Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική: Σωσίβιο αναζητούν οι δήμοι για να πληρώσουν ναυαγοσώστες

Η τουριστική περίοδος πλησιάζει και δήμοι που έχουν ακτές με γαλάζιες σημαίες υποχρεούνται να λάβουν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των λουόμενων.

Από τις 14 Μαΐου ανοίγει και επισήμως η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα με τον ερχομό των πρώτων μαζικών γκρουπ ξένων τουριστών. Παράλληλα, εκφράζεται η ελπίδα, έως τότε να έχει βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ώστε να επιτρέπεται και στους έλληνες πολίτες η ελεύθερη μετακίνηση προς τις παραλίες. Νωρίτερα, από την 1η Μαΐου, 143 δήμοι οι οποίοι έχουν στα διοικητικά τους όρια ακτές με γαλάζιες σημαίες, υποχρεούνται να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια των λουόμενων. Δηλαδή να φροντίσουν ώστε οι ναυαγοσώστες να βρίσκονται στις θέσεις τους και παράλληλα, να είναι έτοιμος και ο αναγκαίος εξοπλισμός διάσωσης.

Το πρόβλημα ωστόσο, είναι ότι οι δήμοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δαπάνες. Φέτος, μάλιστα, το πρόβλημα είναι οξύτερο καθώς, αφενός μεν, τα έσοδά τους έχουν μειωθεί δραματικά εξ αιτίας της πανδημίας, αφετέρου, οι αυστηρότεροι κανόνες που προβλέπονται για την ασφαλή λειτουργία των ακτών, διπλασιάζει το κόστος το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι δήμοι. "Το πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας των ακτών είναι φέτος πολύ πιο απαιτητικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Χρειάζονται περισσότεροι ναυαγοσώστες, αλλά και περισσότερος εξοπλισμός. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η ναυαγοσωστική δαπάνη που πρέπει να πληρώσουν οι δήμοι για το 2021 αναμένεται να φτάσει περίπου στα 21 εκατ. ευρώ, έναντι κοντά 12 εκατ. που ήταν πέρυσι", σημειώνει στην Voria.gr ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου.

"Παράλληλα", τονίζει, "οι δήμοι έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδά τους λόγω της πανδημίας. Για το λόγο αυτό είχαμε ζητήσει μέρος της ναυαγοσωστικής δαπάνης να το καλύψει η Πολιτεία και είχαμε λάβει υπόσχεση ότι αυτό θα γίνει. Τώρα, όμως, βλέπουμε πως το θέμα δεν προχώρησε. Σκοπεύουμε να απευθυνθούμε για μία ακόμη φορά στον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και να ζητήσουμε και τη συνδρομή του πρωθυπουργού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα".

Οι δήμοι Θερμαϊκού και Βόλβης

Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, υποχρέωση να προσλάβουν ναυαγοσώστες έχουν οι δήμοι Θερμαϊκού και Βόλβης. "Εμείς έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες και έχουμε υπογράψει και τη σύμβαση. Όμως, δεν ξέρω ακόμη πως θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε", αναφέρει στην Voria.gr ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής. Εξηγεί ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να έχει ναυαγοσώστες, αλλά και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό διάσωσης σε πέντε παραλίες, σε Περαία, Επανομή, Νέα Μηχανιώνα, Αγία Τριάδα και Νέους Επιβάτες.

"Το κόστος ανέρχεται περίπου στις 200.000 χιλιάδες ευρώ ενώ άλλες περίπου 180.000 θα διαθέσουμε για τον καθαρισμό των ακτών με ειδικά μηχανήματα. Χώρια οι υπόλοιπες δαπάνες για καθαριότητα, φωτισμό κ.λπ. Την ίδια ώρα, όμως, τα χρήματα τα οποία εισπράξαμε πέρυσι, αλλά πρόκειται να εισπράξουμε και φέτος από τους επαγγελματίες, μέσω των δημοτικών τελών και των τελών χρήσης πεζοδρομίου, είναι δραματικά λιγότερα. Αυτό μας δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα. Ο δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτήν τη δαπάνη", επισημαίνει ο κ. Τσαμασλής.

Ο δήμος Βόλβης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα, έχει υποχρέωση να τοποθετήσει ναυαγοσώστες σε δύο παραλίες, σε Απροβάλτα και Βρασνά. "Ήδη έχουμε ξεκινήσει την προεργασία ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα λειτουργήσουν οι παραλίες. Παράλληλα, είμαστε στη διαδικασία για την αγορά ενός μεγαλύτερου διασωστικού σκάφους, πέρα από τα δύο μικρά που διαθέτουμε", τονίζει ο κ. Λιάμας. Ωστόσο, επισημαίνει κι αυτός με τη σειρά του ότι τα οικονομικά του δήμου, μετά και τη μείωση που έχουν υποστεί εξ αιτίας της πανδημίας, αδυνατούν να καλύψουν το ναυαγοσωστικό κόστος για το 2021.

Η Χαλκιδική

Στην Χαλκιδική ο δήμος με τις περισσότερες πολυσύχναστες παραλίες είναι αυτός της Κασσάνδρας. "Έχουμε δεκάδες παραλίες, από τις οποίες οι 28 διαθέτουν και γαλάζιες σημαίες. Οι πλέον πολυσύχναστες είναι περίπου δέκα" αναφέρει η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά. Σύμφωνα με την ίδια ναυαγοσώστες προβλέπονται για τις δέκα περισσότερο πολυσύχναστες παραλίες, ενώ το ύψος της ναυαγοσωστικής δαπάνης αγγίζει τα 250.000 ευρώ το χρόνο. "Τα χρήματα αυτά μπορούσαμε να τα διαθέσουμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πέρυσι και φέτος που τα έσοδά μας μειώθηκαν λόγω της πανδημίας, κατά περίπου 60%, είναι αδύνατον να καταφέρουμε να καλύψουμε αυτή τη δαπάνη, γι' αυτό και ζητήσαμε, μέσω της ΚΕΔΕ, ενίσχυση από τα αρμόδια υπουργεία", επισημαίνει η κ. Χαλκιά. Τονίζει, παράλληλα, ότι "σε κάθε περίπτωση και στις δέκα παραλίες της Κασσάνδρας θα υπάρχουν ναυαγοσώστες καθώς έχουμε συνάψει σύμβαση τριετούς διάρκειας".