιχογραφία», η οποία θα είναι ανοιχτή στον θεατή για να την ερμηνεύσει. «Η τέχνη πρέπει να ιντριγκάρει αυτόν που αντικρύζει το θέαμα. Να τον ζυμώνει και να μην χωνεύει την εικόνα που θα δει μέσα σε τρία δευτερόλεπτα» ανέφερε στη Voria.gr.

Εκμεταλλευόμενος τις διαστάσεις του τοίχου εξήγησε πως χρησιμοποίησε μεγάλους όγκους και σχήματα για να αλλάξει αισθητικά την αρχιτεκτονική του κτηρίου. «Σκοπός μου ήταν να μετατρέψω τον επίπεδο καμβά σε μία πιο γλυπτική προσέγγιση και συνάμα, βέβαια, μινιμαλιστική λόγω των χρωμάτων. Εξάλλου βρισκόμαστε σε σχολείο, αλλά όπου και να δημιουργούσα θα έβαζα χρώματα».



Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, τις μπογιές και τα σπρέι έπιασαν και δέκα παιδιά της Γ' Γυμνασίου, που με την επίβλεψη του καθηγητή των Εικαστικών του σχολείου, φιλοτέχνησαν μέρος του εξωτερικού τοίχου που περιβάλλει το 12ο Γυμνάσιο. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να χρωματίσουν τα σχέδια που δημιούργησαν στον τοίχο οι επαγγελματίες του Urban Act, με το αποτέλεσμα να δίνει νέα όψη στο σχολικό συγκρότημα και να δικαιώνει τους επίδοξους καλλιτέχνες.



«Μία τέτοια δράση κάνει τα παιδιά να νιώθουν το σχολείο δικό τους και να το προστατεύουν» σχολίασε ο Γιώργος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον συμμετοχικό και ομαδικό χαρακτήρα που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες. «Έδιναν μεράκι και αγάπη σε αυτό που έκαναν» συμπλήρωσε. Οι μαθητές χρειάστηκαν μόλις τρεις ώρες για να ολοκληρώσουν το εικαστικό τους έργο.

Παράλληλα, τα δέκα παιδιά της Γ' και ένα τμήμα της Β' Γυμνασίου παρακολούθησαν εικαστικό εργαστήρι «Ζωγραφίζοντας την Πόλη» με θέμα την τοιχογραφία που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Σύμφωνα με τη Ναντίνα Κυριαζή, εκπρόσωπο του συνδέσμου του ΠΙΟΠ στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές, βασιζόμενοι στη θεωρία του κυβισμού, καλλιτέχνησαν την πόλη που οι ίδιοι φαντάζονται και σημεία της πόλης που αγαπούν.

«Είναι μία εβδομάδα γιορτής για τη Θεσσαλονίκη» επεσήμανε η κ. Κυριαζή χαιρετίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που είχε το ΠΙΟΠ με το Thessaloniki Design Week και τους καλλιτέχνες της Urban Act. Όπως εξήγησε, η τοιχογραφία στο σχολείο και οι παράλληλες δράσεις των παιδιών είχαν στόχο να δώσουν ένα βήμα στη νέα γενιά, ενώ το μήνυμα της τοιχογραφίας βασίστηκε στη βιομηχανική κληρονομιά της χώρας, με αφορμή και τα 150 χρόνια του ΟΣΕ. «Το 12ο Γυμνάσιο εξυπηρετούσε αφενός σαν χώρος λόγω της έκτασης του τοίχου, αλλά αποτελεί και σημείο αναφοράς καθώς βρίσκεται πάνω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε. Κάνοντας μία αποτίμηση της εβδομάδας σημείωσε πως οι μαθητές είχαν πολλή όρεξη για να δημιουργήσουν, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή τους συγκινητική «όχι μόνο για την αφοσίωση που έδειξαν, αλλά και για τον λόγο πως άφησαν το στίγμα τους σε αυτό το σχολείο καθώς είναι παιδιά της Γ' Γυμνασίου και συνεπώς το επόμενο έτος δεν θα βρίσκονται σε αυτό το συγκρότημα».

Δείτε περισσότερες καλλιτεχνικές δημιουργίες της Urban Act εδώ