Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ικανοποίηση για το άνοιγμα της εστίασης - Πρόβλημα η ρευστότητα

«Θα χρειαστεί να δανειστούμε για να ανοίξουμε» λένε εκπρόσωποι του κλάδου - 5.000 με 15.000 ευρώ απαιτούνται για επανεκκίνηση μιας μέσης επιχείρησης

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά από έξι μήνες η εστίαση ξανανοίγει στις 3 Μαΐου όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγο, μεταξύ άλλων στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιουργώντας ικανοποίηση στους ανθρώπους του χώρου που πλέον μετρούσαν αντίστροφα προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να αποκτήσουν εκ νέου ζωή.

Όπως επισημαίνουν είναι θετικό το γεγονός πως η εστίαση ανοίγει νωρίτερα από ότι μέχρι πρότινος φημολογούνταν, ενώ η διεύρυνση της κυκλοφορίας μέχρι τις 11.00 μμ από τις 3 Μαΐου, δίνει περιθώριο χρόνου σε πελάτες αλλά και επιχειρηματίες.

Κλειδί για το εν λόγω άνοιγμα, που θα γίνει στους εξωτερικούς χώρους,  αποτελούν και τα self test, τα οποία θα πρέπει να πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.

«Το γεγονός πως σήμερα ανακοινώθηκε ο οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων μας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε, να κάνουμε τις απαραίτητες παραγγελίες και την τροφοδοσία που απαιτείται προκειμένου να ανοίξουν οι επιχειρήσεις έξι μήνες μετά από το lockdown της εστίασης που ξεκίνησε το Νοέμβριο» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Το «γρίφο» της επανεκκίνησης αναμένεται να λύσει το πρόγραμμα για την εστίαση καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου, είναι ιδιαίτερα πιεσμένες οικονομικά. Όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης «πολλοί επιχειρηματίες, λόγω της έλλειψης ρευστότητας θα αναγκαστούν να δανειστούν για να μπορέσουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εκταμιευτούν άμεσα τα χρήματα για τις επιχειρήσεις  που θα ενταχθούν στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ».

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου οι δικαιούχοι της δράσης να υποβάλουν την αίτηση τους για την επιδότηση που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τα ποσά που θα λάβουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους.

Σημειώνεται πως για την επαναλειτουργία μιας επιχείρησης του κλάδου της εστίασης από 100 έως 200 τμ  απαιτούνται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.