Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι τρεις ημερομηνίες που θα κρίνουν πολλά για το εμπόριο

Η εικόνα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη μετά το lockdown -σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο- καθορίζεται από πέντε σημαντικούς παράγοντες.

Στο 30% με 40% του τζίρου που καταγράφηκε το αντίστοιχο διάστημα του 2019 κινείται ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης τις δύο εβδομάδες του Μαΐου που άνοιξαν μετά το υποχρεωτικό lockdown λόγω της πανδημίας.

Αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη, ο οποίος διευκρινίζει ότι στην εικόνα συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο τα μεμονωμένα καταστήματα, αλλά και οι ελληνικές και ξένες αλυσίδες, καθώς και τα πολυκαταστήματα που λειτουργούν κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επισημαίνει ότι στην περιφέρεια η εικόνα είναι ακόμη πιο υποτονική με τα εμπορικά καταστήματα σε πολλές περιπτώσεις να «πιάνουν» μόνο το 10% με 20% του τζίρου του 2019.   

Η εικόνα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη μετά το lockdown -σύμφωνα με τον ΕΣΘ- καθορίζεται από τους ακόλουθους παράγοντες:

Πρώτον, από την παντελή έλλειψη ξένων επισκεπτών, οι οποίοι προ πανδημίας λειτουργούσαν ως αιμοδότης της αγοράς ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.  

Δεύτερον, από την μείωση των εισοδημάτων πολλών καταναλωτών, οι οποίοι ως εργαζόμενοι υπέστησαν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων τους.  

Τρίτον, από την μείωση εισοδημάτων αφενός των ίδιων των επιχειρηματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και αφετέρου άλλων εισοδηματιών, όπως είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τέταρτον, από την αρνητική ψυχολογία που δημιούργησε σε πολλούς Έλληνες η καραντίνα.

Πέμπτον, από την ανασφάλεια που έχουν, πλέον, πολλοί ανάμεσά μας για τις οικονομικές εξελίξεις το καλοκαίρι και τον ερχόμενο χειμώνα, αφού η ανεργία προβλέπεται να ανέβει πολύ υψηλά.

Με όλα αυτά τα δεδομένα ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος εκτιμά ότι τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα καταγραφούν σημαντικοί τζίροι στα εμπορικά καταστήματα, θεωρεί ότι το παιχνίδι για τους εμπόρους θα κριθεί στα έξοδα και στις δυνατότητες που θα δώσει η κυβέρνηση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο ίδιος κοκκινίζει ως εξαιρετικά σημαντικές τρεις ημερομηνίες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, στις οποίες είναι πιθανό να αποκαλυφθούν μεγάλα προβλήματα.

Την 30η Μαϊου, όταν οι επιχειρηματίες τα αγοράς θα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις (μισθοί, ενοίκια κ.λπ.) ενός σχεδόν πλήρους μήνα, αφού οι εμπορικές επιχειρήσεις επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους στις 4 και στις 11 Μαΐου.  Την 15η Ιουνίου, μετά από την οποία επανέρχονται προς είσπραξη οι επιταγές που είχαν ημερομηνία λήξης από τις 30 Μαρτίου και πήραν παράταση 75 ημερών. Την 30η Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε η λειτουργία των καταστημάτων τον Ιούνιο θα είναι πλήρης, με ότι σημαίνει κάτι τέτοιο με τα έξοδα. Ξεχωριστό κεφάλαιο, επιβαρυντικό της καταστάσεως, αποτελούν τόσο το δώρο του Πάσχα, που θα πληρωθεί αναλόγως της περιπτώσεως από τις 30 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου, αλλά και το επίδομα άδειας, που θα καταβληθεί ταυτόχρονα με την άδεια κάθε εργαζομένου.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυσλειτουργίες έχουν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα με τα ενοίκια των ακινήτων. Σε αρκετές περιπτώσεις στην αγορά της Θεσσαλονίκης εμπορικά μισθώματα δεν καταβλήθηκαν, ούτε κατά το 60%. Οι πληρωμές αναβλήθηκαν για την περίοδο που οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν, κάτι που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους μήνες του καλοκαιριού.