Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για τη ρητορική μίσους στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος WORDS ARE STONES, που στόχο έχει την καταγραφή περιστατικών ρητορικής μίσους

Ημερίδα με τίτλο «Λέξεις που οδηγούν στο μίσος», σχετικά με τη ρητορική μίσους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οργανώνει η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη βία», στις 17 Μαΐου 2019, στις 10.30 π.μ. στην Πτολεμαίων 29Α, 2ος όροφος (αίθουσα Solidarity Now), στη Θεσσαλονίκη.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος WORDS ARE STONES στο οποίο συμμετέχουν έξι ευρωπαϊκές οργανώσεις από την Ιταλία (Lunaria), Ισπανία (S.O.S. Racisme), Κύπρο (KISA), Αυστρία (Grenzelos), Γαλλία (ADICE) και Ελλάδα (ΑΝΤΙΓΟΝΗ). Στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή περιστατικών ρητορικής μίσους στην ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα.

Στη συγκεκριμένη ημερίδα εξειδικευμένοι ομιλητές θα παραθέσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους σχετικά με την έννοια της ρητορικής μίσους, της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, τα εγκλήματα μίσους και την αντιρατσιστική νομοθεσία και τα όρια της ελευθερίας του τύπου. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι σχετικά με τις στρατηγικές αντιμετώπισης και θα παρουσιαστεί η έκθεση της οργάνωσής μας, στην οποία καταγράφονται περιστατικά ρητορικής μίσους κατά το 2018.

Πρόγραμμα

10:00-10:30    Εγγραφή

10:30-11:00
Ρητορική μίσους στην Ελλάδα και παρουσίαση της έκθεσης ‘Words that Lead to Hate’ – Μαριάννα Καρακουλακη, Δημοσιογράφος και Campaign Manager, Words Are Stones, ΑΝΤΙΓΟΝΗ
    
11:00-11:50    Ρητορική Μίσους στην Ευρώπη: Η κατάσταση στην Κύπρο, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία – Εκπρόσωποι των οργανώσεων KISA (Κύπρος), Grenzelos (Αυστρία), Lunaria (Ιταλία), ADICE (Γαλλία), S.O.S. Racisme (Ισπανία)

11:50-12:00    Διάλειμμα

12:00-14:00    Πώς καταπολεμάμε τη ρητορική μίσους;
    
Εργαστήρι κατά το οποίο οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε τρεις ομάδες και θα συζητήσουν στρατηγικές καταπολέμησης της ρητορικής μίσους.

Συντονισμός: Έφη Γελαστοπούλου (Solidarity Now), Βερένα Φινκ (ΑΝΤΙΓΟΝΗ), Αθανασία Τέλιου & Μαριάννα Καρακουλάκη (ΑΝΤΙΓΟΝΗ)
14:00-15:00    Ελαφρύ Γεύμα

15:00-16:00    Πώς το μίσος οδηγεί στο έγκλημα;

Ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ – Ηλίας Τροχίδης, Symbiosis
Ρατσιστικά Εγκλήματα και η Αντιρατσιστική Νομοθεσία – Άκης Παραφέλας, ΝΟΠΕ ΑΠΘ

Συντονισμός: Μαριάννα Καρακουλάκη, ΑΝΤΙΓΟΝΗ

16:00-16:10    Διάλειμμα

16:10-17:10    Όρια της ελευθερίας του λόγου και της ρητορικής μίσους.
Ανδρέας Τάκης, ΝΟΠΕ ΑΠΘ και Ιωάννη Ιγγλεζάκης, ΝΟΠΕ ΑΠΘ     

Συντονισμός: Σοφία Παπαδοπούλου, Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο

17:10-17:30    Κλείσιμο/συζήτηση