Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι τουρίστες σώζουν την παρτίδα σε μια άδεια πόλη (φωτο)

Μόνο τουρίστες κυκλοφορούν από το πρωί στην πόλη, όπου πολλά καταστήματα επέλεξαν να μείνουν κλειστά. Άδειοι δρόμοι και πλατείες.

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου και τίποτα δεν θυμίζει πως η Θεσσαλονίκη είναι μια πολύβουη πόλη που ταλαιπωρείται καθημερινά από το κυκλοφοριακό και την πολυκοσμία.

Σχεδόν άδειοι οι δρόμοι, κλειστά εμπορικά καταστήματα, ακόμη και καφέ, το τριήμερο εξελίσσεται τελικά ομαλά, με τους αδειούχους του Αυγούστου να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και μάταια τα περιστέρια της πλατείας Αριστοτέλους περιμένουν τους επισκέπτες να τα ταϊσουν.

Η συννεφιά και το πρωινό ψιλόβροχο δεν αποθάρρυνε αυτούς που έμειναν εντός των τειχών, που όπως φαίνεται επέλεξαν κοντινές αποδράσεις.
Αδιάψευστος μάρτυρας οι εικόνες της πόλης, μεσημέρι Κυριακής, που συνήθως η Τσιμισκή είναι μποτιλιαρισμένη και η παραλία σφύζει από ανθρώπους κάθε ηλικίας που βολτάρουν αμέριμνοι. Σήμερα οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν.

Στη Μητροπόλεως, στην Τσιμισκή, στη Λεωφόρο Νίκης, στην Εγνατία μόνο τα...φανάρια δούλευαν πυρετωδώς, η κίνηση ήταν σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα -ως και λιγότερη - ενώ λιγοστοί ήταν οι επιβάτες των αστικών λεωφορείων κι ακόμη πιο λίγοι αυτοί των ταξί.

Αρκετά καφέ, τύπου take away, επέλεξαν να μην ανοίξουν την Κυριακή ποντάροντας στο ότι δεν θα υπάρχει κόσμος και δικαιώθηκαν.

Μερικές δεκάδες περαστικοί βρέθηκαν στην παραλία για μια βόλτα, άλλοι με έναν καφέ στο χέρι κι άλλοι με γρήγορο βάδην για την ημερήσια γυμναστική.

Την παρτίδα έσωσαν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Celestyal Crystal που για 16η φορά φέτος έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι εκατοντάδες επιβάτες του βγήκαν γύρω στις 10 το πρωί υπό βροχή, αλλά ουδόλως τους πτόησαν οι καιρικές συνθήκες.

Οι περισσότεροι έκαναν βόλτα στην πόλη, καθώς σύντομα ο καιρός βελτιώθηκε και ο ήλιος πήρε τη θέση του στον ουρανό. Χάζεψαν τις βιτρίνες, γεύτηκαν την ονομαστή μπουγάτσα, επισκέφτηκαν τον Λευκό Πύργο, τα Κάστρα και άλλα τουριστικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης.
Απίστευτο κι όμως συνέβη, ουρές σχηματίστηκαν μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, από όπου ξεκινούν τα κόκκινα ανοιχτά λεωφορεία για τις τουριστικές περιηγήσεις στην πόλη, προσφέροντας μάλιστα ξενάγηση με την ιστορία των μνημείων σε 11 διαφορετικές γλώσσες.

Αύριο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου η εικόνα θα είναι ίδια, από το απόγευμα ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή όσων έφυγαν για το τριήμερο, όχι όμως και εκείνων που θα συνεχίσουν την καλοκαιρινή τους άδεια και την ερχόμενη εβδομάδα.
Η επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται από την επόμενη Δευτέρα, 21 Αυγούστου και βλέπουμε....