Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ήπιας κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα η Λεωφόρος Νίκης

Έτοιμος ο δήμος να εφαρμόσει το σχέδιο για συνύπαρξη στο οδόστρωμα πεζών, ποδηλάτων και αυτοκινήτων - Τι λέει ο δήμαρχος K. Ζέρβας στη Voria.gr

Και αυτοκίνητο και ποδήλατο και πεζοί στον ίδιο δρόμο. Στη Λεωφόρο Νίκης τα Σαββατοκύριακα. Ο κύβος ερρίφθη και ο δήμος Θεσσαλονίκης, άμεσα αρχίζει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για τη μετατροπή της οδικής αρτηρίας της παλιάς παραλίας σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Με τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος πλέον για τους ποδηλατοδρόμους, όπως τόνισε στη Voria.gr ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη Λεωφόρο Νίκης μπορεί να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός για τη μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

«Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις, που θα διαταράξουν όλη τη λειτουργία της πόλης, αλλά θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο νέος νόμος και να δούμε πως θα λειτουργήσει η Λεωφόρος Νίκης ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και πώς θα λειτουργήσει συνολικά η κυκλοφορία στο κέντρο. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις, προκειμένου να επιτύχουμε τα Σαββατοκύριακα συνύπαρξη πεζών, ποδηλατών και οδηγών. Σε πρώτη φάση, για να δούμε πώς λειτουργεί και στη συνέχεια να εκτιμήσουμε την κατάσταση», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Σε αδρές γραμμές, καθώς το σχέδιο ακόμη εκπονείται, ο δήμος έχει αποφασίσει να κατεβάσει τον ποδηλατόδρομο από το κράσπεδο της παλιάς παραλίας στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Λεωφόρου Νίκης. Επίσης, μια λωρίδα του δρόμου στα αριστερά θα μετατραπεί για συγκεκριμένες ώρες και συγκεκριμένες μέρες (αρχικώς Σαββατοκύριακα) σε πεζόδρομο, ενώ έχει γίνει και πρόβλεψη για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των οχημάτων που θέλουν να σταθμεύσουν στα πάρκινγκ που υπάρχουν στην πλευρά της οικοδομικής γραμμής. Τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιούν τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας.

Είναι από τις δυνατότητες που δίνουν τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό και μια ευκαιρία για να δοκιμάσει ο δήμος πώς λειτουργεί η πόλη με τον περιορισμό της χρήσης της παραλιακής λεωφόρου από τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Πλήρης πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης δεν εξετάζεται, καθώς στο δήμο θεωρούν πως για να γίνει κάτι τέτοιο τα προαπαιτούμενα είναι πολλά, διότι σήμερα είναι αδύνατο η Μητροπόλεως και η Εγνατία ως εναλλακτικές οδοί δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν επαρκώς τους κυκλοφοριακούς φόρτους όσο μικροί κι αν είναι ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Κωνσταντίνου Καραμανλή

Σε αυτές τις παρεμβάσεις στη Λεωφόρο Νίκης από το ύψος του Λιμανιού (Ερυθρός Σταυρός) μέχρι το ύψος του Λευκού Πύργου, πρέπει να προστεθεί και η πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης, επίσης άμεσα, να θεσπίσει τον ποδηλατόδρομο στην Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως αποκάλυψε η Voria.gr.

Διαβάστε σχετικά: Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζεται ποδηλατόδρομος 3 χλμ στην Κων. Καραμανλή

Η δημιουργία του συγκεκριμένου ποδηλατοδρόμου της Κωνσταντίνου Καραμανλή μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, όπως υπολογίζουν οι αρμόδιοι του δήμου και η λειτουργία του θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοεμβρίου (όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος). Από εκεί και μετά θα αξιολογηθεί η λειτουργία του και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, αναλόγως και των κυκλοφοριακών επιπτώσεων ή των επιπτώσεων στην καθημερινότητα της πόλης, που θα φέρει η παρέμβαση.