Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέα σύγχρονη μονάδα διακομιδής παιδιών από το «Χαμόγελο» στο ΕΚΑΒ

Η περιφέρεια στήριξε το εθνικό σύστημα υγειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα συνεχίσει να το πράττει, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας

Τη νέα υπερσύγχρονη κινητή μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών παρουσίασε σήμερα στη Νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, το «Χαμόγελο του Παιδιού». Η μονάδα εντάσσεται στο ΕΚΑΒ, ενισχύοντας σημαντικά τις διακομιδες παιδιών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Η πρότυπη μονάδα διαθέτει λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές που επιτρέπουν τη διακομιδή σοβαρών περιστατικών και είναι πλήρως εξοπλισμένη με υπερσύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα ενώ διαθέτει και την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής , ώστε να μπορεί ο γιατρός ή οι διασώστες της μονάδας να επικοινωνούν με το νοσοκομείο, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάσταση υγείας του νεογνού/παιδιού ανά πάσα στιγμή.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι το Χαμόγελο του Παιδιού «ενισχύει το ΕΚΑΒ με μια ακόμη σύγχρονη μονάδα, ειδικά σε μια περίοδο δύσκολη, όπου οι πολίτες δοκιμάζονται από την πανδημία του κορωνοϊού». Συμπλήρωσε ότι το «"Χαμόγελο του Παιδιού" με όλες του τις υπηρεσίες 24ωρες το 24ωρο βρίσκεται κοντά στα παιδιά που έχουν ανάγκη».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου που βρέθηκε στην τελετή παράδοσης επισήμανε ότι «μια νέα μονάδα αποτελεί σημαντική προσθήκη για το ΕΚΑΒ, για τη σωστή και ασφαλή διακομιδή περιστατικών τόσο πρωτογενος όσο και σε δεύτερο χρόνο εφόσον χρειαστεί σε άλλο νοσοκομείο». Σημείωσε δε ότι το ΕΚΑΒ και το «Χαμόγελο του Παιδιού» «έχουν διαχρονικά μια πολύ καλή συνεργασία».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός εσωτερικών, αρμόδιος για Μακεδονία και Θράκη Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στον οργανισμό για την προστασία της υγείας των παιδιών, με μια ακόμη σύγχρονη κινητή μονάδα και απέδωσε τα εύσημα για τις προσπάθειες που καταβάλει τόσα χρόνια».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η ΠΚΜ και το «Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζονται στενά και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κοινές δράσεις. Τόνισε δε ότι «η περιφέρεια στήριξε το εθνικό σύστημα υγειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα συνεχίσει να το πράττει».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε ότι ο δήμος συνεργάζεται αποτελεσματικά με το "Χαμόγελο του Παιδιού" λέγοντας ότι είναι σημαντικό, για την πλοκή, όταν ενώνονται δυνάμεις, δήμου, περιφέρειας, πολιτείας και του Οργανισμού.

Παρόντες στην τελετή μεταξύ άλλων ήταν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο διοικητής της 4ης υγειονομικής περιφέρειας Δημήτρης Τσαλικάκης.

Η αγορά της κινητής μονάδας προήλθε από χρηματοδότηση του προγράμματος ΙΝΤΕRSYC II, που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και εθνικούς πόρους.