Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εικαστικά έργα μαθητών ταξιδεύουν στο μουσείο σείχη-Μίδα του Κατάρ

Μια ξεχωριστή δράση εικαστικού χαρακτήρα από μαθητές γυμνασίου που καλούνται να εμπνευστούν από τη λαϊκή τέχνη του Κατάρ.

Ταξίδι στην Ανατολή μέσω της τέχνης έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι μαθητές του 4ου και 5ου γυμνασίου Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα εικαστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το μουσείο Faisal Bin Qassim στο Κατάρ, το οποίο ανήκει σε μέλη της ζάπλουτης βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, ενώ η επαφή έγινε μέσω μέσω του διευθυντή του μουσείου Κλαούντιο Κραβέρο.



Όπως αναφέρει στη Voria.gr η υπεύθυνη καθηγήτρια καλλιτεχνικών των δύο σχολείων, Φανή Μπαχτσέ, «πρόκειται για μια δράση που γίνεται από μέρους του Κατάρ εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα γίνει στη χώρα το 2022. Η συγκεκριμένη είναι μια πρώτου επιπέδου συνεργασία σε εκπαιδευτικό επίπεδο και θα ακολουθήσουν και άλλες».

Έμπνευση από την αραβική τέχνη

Το εν λόγω μουσείο διαθέτει αρκετά τμήματα, μεταξύ των οποίων είναι αυτό των εκθεμάτων της λαϊκής τέχνης του Κατάρ, το μουσείο των χαλιών και το μουσείο με τα οχήματα αντίκες.

Όπως αναφέρει η η κ. Μπαχτσέ οι μαθητές των δύο γυμνασίων καλούνται να σχεδιάσουν εικαστικά έργα με αφορμή τα αντικείμενα του μουσείου, που αφορούν τη λαϊκή παράδοση του Κατάρ και έχουν να κάνουν με την παραδοσιακή αραβική τέχνη.

Οι μαθητές καλούνται μέσω της δράσης να παρατηρήσουν τα εκθέματα του μουσείου και να τα αντιγράψουν προσθέτοντας βέβαια και ορισμένα δικά τους στοιχεία.

«Στη συνέχεια θα τα φωτογραφήσουμε και θα τα στείλουμε στο μουσείο», αναφέρει η καθηγήτρια καλλιτεχνικών.

Τα περίπου 30 εικαστικά έργα των μαθητών θα συνοδεύονται και από κείμενο της εκπαιδευτικού που θα έχει να κάνει με την εμπειρία των μαθητών πάνω σε αυτή τη δράση, πώς αντιλήφθηκαν τη λαϊκή τέχνη του Κατάρ και ποιες διαφορές και ομοιότητες υπάρχουν με την αντίστοιχη λαϊκή τέχνη στην Ελλάδα.