Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ημέρες... κλεφτοκοτάδων ζουν τα Λαγκαδίκια

Προσφυγόπουλα κρεμασμένα σε δέντρα μαζεύουν καρπούς, πρόσφυγες κυκλοφορούν με κότες και πρόβατα στα χέρια και σακούλες με κηπευτικά

Ημέρες... κλεφτοκοτάδων ζουν στα Λαγκαδίκια οι κάτοικοι της περιοχής, αφού πολλοί πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο τοπικό κέντρο, αναγκάζονται να βγαίνουν και να κλέβουν ό,τι είναι φαγώσιμο στη γύρω περιοχή, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν τη νέα κατάσταση με ψυχραιμία και κατανόηση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται τις συνθήκες υγιεινής για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Η αστυνομική δύναμη (τρεις αστυνομικοί όλοι κι όλοι) δεν μπορούν να αποτρέψουν το πλιάτσικο κι έτσι οι καθημερινές εικόνες στα Λαγκαδίκια είναι πρόσφυγες, ακόμη και παιδάκια, να κρεμιούνται από δαμασκηνιές, κερασιές και άλλα δένδρα και να κόβουν καρπούς, άλλοι να κυκλοφορούν στους δρόμους σε κοινή θέα με πνιγμένες κότες και σφαγμένα πρόβατα στα χέρια, άλλοι με σακούλες φρούτων και κηπευτικών, σε ένα ολοήμερο και ιδιότυπο πλιάτσικο, όπου οι ντόπιοι παρακολουθούν στωικά και πολλές φορές καλούν τους πρόσφυγες να τους προσφέρουν ό,τι τους περισσεύει σε φαγητό και τους ταλαιπωρημένους και πεινασμένους αυτούς ανθρώπους να προσπαθούν να συμπληρώσουν την πενιχρή διατροφή τους.

«Προχτές ανέβηκαν πάνω στην κερασιά και μάζεψαν όλα τα κεράσια. Τους έβλεπα μέσα από το σπίτι και δεν είχε νόημα να τους διώξω ή να καλέσω την αστυνομία. Είναι άνθρωποι που πεινούν και πρέπει κάτι να φάνε. Δε θα μας λείψουν τα κεράσια, ούτε ακόμη και οι κότες, αλλά κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί για το φαγητό τους. Δεν τους φτάνει. Όλοι φαίνονται πεινασμένοι. Προσπαθούσα να τους δείξω ότι πρέπει να τα πλύνουν αυτά προτού τα φάνε... Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ψεκασμένα και θα τους δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Κι αν τελειώσουν όλα αυτά μετά τι γίνεται; Υπάρχει ψυχραιμία τώρα, αλλά υπάρχει και φόβος. Ο πεινασμένος άνθρωπος δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει», είπε ο Μ.Μ. ένας από τους κατοίκους της περιοχής στη Voria.gr.

Στο Δήμο Λαγκαδά προσπαθούν να δουν ποιες παρεμβάσεις μπορούν να κάνουν ειδικά στο θέμα της ασφάλειας, γι' αυτό και πιέζουν ασφυκτικά για την αύξηση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή. Μάλιστα, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, έχει στείλει σειρά εγγράφων και επιστολών και διοργανώνει καθημερινές συσκέψεις, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της ασφάλειας τόσο εντός, όσο και εκτός κέντρου φιλοξενίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμμαχός του είναι και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου. Δήμαρχος και Ύπατη Αρμοστεία ζητούν τρεις βάρδιες από έξι αστυνομικούς και λειτουργία «υποσταθμού» της Αστυνομίας στην περιοχή προτού... ξεφύγει η κατάσταση.

Από την άλλη, η δημοτική αρχή αναμένεται να κάνει παρέμβαση στους αρμόδιους για τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας, ώστε να βελτιωθεί και να αυξηθεί το καθημερινό συσσίτιο, αφού κατά τα άλλα σε αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες φιλοξενίας είναι αξιοπρεπείς.