Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ηχηρά μηνύματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η τελετή για τα 102 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Σε κλίμα συγκίνησης και προσαρμοσμένη στα υγειονομικά πρωτόκολλα τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η τελετή για τα 102 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, της αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, της προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνας Σαχινίδου, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αμανατίδη και άσλλων εκπροσώπων της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης.

Ακολούθησαν οι ομιλίες και η κατάθεση στεφάνων από τους παρευρισκόμενους, ενώ το κλίμα φορτίστηκε συναισθηματικά, όταν με τη συνοδεία ποντιακής λύρας αναγνώστηκε  ποίημα του Καβάφη.



Τη διεθνή αναγνώριση και την απονομή δικαιοσύνης έθεσε ως κεντρικά αιτήματα του Ποντιακού Ελληνισμού η πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου. «Στείλαμε ένα μήνυμα ότι θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία να εντάξει στη διπλωματική της ατζέντα το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση» τόνισε χαρακτηριστικά.



Κατά την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ήρθε η ώρα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η ώρα να ζητήσει συγγνώμη η Τουρκία.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι ο δήμος αποστέλλει σήμερα 40 επιστολές προς τις αδερφοποιημένες πόλεις τονίζοντας την αναγκαιότητα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε ότι χρέος της Πολιτείας είναι να τιμήσει αλλα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις για την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.